Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesinleşen dosya tekrar açılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesinleşen dosya tekrar açılır mı?

Kesin hüküm ile yargılanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama yapılamaz. Dolayısıyla bu durum yargılamanın yenilenmesinin olağan üstü bir kanun yolu olduğunu ortaya koymaktadır. Yeniden yargılamanın yapılabilmesi için hükmü veren mahkemeye yargılanmanın yenilenmesi dilekçesi ile başvuru yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Mahkemenin kurduğu ve kesinleşen hükümler 5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.311 uyarınca koşulları taşıdığında hükümlü lehinde ya da aleyhinde olabilecek şekilde yeniden yargılama yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kesinleşmiş ceza tekrar açılır mı?

Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Aynı mahkeme tekrar açılır mı?

Herhangi bir süre sınırlanması bulunmamasıyla birlikte, bu kanun yoluna birden fazla kez de başvurulabilecektir. Mahkeme, ilk başvuruda ileri sürülen delil bakımından şartların oluşmadığı kanaatine ulaşsa da, ileride yeni bir delilin ortaya çıkması halinde yargılamanın yenilenmesi yoluna tekrar başvurulabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Yargıtayda kapanan dosya tekrar açılabilir mi?

Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Kapanan dava tekrar açılır mı?(Yargılamanın yenilenmesi)

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesinleşme ve varsa infaz sonrası dosya kapatıldı ne demek?

Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr

Yargıtaydan bozulan karara tekrar itiraz edilir mi?

Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Yeniden yargılama talebi nasıl yapılır?

Yeniden yargılanma, uyuşmazlık kuralarına göre yapılması mümkün olmayan ancak olağanüstü kanun yolu olduğu için her iki tarafından da talepte bulunabileceği bir kanun yoludur. Yeniden yargılama talebinde bulunulması için ceza veren mahkemeye müracaat edilmesi ve yeniden yargılanma dilekçesi yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri nedir?

Davaya doğrudan uygulanan kanunun, Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi yahut, yasama organınca kaldırılması, değiştirilmesi, daha sonra yapılan bir yasa ile zımnen ilga edilmesi gibi durumların birer yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idare.gen.tr

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı yargılamanın yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiş hukuki yol nedir?

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı tanınan başvuru yollarına “olağanüstü kanun yolları” denilmektedir. Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen son kararlara karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kesinleşmiş dosya bozulur mu?

Çok net bir şekilde kesinleşmiş hapis cezası bozulur mu sorusu cevap vermek gerekirse; evet bozulma ihtimali vardır. Bunun için çeşitli yollar vardır. Bunlardan ilki olağanüstü kanun yollarına başvuru, ikincisi ise AYM'ye bireysel başvurudur. Kesinleşen hapis cezaları artık infaz aşamasına geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kesin hüküm bozulur mu?

Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür. Hemen belirtmek gerekir ki, hapis cezasına itiraz edilmesiyle birlikte, kesinleşmiş hapis cezasının mutlak surette bozulacağı anlaşılmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kesinleşmiş dosyada uzlaşma olur mu?

Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Bir dava en fazla kaç yıl sürer?

Dava süreci, dava konusuna göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, davaların karara bağlanması süreleri ortalama olarak 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler, her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süresi 70 ila 100 gün sürebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Yargılamanın yenilenmesi süresi ne kadardır?

Yargılamanın Yenilenmesi yoluna başvuruda süre sınırı bulunmamaktadır. Ancak şayet Avrupa İnsan Hakları Makhemesi kararına dayanan bir kanun yolu başvurusu var ise bu durumda kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıllık süre caridir. Talep kararı veren mahkemeye yapılır. İstem yazılı olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Olaydan ne kadar süre sonra dava açılır?

Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi kim tarafından karara bağlanır?

Y.U.K. md.53/2 göre yargılamanın yenilenmesi talebi esas kararı veren mahkemece karar bağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

Yargılamanın iadesi ile yenilenmesi aynı şey mi?

Hemen belirtilmelidir ki, yargılamanın iadesi talebi, ayrı bir dava olarak açılır ve incelenir. Başka bir deyişle, diğer davalarda olduğu gibi harçlandırılmış bir dava dilekçesi ile açılır. Hakkında yargılamanın yenilenmesi istenilen davanın devamı niteliğinde olmayıp bilâkis yeni bir davadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlarda yargılamanın iadesi istenmez?

Hakkında Yargılamanın İadesi Talep Edilebilecek Kararlar

Yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir. Henüz kanun yolları tüketilmemiş ve dolayısıyla henüz kesinleşmemiş kararlara karşı yargılamanın iadesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birganpartners.com

Davanın yenilenmesi nasıl olur?

Kanun metninde de açıkça belirtildiği üzere davacı ya da davalı taraf (dosyası işlemden kaldırılmış taraf), üç ay içinde karar veren mahkemeye sunacağı bir dilekçe ile dosyanın yenilenmesini talep edebilir. Yenileme dilekçesi dava dilekçesi gibi tüm taraflara tebliğ edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Yargılamanın yenilenmesi yeni bir dava mıdır?

Yargılamanın Yenilenmesi HMK

Buna göre yargılama yenilenmesi bir dava şeklinde açılır ve incelenir. Yargılamanın yenilenmesini talep eden bir kişinin bu talebini içeren dava dilekçesi yazması gerekmektedir. Yargılamanın yenilenmesini davasının içeriği açısından, dava dilekçesine dair genel hükümler uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi için kararın kesinleşmesi gerekir mi?

Yargılamanın yenilenmesi ancak kesinleşen veya kesin olarak verilen kararlar için istenebilir. Yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden biri veya birkaçı bulunan bir yargılamada karar henüz kesinleşmemişse, yargılanmanın yenilenmesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Kesinleşen karara itiraz edilir mi?

(1)Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: afyonhukukburosu.com

Kesinleşmiş mahkeme kararı değiştirilebilir mi?

Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur. Hukuk yargılamasında olağanüstü kanun yolları; Yargılamanın yenilenmesidir. Üst Mahkemenin kararlarındaki maddi hatalar karar düzeltme konusu olabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT