Solunum: Solunum sıklıkla uyarıldığı halde, yüksek doz ketaminin hızlı intravenöz uygulanmasının ardından solunum depresyonu ve apne oluşabilir.
Solunumu çok az etkilemesi ve solunum depresyonu yapmaması, Ketaminin en önemli üstünlüğüdür. Biz de çalışmamızda hiçbir has- tada solunum depresyonu görmedik. Ancak, Ketaminin az da olsa solunum depresyonu yaptığı bildirilmektedir (15, 19).
Yüksek dozlarda ise deliryum, amnezi, depresyon, bozulmuş motor fonksiyon, yüksek kan basıncı, solunumda yavaşlama ve durma görülebilir. Bazı ketamin deneyimleri neredeyse tamamen duyusal kopukluğun korkutucu noktasına kadar varır ve bu duygu, ölüme yakın bir deneyim olarak nitelendirilir.
Ketamin, esas olarak anesteziyi başlatmak ve sürdürmek için kullanılan bir ilaçtır. Ağrı kesimi, sedasyon ve hafıza kaybı sağlarken alan kişiyi trans benzeri bir duruma sokar. Diğer kullanımları arasında kronik ağrı, yoğun bakımda sedasyon ve depresyon vardır.
Ketamin, diğer sedatif ve anestezik ajanlara göre bazı özel avantajlara sahiptir.12 Ketaminin Avantajları; 1- Etkisinin hızlı başlaması (IV, IO 45-60 sn IM 20-30 dk). Etki süresi 5-15 dk'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Solunum: Solunum sıklıkla uyarıldığı halde, yüksek doz ketaminin hızlı intravenöz uygulanmasının ardından solunum depresyonu ve apne oluşabilir. Ketamin anestezisi sırasında laringospazm ve diğer tip hava yolu tıkanıklıkları oluşmuştur.
Not: Ketamin kafa içi basıncı artırır. Kan basıncını yükseltir. Bu nedenle travma hastalarında ve hipertansif hastalarda ketamin uygulama.
Ciddi karaciğer, akciğer, kalp,böbrek hastalığı olan, Kontrolsüz yüksek tansiyonu olan, Önemli beyin hastalıkları olan kişilere uygulanmaz.
Ketamin tedavisine bağlı önemli bir yan etkiye rastlanmamış ancak toplamda 4 hastanın ketamin tedavisi ketamine bağlı yan etkiler olabileceği şüphesiyle durdurulmuş. Ketamin hastaların %32'sinde RSE tedavisinde etkili bulunmuş ve %13'ünde de geçici olarak nöbeti durdurmuş.
Ketamin normalde bir anestezik madde. Bu tedavide anestezide kullanılan dozdan çok daha düşük bir doz kullanılıyor. Uygulama sırasında kişi uyumuyor.
Madde, beyinde N-metil-D-aspartat (NMDA), opiyat, muskarinik, kolinerjik ve nikotinik reseptörler gibi çeşitli reseptörler ile etkileşir. Subanestetik dozlardaki ketamin, akut kullanımda, şizofreni benzeri ve disosiyatif semptomlar oluşumuna yol açar ve kognitif fonksiyonları bozar.
Tek bir dozun ardından 15 saniye içinde bir disosiasyon oluşur ve bilinç kaybı 45 saniye içinde başlar , 10 15 dakika sürer, analjezi yaklaşık 40 dakika sürer ve amnezi 1 2 saat sürer. Ketamin etkisi, diğer anestetikler gibi retiküler aktive edici sistem üzerinde değil, korteks ve limbik sistemdedir.
Sihirli mantarların aktif maddesi olan ketamine ve psikedelik bir ilaç olan psilosibine, son yıllarda akıl sağlığı sorunlarına potansiyel faydaları nedeniyle ilgi artıyor. İngiltere'de devlet hastaneleri ağır depresyon hastalarına ücretli olarak ketamin tedavisi sunuyor.
Uzun süreli hipoksinin ilk dakikalarında solunum faaliyeti artar. Akut hipoksik solunum cevabı oluşur. Uzun süreli hipoksinin devam eden dakikalarında ise özellikle soluk hacmindeki azalmaya bağlı olarak ventilasyon azalır- Hipoksik Solunum Depresyonu oluşur.
Yetişkinler, yaşlılar (65 yaş üstü) ve çocuklar: Yaşlı hastalarda cerrahi işlemlerde, ketamin, tek başına kullanılabilir veya diğer anestezik ajanlarla desteklenebilir.
Ketamin metabolitleri 2-3 saatlik bir eliminas- yon yarı ömründen sonra böbreklerle atılır (Clements ve Nimmo 1981). Ketamin hem suda hem de yağda çözünebildiği için intravenöz (iv), intramüsküler (im), oral, rektal, subkutanöz (sk), epidural ve transnazal olarak kullanılabilir.
Özellikle çoklu travma ve kardiyovasküler değişkenlik gösteren hastalarda ketaminin nörolojik iyileşmeyi geliştirdiği düşünülmektedir. Tüm bunların ışığında, beyin hasarı olan hastalarda sedatif ajan olarak ketamin, tercih edilebilecek bir seçenek olarak görünmektedir.
Yine idrar tarama testlerinde ketamin, kloral hidrat, gamma-hydroksibutirat (GHB), psilosibin ve banyo tuzları (katinonlar) tespit edilememektedirler. Serum tarama testleri ise daha çok ilaçların yüksek doz alımında takip ve tedavi amaçlı kullanılmaktadırlar.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: 25 ml. lik Tip I renksiz cam şişeler, kırmızı lastik tıpalı ve kırmızı alüminyum flip off kapaklı olarak karton kutu içerisinde satışa sunulmuştur. SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde sadece veteriner hekimlere satılır (VHR-VH).
İskelet kas tonusu artırır. Bronşial kasları gevşetir.
Kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir. Kitle etkisi nedeniyle artan basınç beyin dokusunu yer değiştirmeye zorlar. Bu durum iskemiye neden olarak beyinde yapısal hasar oluşturur. Her şey yapılsa bile yaşamsal fonksiyonların kaybı ya da ölümle neticelenebilir.
Belirti ve bulgular
Kafa içi basıncı artışını düşündüren bulgular baş ağrısı, bulantı olmadan kusma, göz kaslarında paralizilerdir. İleri dönemlerde bilinç bozuklukları, papil ödem, ense ve sırt ağrısı tabloya eklenir.
Majör depresyon, Bipolar bozukluk-depresif epizodu, doğum sonrası depresyon başta olmak üzere, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Anksiyete bozuklukları ve fibromiyalji gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
İntravenöz ketamin uygulanmasında başlangıç dozu 1 mg/kg-4.5 mg/kg aralığında (ketamin baz açısından) değişebilir. 5-10 dakika cerrahi anestezi oluşturmak için gereken ortalama miktar 2mg/kg'dır. Uygulama hızı: Ketaminin yavaş (60 saniyeyi geçecek şekilde) uygulanması tavsiye edilir.
Ketamin hidroklorür etkin maddesini içerir. Renksiz, berrak bir sıvıdır. KETALAR, ameliyat sırasında sizi uyutmak amacıyla kullanılan ve anestezik ilaçlar adı verilen bir ilaç grubunun üyesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri