Meyvesinin ise marifetleri saymakla bitmiyor. "Kestane kebap, yemesi sevap...” Bu deyişi duymuş, hatta kullanmışızdır. Çünkü, kestaneyi sevmeyen neredeyse yoktur. İster kebabıyla, ister haşlamasıyla soğuk kış günlerinin baştan çıkarıcı lezzetlerinden biridir.
kestane kebap yemesi sevap diye değiştirilmesi gereken söyleyiş. ilgili yayında süleyman soylu'ya hatırlatılması gereken deyimdir.
Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad.
İlgili 41 soru bulundu
Marmara, Doğu Karadeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda kestane ağacına rastlanmaktadır. Kestane ağacı bu bölgelerin hepsinde yetişebilmektedir fakat en verimli şekilde Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Gerek rakım yüksekliği gerekse iklim şartları olarak kestane ağacı için en uygun bölge Ege olmaktadır.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
bir kişiyi kesici aletle, kaba etinden yaralamak.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Kestane renginin bir veya birkaç ton açığı. Bu renkte olan.
RoseRoi metal kestane çizici, manuel bir doğrayıcı olarak satışa sunulan bir tasarımdır. Bıçak kullanmadan kestane çizebilmeniz için dizayn edilen güvenli bir üründür. Pratik kullanımı sayesinde hem zamandan tasarruf edip hem de güvenli bir deneyim yaşarsınız.
2- argoda sifat olarak kullanildiginda "rahat, guzel, zevkli" anlamlarina gelen kelime. ornekler icin bkz: kadin olmak kebap istir , erkek olmak kebap istir.
Kestaneleri iyice yıkayıp, tencereye alın. Üzerine tuz ve şeker ilave edip, kaynar su dökerek, 20-25 dakika haşlamaya bırakın. Kestanelerin kabukları kenarlardan ayrılmaya başladığı zaman haşlanmış demektir. Kestane haşlamaya tuz ve şeker katmamızın sebebi daha lezzetli olmasıdır.
Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. İnsanlar farkı anlayamıyor. Yerli kestanemiz 25- 30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL'ye satılıyor.
Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
Kestane ayrıca C vitamini içeren tek sert kabuklu yemiştir.
Dünya kestane üretimi 2018 yılında 2.353.825 ton olmuştur. Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.
Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 600 bin hektar alanda kestane üretimi gerçekleştirilmiştir. Kestane üretim alanların %56'sı Çin'de bulunmaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı. L., Sp.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda ve soğuk topraklarda daha hızlı büyür. Taze kestanelerin tadı genellikle acı olduğundan, dış kabukları sararmaya başladığında toplanır. Toplandıktan sonra bir süre bekletildiğinde ise daha fazla tatlanır.
Kestane kebap, kış aylarında tercih edilen keyifle tüketilen yiyecekler arasındadır. Ancak kestane çok sıcak tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürür. Kısa sürede tekrar acıkmamak için kestaneyi hafif soğuduktan sonra bir bardak sütlü kahve ile tüketin.
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmelidir. Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri