Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
Kerpiç uygun oranlarda kil içeren toprağın, su ve gerekli görülen katkı maddeleri ile harmanlanıp yoğrularak kalıplara dökülmesi ve kurutulmasıyla elde edilir.
KEREBİÇ NASIL YAPILIR
Hassas durum kurabiyelerin kesinlikle kızarmış olmaması gerekiyor. Kreması ise çöven otu köklerinin bir gece suda bekletilmesinin ardından 5 saat süreyle kaynatılması sonucunda oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması ile köpük oluşturulur.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
İlgili 17 soru bulundu
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
Tamamen Mersin'e özgü bir tatlı olan kerebiç, özellikle Ramazan'da ve bayramlarda bolca tüketilir. İrmikten yoğrulan hamurun içine tercihe göre ceviz ya da Antep fıstığı konularak pişirilir. Daha çok kurabiyeyi andıran tatlıya karakteristik özelliğini veren ise çöven otundan yapılmış köpüğü andıran sosudur.
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Fıstıklı Kerebiç (16 Adet) (1 kg.)
1 kg.
Köpüğü için: Eğer imkanınız varsa çöven otu kökünü kaynatıp suyunu mikserde çırparak köpüğü elde edebilirsiniz. Ancak eğer imkanınız yoksa benim gibi krem şanti ile yapabilirsiniz.
Kerebiç Tatlısı ve Hikayesi
Kerebiç tatlısı, Türk mutfağında özellikle bayramlarda tüketilen bir tatlıdır. İsmi, Farsça "göz" anlamına gelen "girift" kelimesinden türemiştir ve görüntüsü nedeniyle bu isim verilmiştir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Kalıbınız yoksa şekerpare gibi de şekillendirebiliriz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıkmış tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti çektikten sonra servise hazır.
Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.)
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
Fıstıklı kerebicin kilosu 60 TL, cevizli fıstık ise 45 TL'den satılıyor. Uydacı, “Kerebiç Ramazan ayına özgü bir tatlıdır.
Kerebiç tatlısı sadece Mersin'de yapılan özel bir tatlı. İçinde fıstık var ve yapılma şekli oldukça ilginç. Bu tatlıyı kim icat etmiş ilk kim yapmış belli değil ancak Araplar'dan geldiği ve şekil değiştirdiği söyleniyor. Buyurun süper lezzetli kerebiç tatlısı...
1 adet cevizli kurabiye 90 kaloridir. 1 porsiyon cevizli kurabiye porsiyon büyüklüğüne göre 361-500 kalori arasındadır.
Diğer Boyutlar: 1 porsiyon - 310kcal, 100 g - 485kcal, devamı için...
Kerebiç çok güzel, tavsiye edilir. Ayrıca hurmalı ve cevizli mamül de var. Kerebiç fıstıklı ve cevizli var. Mutlaka Mersin'e gelenlerin bu lezzeti tatması lazım.
İstanbul'da Aksaray, Nişantaşı, Karaköy ve Suadiye'de, İzmir'de Alsancak, Göztepe ve Mavişehir'de ayrıca Gaziantep, Ankara ve Bursa'da Mabel mağazalarını bulabilirsiniz.
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Ürünün Kullanımı
Kullanacağınız hamuru kalıba yerleştirdikten sonra kalıbı hafifçe önünüzdeki tezgaha vurarak hamurun kalıp şeklinde çıkmasını sağlayın. Ahşap Kalıplar ıslak yerde beklemediği sürece ömür boyu kullanabilirsiniz.
Unu, yarım kg irmiği, mahlebi ve kabartma tozunu genişçe bir kapta karıştıralım. Bu karışımın ortasını açarak ılık suyu ve sıvı yağı boşaltalım. Kenarlardan içe doğru olacak şekilde karışımı iyice harmanlıyoruz. Ardından bu karışımı 30 dakika kadar bekletiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri