Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Özellikle kültür mantarı iki farklı şekilde temizlenebilir. Öncelikle mantarın dış yüzeyindeki zar meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Zarın soyulmasının ardından mantarın dışı da nemli bir bez ile silinir. Bu yöntem genellikle mantarı yıkamadan hazırlamak isteyenler için ideal bir yöntemdir.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
İlgili 40 soru bulundu
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz bir tavaya koyup harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika soteleyin.
İsteğe göre farklı sebzeler ilave edilir. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında mantarlar 15 dakika pişirilir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Zarlarını soyduğunuz mantarları nemli temiz bir bezle güzelce temizleyebilirsiniz. Tüm mantarların zarlarını soyma işlemini tamamladıktan sonra, temizleme işlemi sırasında elinizden ya da bıçaktan geçen siyahlıkları temizlemek için yine temiz bir bezden destek alabilirsiniz.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz. Bunun için ince uçlu bıçaklardan yardım alarak kolayca soyabilirsiniz.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur. Bu nedenle mantarlar, çok yüksek ısılarda pişirilmemeli.
Mantarın rengi:
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir. Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
6. Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
III Mantarların hepsi gözle görülebilir.
Kültür mantarı pişirilirken dikkat edilmesi bir diğer konu ise; mantarı ve kullanılması durumunda başka sebzelerin iyice kavrulması gerektiğidir. Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri