Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesinleşmiş hüküm nasıl bozulur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesinleşmiş hüküm nasıl bozulur?

Kesinleşmiş Hapis Cezası ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı Kesinleşmiş hapsi cezası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazı üzerine bozulabilir. Başsavcı kendiliğinden veya talep üzerine ilamın kendisine verilmesinin ardından 30 günlük süre içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgorkemdemircan.com

Kesinleşmiş hüküm bozulur mu?

Hemen belirtmek gerekir ki, hapis cezasına itiraz edilmesiyle birlikte, kesinleşmiş hapis cezasının mutlak surette bozulacağı anlaşılmamalıdır. Kesinleşen hapis cezaları şu durumlarda bozulur; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi. Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Buna göre hâkim veya mahkemece verilen karar veya hükümlerin kanun yararına bozma konusu yapılabilmesi için istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Onanan ceza bozulur mu?

Tüm kanun yollarının tükendiğini, kaderinize boyun eğmeniz gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ceza Mahkemesinde hakkınızda verilen hüküm temyiz edilmez ise veyahut temyiz edilmesine rağmen Yargıtay tarafından ONANIR ise hüküm kesinleşir ve hükmün infazına yani uygulamasına geçilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kesinleşen ceza ne zaman infaz edilir?

Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur?

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Onaylanan ceza bozulur mu?

Sanık hakkında hükmedilen hapis cezası, temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay ilgili Ceza Dairesi'nin ceza kararını onaması halinde kesinleşir. Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Onaylanmış ceza nasıl bozulur?

Ceza Mahkemeleri tarafından verilen temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olan veya kararda kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay'ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bildirir. Bu talebe karşı Yargıtay Ceza Dairesince olumlu veya olumsuz bir karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ademsupcin.av.tr

Kesinleşme ve varsa infaz sonrası dosya kapatildi ne demek?

Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

(1)Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: afyonhukukburosu.com

Kesinleşmiş ceza ertelenir mi?

Sanığın yargılandığı suçun işlendiği tarihten önce kesinleşmiş bir suçtan dolayı üç aydan fazla ceza mahkumiyeti yoksa, hakkında açılan tüm ceza davalarında diğer koşulları sağlamak kaydıyla hapis cezasının ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Taraflar kural olarak, kesinleşmemiş kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (istinaf ve temyiz yolu) başvurabilirler. Fakat istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (kanun yararına temyiz ve yargılamanın iadesi) başvurabilmeleri mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlan.blog

Savcı hakimin kararını bozabilir mi?

Savcı mütalaasında; sanığın beraatini, cezalandırılmasını yada ceza verilmesine yer olmadığı yönünde talep ve mütalaa verebilir. Savcılık mütalaası, mahkeme savcısı tarafından duruşmanın görüldüğü sırada hazır ise, duruşma sırasında mütalaa Cumhuriyet savcısı tarafından bildirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esraakyildiz.av.tr

Kesinleşmiş ceza istinafa gider mi?

Üst sınırı 500 gün adli para cezasını gerektiren beraat hükümleri aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulmaz. Kanunlarda açıkça kesin olduğu yazılı olan kararlar aleyhine istinaf kanun yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşmiş cezada uzlaşma olur mu?

Kamu davası açıldıktan sonra suçun, uzlaşma kapsamında olduğu anlaşılırsa, dosya, uzlaştırma işlemleri için uzlaştırma bürosuna gönderilir. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Kesinleşmiş cezada zaman aşımı olur mu?

b.

Hükmün kesinleşmesi, muhakeme hukuku ilkelerine göre belirlenir. Bu rada hükmün kesinleşmesinden önceki durumda, ceza zamanaşımı değil, dava zamanaşımı bulunabilir. Bu nedenle mahkumiyet hükmünün verilme siyle, kesinleşmesi arasında geçen süre, ceza zamanaşımına süresi içinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Kesin mahkeme kararına nasıl itiraz edilir?

Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, ayrıca hüküm konulmayan hâllerde Kanun'un 35'inci maddesine göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde, kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: caneryenidunya.com

Istinaf mı itiraz mı?

İstinaf son karara karşı başvurulan kanun yoludur. İtiraz ise kural olarak davayı sonuçlandırıcı nitelikte olmayan kararlara karşı başvurulan kanun yoludur. İstinaf yolunda inceleme duruşmalı olarak da yapılabilir iken, itiraz yolunda prensip olarak duruşmasız ve inceleme de dosya üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

5 yılın altındaki cezalar yatar mı?

4 yıl 2 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Mahkemece verilen kesinleşmiş karara ne ad verilir?

Bu yazıya “ilam” adı verilir. İlamın son bölümünde verilen kararın kesin olup olmadığı, karar hakkında hangi merciye kaç günlük bir süre içerisinde başvurma hakkınız olduğu yazılır. Karar ancak bu belirli süre içerisinde davanın tarafları kanun yollarına başvurmazsa kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Kesinleşmiş Hukuk Mahkeme kararı nasıl bozulur?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İnfaz nasıl durdurulur?

İnfaz Nasıl Durdurulur? İnfazın ertelenmesi kararı, ilgilinin yani hükümlünün müracaatı üzerine, hapis cezasının infaza verildiği yerde bulunan infaz savcılığı marifetiyle alınır. Bu kararın alınabilmesi ise hükümlünün çağrı üzerine re 'sen gelmek suretiyle infaz savcılığına başvurmasına bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

İnfaz hakimliği kararına itiraz infazı durdurur mu?

Savcılık tarafından düzenlenen müddetnameye karşı da m.98/1-b hükümleri çerçevesinde itiraz başvurusu yapılabilir. Müddetnameye yapılan cezanın infazını ertelemez. Ancak, mahkeme veya infaz hâkimliği olayın özelliğine göre infazın ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT