Kestaneleri oda sıcaklığında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kestaneyi kuru bir kabın içerisine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz. Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir.
Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir. Çok kıvrımlı ve iç kabuğu acı olan kestaneler satın alınmamalıdır.
Kestaneler piştikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Kestaneler soğuduktan sonra tek tek soyun. Kullanacağınız kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da 8 ay kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartın.
Bunun için özenli biçimde buzdolabı poşetlerine yerleştirilen kestaneler, sıkıca ve düzgün bir şekilde kapatılır. Daha sonra buzdolabı poşetlerinin farklı bölümlerinde delikler açılır. Ardından buzdolabına yerleştirilerek bu şekilde en az bir hafta kadar kestaneleri sağlıklı biçimde saklamak mümkün.
buzdolabı poşeti içerisine yerleştirilen pişmiş kestaneler, 8 aya kadar dolap içerisinde saklanabilir. 8 aya kadar tüketilmesinde herhangi bir sorun bulunmuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir.
Kestaneleri oda sıcaklığında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kestaneyi kuru bir kabın içerisine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz. Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir.
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir.
Küflü, ıslak görünümlü olanları almayın. Buzdolabında poşet içinde saklanırsa, 1ay tazeliğini koruyabilir. Pişirmeden önce yıkayıp kurulayıp üzerine kesiler atmakta fayda var,patlayabilir.
Genel. Kestane iç kurdu (Cydia splendana) kestanenin ve zaman zaman da cevizin zararlısıdır.
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda ve soğuk topraklarda daha hızlı büyür. Taze kestanelerin tadı genellikle acı olduğundan, dış kabukları sararmaya başladığında toplanır.
Çürük olduğunu gösteren lekeler olup olmadığını inceleyin. Diğerlerinden daha koyu renkli veya kötü kokulu kestaneler çoğunlukla bozuktur ve satın alınmamalıdır.
Kabuğunu çizdiğiniz kestaneleri önceden tuzlu suda bekletirseniz kabukları daha kolay soyulacaktır.
Kestane ağacı soğuk havalara karşı direnci yüksek olan bir ağaçtır. Kestane ağaçları birden fazla dikilecekse aralarında en az 10 metre mesafe bırakılmalıdır. Kestane ağacı eksi derecelere bile dayanabilen bir ağaç türüdür. Eksi 30 dereceye kadar dayanması söz konusudur.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Özellikle çocuklar için, iştah açmada birebirdir. Kestanenin zararları nelerdir? Kestane, fazla tüketildiğinde ishal ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açar.
Aşırı tüketimde hazımsızlık ve ishal gibi problemlere yol açmaktadır. Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları, kestaneyi fazla tüketmekten kaçınmalıdır. Kestane damar sertliğine yol açtığı için, damar hastalığı olan kişilerin kesinlikle kullanmaması önerilir.
İçine hava girmezse 1 yıla kadar bile dondurucuda tazeliğini korur. Kestaneler dondurucuya girmeden evvel yıkanmış olmalıdır. Ayrıca üstleri çizilmelidir. Böylece istenilen yöntemle kolayca pişirilebilecektir.
Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinin üzerine kestanelerinizi aktarın. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kabukları hafif siyahlaşana kadar ve kokusu çıkana kadar yaklaşık 20-30 dakika arası pişirin.
Suda bekletme işlemi 2 saat kadar sürmeli. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor. Orta yükseklikteki ateşte yaklaşık 20 dakika pişirirseniz kestaneleriniz hazır olacaktır.
Ekim aylarında çizip yıkayıp derin dondurucuya attığım kestaneyi pişirmeden hemen önce çıkardım. Genişçe bir teflon tavada orta ateşte yaklaşık 50 dk ara sıra karıştırarak kavurdum ve vaktinde yapılan kestane kebap kadar lezzetli oldu.
Toprağın uygun nem ortamı sağlaması ve serin olması kestanenin bozulmasını önler. Çok eski bir yöntem olan toprağa gömme işlemi, meyve ve sebzelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kestaneler hava geçirmeyen bir kaba koyulduktan sonra dikkatlice ağzı kapatılır ve toprağa gömülür.
Uzun süren hasat sonunda toplanan kestaneler bahçelerde çuval kaplı zeminler üzerinde toplanır ve üzerleri çeşitli otlar, gazeller ve eğrelti otları ile örtülür. Kış boyu bu şekilde kar altında bekleyen kestaneler böylece dikenli kabuklarından daha kolay ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri