Bebekler için mendiller, ahşap kaşıklar, aynalar, yumuşak bloklar, parmak kuklaları, renkli kurdeleler, oyun hamurları, ses çıkaran oyuncaklar (ksilofon, piyano gibi) duyu materyali olarak kullanılabilir.
Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir.
Duyu bütünleme terapisinde kullanılan materyaller; ufo svava çocuk salıncakları, suspension swing, kanguru salıncak, standart flexion T bar swing, Uzay terapi salıncağı, Moon swing salıncak, platform salıncak, boat swing salıncak, cuddle swing salıncaklar, Gonge denge çanakları, aktivite parkurları, tırtıklı toplar, ...
Duyu Bütünleme Materyalleri
Dikenli top, kadife top, fasulye pilates topu, farklı doku ve yumuşaklıktaki oyuncaklar ile kurgulanan oyunlar dokunma (taktil) duyusunun düzenlenmesinde kullanılan diğer materyallerdir.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Duyusal Oyun Sadece Dokunmadan İbaret Değildir
Çocuğun dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma duyularını uyaran her türlü aktivete duyusal etkinlik olabilir. Aynı zamanda bu aktiviteler hareket ve denge oyunlarıyla birleştirilebilir.
Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Montessori duyu materyalleri çocukların birçok farklı ses, koku, tat, görsel ve dokulardan deneyim kazanmasını sağlar. Öğrenme sürecini verimli hale getiren duyu materyalleri; tanıma, ayırt etme, soyutlaştırma, düzenleme gibi zihinsel fonksiyonların gelişimine katkıda bulunur.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra yetişkinlik döneminde de duyusal bütünleme problemleri yaşayan bireylere duyusal bütünleme terapisi uygulanabilir.
Duyu bütünleme terapisi, 1970'lerde Ergoterapist A. Jean Ayres tarafından, duyusal işleme bozukluğu olan çocukların, duyusal bilgiyi düzenlerken yaşadığı zorlukların giderilmesi amacıyla geliştirilmiş terapidir. Ergoterapistler tarafından uygulanır.
Duyu bütünleme süreci anne karnında başlar. Yaşamın ilk ayları ve yıllarında daha fazla olmak üzere çocukluk ve erişkinlik dönemlerinde devam eder. Bu nedenle duyu bütünleme terapisi için alt ve üst yaş sınırı yoktur. Bununla birlikte duyu bütünleme bozukluğu en sık çocukluk çağında görülür.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Bebeğin üçüncü ayından itibaren kullanılabilen duyusal oyun şişeleri, yetişkinlikte de kullanıma uygundur. Duyusal oyun şişeleri eğitici, öğretici ve geliştirici özelliklerinin yanı sıra eğlencelidir. Keyifli bir keşif imkanı yaratan materyal, çocuğun öğrenme isteğini artırarak keşif dürtüsünü harekete geçirir.
Duyusal Oyun, çocuğun duyu organlarını uyaran tüm aktiviteleri içerebilir. Duyusal oyun ile çocuğun duyuları harekete geçirildiğinde çocuğun bilişsel gelişimi, dil gelişimi, duygusal-sosyal gelişimi desteklenir. Peki Bu Oyunlar ve Aktiviteler Neler Olabilir?
Duyusal oyun bebeklerin gelişimini destekler. Çocuklar dokunma, koku, tat ve işitme gibi duyularını kullanarak dünyayı anlamaya çalışırken, motor ve bilişsel becerileri de gelişir. Çocukların duygusal düzenlemeyi iyileştirmesine katkıda bulunur.
Toplamda 8 duyu sistemimiz vardır. Bunlar; tat, koku, işitme, görme, taktil (dokunma), vestibüler, proprioseptif ve introseptif sistemlerdir.
Gelişme geriliği olan bireylerde, İşitme, dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerde, Erken doğuma bağlı gelişme geriliği olan bireylerde, Genetik ve kromozomal bozukluklara sahip bireylerde duyu bütünleme bozukluğu görülür.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Montessori Matematik alanında giriş materyali olarak çalıştığımız Montessori aracımız Kırmızı Mavi Çubuklar. Uzunlukları 1desimetreden 10desimetreye kadar olan çubuklar her 1desimetrede kırmızı ve mavi olarak dilimlenmiştir. Bu özelliği sayesinde ritmik ileri ve geri sayma yaparak sayma becerisi geliştiriyoruz.
Öğrenmenin temelinde duyuların çok önemli bir rolü olduğuna inanan Maria Montessori görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularına yönelik araçlar tasarlamıştır.
Erken çocukluk döneminin küçük yaşlarına özgü keşfetme ve merak özelliğinden hareketle oluşturulan atölyede; beş duyu organını etkili biçimde kullanarak bütün gelişim alanlarına yönelik katkılar sağlamak esastır.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
“Duyusal Gelişim” diye adlandırdığımız bu dönem, bebeğinizin duyularını, yaşam içinde provalaması ile gerçekleşir. Bu yüzden, bebeğinizin çevresinde, algılayabileceği nesne ve objelerin çeşitli olması çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri