Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır. Aslında tamamen yok edilemez ancak görünürlüğü azaltılır, fark edilmeyebilir.
Yaranın derinliği ve niteliğine göre değişebileceği gibi yaralanma üzerinden geçen süreye göre de değişir. Hafif yara izleri zamanla yok olabilir ancak deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise yara izinin zamanla kapanması pek mümkün olmaz.
Vücudumuzun yara iyileşme mekanizması, iki yara dudağı arasını iyileşme dokusu ile doldurarak iyileştirir. Ancak böyle bir kendi kendine iyileşme, hem daha uzun sürer hem de belirgin, geniş bir iz kalır. 1. maddede belirttiğim gibi kesi ne kadar derinse iyileşme o kadar uzun sürer ve daha kötü bir iz bırakır.
Deride oluşan bir kesi veya yaralanma hangi yöntemle kapatılırsa kapatılsın, orijinal deri dokusu ile değil sadece bağ dokusu ile iyileştiği için, az veya çok mutlaka bir iz kalacaktır. Bu ize “yara izi” denir. Yara izi, skar veya nebde dokusu olarak da adlandırılan bu izin son halini alması yaklaşık 2 yılı bulur.
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
Hangi Yaralar İz Bırakır? İz bırakan yaralar başında ameliyat yaraları gelmektedir. Ameliyat için kesik atılan yerlerde iz kalır. Yüzeysel sıyrılma olduysa bunların izi kalmaz ancak kalıcı olan izlerde genellikle derinin çok alt katmanları zarar görmüştür.
Özellikle görünür bölgede olan bir yerde ise yara izi kişiyi çok rahatsız eden bir durumdur. Yara izi travma, cerrahi, düşme, kesme, yanma gibi etkenlere bağlı oluşur. Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır.
Bir yaralanma olduğunda güvenle ve en az iz kalacak şekilde iyileşmek için; ilk yapılması gereken yarayı bol su ve sabunla yıkayıp temiz bir gazlı bez ile kapatmaktır. Eğer kanama varsa yaranın üzerine baskı uygulanmalı, yaralanan bölge yüksekte tutulmalıdır. Turnike ancak sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır.
Jilet İzi Geçer Mi? Jilet vb. kesici aletler ile yapılan kesiler bağ dokusu üretimi ile iyileşir ve oluşan yeni doku normal bir deriden farklı renktedir ve üzerinde kıl kökleri bulunmaz. Bu nedenle oluşan izler ömür boyu kalıcıdır maalesef.
Yara derinliğine bağlı olarak tedavisi gerçekleşir. Genelde aciller de tedavisi yapılır, yara küçük ve derin değilse pansuman yapılır ancak yara derin ve geniş ise dikiş atılması gerekebilir. Kesilen bölge enfeksiyon kapmaması için temizlenmelidir. Kesik yaralarınızı uzun süre beklemeden tedavi ettirmeniz önemlidir.
Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Koldaki jilet (faça),bıçak, kesi izleri nasıl tedavisi edilir? Uygun kesi izlerinde tek seansta, kalın kesi izlerinde ise kademeli (birkaç seansta) çıkartılarak daha kabul edilebilir daha belirsiz cerrahi izler haline getirilebilir. Takibinde silikon içerikli krem ve jeller ile takipleri yapılabilir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Deri yaralarının iyileşmesi için kesin bir süre verilemez. Bu süre kişinin genel sağlık durumu ve kan dolaşımına, yaranın oluşma nedenine, vücutta yerleşim yeri ve yaranın türüne, yarada enfeksiyon olup olmamasına... gibi değişken birçok faktöre bağlıdır. Yani her yara kendi özelliklerine göre iyileşir.
Normal ince çizgi şeklinde skar ve izleri;
Genellikle kesi sonucu oluşur normal yara gibi iyileşir, zamanla giderek soluklaşacak ve düzleşecek olan kırmızı, kabarık bir çizgi bırakır.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri