Süzme yoğurttan elde edilen tuzlu ve sert bir çökelek olan keş peyniri, menemene verdiği tat ile kahvaltılarınızın vazgeçilmez lezzeti olmaya aday bir peynirdir.
Keş peyniri; genel olarak süzme yoğurtla yapılan, sert peynirler içerisinde yer almaktadır. Çökelekten daha yuvarlak olup, katı, tuzlu ve kalıplı bir şekle sahiptir. Uzun bir süre boyunca bozulmadan saklanması adına yapımında yoğun oranda tuz kullanılır. Keş peyniri; yoğurdun kurutulmuş halidir.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur. Genellikle kavrulduktan sonra erişte veya makarnada sos olarak kullanılır.
Yoğurdun kaya tuzu ile yoğurularak kıvama getirilmesi ve ardından bez ile sarılarak güneşte kurutulmasıyla üretilmektedir. Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir.
Seçenekler: 500 gr210,00 TL/kg. 1 kg169,50 TL/kg.
İlgili 36 soru bulundu
Keş hazırlanırken, kullanılacak yoğurdun hem yağsız hem de süzme olmasına dikkat edilir. Genelde inek sütü tercih edilir ancak manda ve keçi yoğurduyla yapıldığında daha çok peynir çıkar. Süzme yoğurtla yapıldığında çok daha fazla lezzet veren keş, kış geldiğinde tüketilmek üzere saklanır.
Kahvaltılarda keş peynirinin içine çörek de eklenerek servis edilebilmektedir. Bu şekilde ekmekle beraber yenilebilir. Bunların yanında börek içlerinde de rende ile ufalanarak kullanılan keş peyniri, makarnaların da içerisinde katılmaktadır. Ayrıca çorbaların içerisine rendelediğinizde lezzet ve sağlık katmaktadır.
KEŞ NEDİR? Esasen kurutulmuş yoğurttur. Süzme yoğurtla yapılan oldukça sert bir çökelek çeşididir. Anadolu'da birçok mutfakta kurut ismiyle tanınır ancak meşhur olarak Bolu mutfağında yer alır ve çok sevilerek tüketilir. 4 kg. yağlı süzme yoğurda iki yemek kaşığı turşu yapımında kullanılan kaya tuzu koymamız gerekiyor.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
(keş) yağı alınmış sütten ya da yoğurttan yapılan peynir. batı karadeniz'de bilinen bir yiyecektir.
Peynir, tereyağı, süt, zeytin, zeytin salatası, zeytinyağı, kahvaltılık soslar, bal, reçel, helva, tahin pekmez, fındık ve fıstık ezmesi, marmelat, pastırma, kavurma, sucuk, salça, turşu, konserve, bakliyat, çay, kahve gibi sayısız kalemde çok sayıda ürünün online satışı peynircibaba.com adresi üzerinde yapılmaktadır.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Kurutulmuş yoğurt, taze süzme yoğurt kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülerek elde edilen kurutulmuş üründür. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır. Bu sebeple kuru yoğurt besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselmiştir.
Şekli topaç şeklidir. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir.
Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür.
Kurut doğrudan tüketilmek için oldukça sert olduğu için, küçük parçalara ayrılarak tüketilmesi gerekmiştir. Kurut ezilip toz haline geldikten sonra, buğday da eklenerek çorba şeklinde değerlendirildiği bilinmektedir.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kurut keş peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişteye ve makarnalara da ayrı bir lezzet katmaktadır. Keş peynirini yaptığınız çorbanın içerisine rendelediğinizde misafirlerinize eşsiz bir ziyafet sunabilirsiniz.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
İçim Üçgen Peynir Nasıl Üretilir? Eritme Peynir; Kaşar Peyniri, Cheddar Peyniri ya da Beyaz Peynir gibi farklı peynir çeşitlerinin ısıl işlem görmesi sonucunda eritilip harmanlanması sonucunda elde edilen bir peynir çeşididir.
Bolu'nun meşhur orman kebabı ve saç kavurması en çok sipariş edilen yemekleri arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri