Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor. Bu nedenle erken teşhis şansı yaratmak için belirtilere karşı uyanık olmak büyük önem taşıyor.
Mide Kanseri Evreleri ve Yaşam Süreleri
Evre 1: hastaların %75- 80'inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 2: Hastaların %50'sinde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 3: hastaların %5-25' inde 10 yıl yaşam sansı bulunur.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir. Kanser gelişmeden önce, midenin iç yüzeyi yani mukozasında sıklıkla kanser öncesi değişiklikler meydana gelir. Bu erken değişiklikler nadiren şikayetlere neden olur ve genellikle fark edilmezler.
Mide kanseri ilerleyerek mide duvarına ve hatta kan veya lenfatik dolaşıma kadar yayılabilir. Mide kanseri orijin aldığı hücreye göre adlandırılır. Yaygın olarak görülen bazı mide kanserleri aşağıdaki gibidir: Adenokarsinoma: En yaygın olan mide kanseri tipidir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide ekşimesi, hazımsızlık, karın ağrısı, göğüste ağrılı yanma hissi, iştahta azalma, az yemeye rağmen tokluk hissi, istem dışı kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve anemi mide kanserinin belirtileridir.
İlgili 18 soru bulundu
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide kanseri hakkında bilgi verdi.
3. Evre: Kanser midenin ana kas tabakasına haline gelmiştir. Yedi veya daha fazla lenf noduna yayılmış, ancak mide dışındaki dokulara veya organlara yayılmamıştır. 4. Evre: Bu evre, hastalığın en ileri evresi olup kanserli hücreler midenin dışında vücudun diğer bölgelerine metastaz yapmıştır yani yayılmıştır.
Mide kanseri, son yıllarda teknolojik gelişmeler ve tıbbın ilerlemesi ile erken teşhis edilip kontrol altına alınabilmektedir. Doğru tedavi, uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Ancak bazı durumlarda, hücre anormal bir şekilde hızla büyümeye ve çoğalmaya başlayabilir. Bu durumda TÜMÖR adı verilen bir kitle meydana gelmektedir. Bazen oluşan kitle belli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Bunlara iyi huylu tümörler denmektedir.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
RİSKLİ HASTALAR KİMLERDİR
Mide kanseri, kanserler içinde 5. Sıklıkta görülmekte ve fakat kansere bağlı ölümlerde 3. Sırada yer almaktadır. Erken evre mide kanserlerinde sonuçlar çok iyi olmasına rağmen ileri evrelere tedaviden elde edilen başarı azalmaktadır.
Araştırmalara göre kan grubu A olan kişilerde mide kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek.
Türkiye'de sık görülen mide kanseri, rutin bir tarama testi ile tespit edilemiyor. Dışkıda bulunan gizli kan, tanıya yardımcı oluyor.
Hastanın tümörü sadece mukozada ise endoskopik yöntemlerle ameliyatsız tedavi edilebilir. Daha ileri kanserler için cerrahi tedavi gerekir. Lokal ileri kanserlerde ise önce neoadjuvan kemotarapi ve ardından cerrahi uygulamak sadece cerrahi uygulamaya göre daha iyi sonuçlar vermektedir.
Mide alınırsa kendini yeniler mi? Hayır yenilemez. Midenin bir kısmı çıkarılan hastalarda ince bağırsak geride kalan mideye dikilerek, midenin tamamı çıkarılan hastalarda ise ince bağırsak yemek borusuna dikilerek yeni bir yol oluşturulmuş olur.
Kanser hücreleri 1-6 lenf bezine yayılmıştır. Tümör midenin dış tabakasını delip geçmiştir. Kanser hücreleri lenf bezlerine veya diğer organlara yayılmamıştır.
Dördüncü evrede kemoterapi öne çıkar. Kanama ve tıkanma gibi durumlarda palyatif cerrahi gerekse de çoğunlukla bu evrede tedaviye kemoterapi ile başlanır. Mide kanserinin tedavisinde son zamanlarda birçok yeni yaklaşım ve yöntem geliştirildi. Tedavinin kişiselleştirilmesi ve yeni yöntemler başarı oranını artırdı.
Mide Kanseri 4.
Son evrede yemek borusu ve ciğerlere de yayılım gösterdiği için tedavide yaşama şansı oldukça azalmıştır. Mide kanseri son evre yaşam süresi kapsamında da hayatta kalma oranları oldukça düşüktür.
Kanser, erken dönemde herhangi bir bulgu vermemektedir. Hastalığın ilerlemesiyle hazımsızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, kabızlık görülebilmekte, karnın orta üst kısmındaki ağrı daha belirgin hale gelebilmekte, daha ileri evrelerde sarılık çıkabilmekte ve dışkıda kan kaybı söz konusu olabilmektedir.
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
Mide kanseri de teşhisi zor kanser türleri arasında yer alır. Mide kanseri aynı zamanda metastaz gerçekleştirerek vücuttaki diğer organlara da yayılım gösterdiği için oldukça zorlu bir sürece neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri