Salatalıkları buzdolabında sakladığınız, sıcaklık çok düşükte, soğuk salatalıklara zarar verebilir. 10 derecenin altındaki sıcaklık salatalıkların hızlı bozulmasına yol açabilir. O nedenle salatalıkları oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz.
Salatalık bayatlar mı? Salatalık, oda sıcaklığında yaklaşık 7 gün boyunca bozulmayacaktır. Sadece tamamen kuru olduklarından emin olun.
Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın. Salatalık da etilen gazına hassas bir sebze; o nedenle muzlardan, kavunlardan ve domateslerden uzak kalmalarını sağlayın.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Salatanızın üzerine streç film sarın. Bu şekilde sakladığınız salataları iki üç günden fazla tutmamanızda fayda vardır. Önceden pişirilmiş malzemelerle hazırlanan salataların, bakterilerin üremesini veya yiyeceklerin bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekecektir.
10 derecenin altındaki sıcaklık salatalıkların hızlı bozulmasına yol açabilir. O nedenle salatalıkları oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz. Bütün, kuru salatalıklarınızı kilerinizde açık veya nefes alabilir bir sepet içinde saklayabilirsiniz. Salatalık, oda sıcaklığında yaklaşık 7 gün boyunca bozulmayacaktır.
Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı
Hastalığın arkasındaki etmen, Phytophthora spp. Pythium spp. ve Fusarium spp. gibi toprakta doğal olarak bulabilen olan bir grup mantardır. Enfeksiyon belirtileri, yeni ortaya çıkan fidelerde solma ve kök çürümesi olarak fide evresinin başlarında ortaya çıkar..
10 derecenin altındaki sıcaklık salatalıkların hızlı bozulmasına yol açabilir. O nedenle salatalıkları oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz. Bütün, kuru salatalıklarınızı kilerinizde açık veya nefes alabilir bir sepet içinde saklayabilirsiniz. Salatalık, oda sıcaklığında yaklaşık 7 gün boyunca bozulmayacaktır.
Dondurucuya Kışlık Salatalık (Cacık İçin) Tarifi Nasıl Yapılır? Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Bu sırada elimizle iyice bastıralım ki aralarındaki havayı mümkün olduğunca çıkaralım. Daha sonra en üste de 2 kat peçete serelim kapağını güzelce kapatalım. Bu yöntem ile doğranmış salata en az 5 gün tazeliğini koruyor.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Vücudun bir gün içinde ihtiyaç duyduğu vitaminlerin çoğu salatalıkta bulunmaktadır. A vitamini, B vitamini ve bağışıklık sistemini güçlendiren, sizi canlı ve enerjik tutmaya yarayan C vitaminini içerir.
Salatalığın iyisi kısa, kalem gibi dümdüzdür, sapı yeşil olan tazedir. Salatalığın boyu büyüdükçe içi yumuşar ve tatsızlaşır. Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince salatalıkların içi sünger gibi çıkar. Tazeliğini ise sapının yeşilliği ele verir.
Salatalık Ne Kadar Sürede Büyür, Yenecek Boyuta Gelir? Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Domates - Salatalık
Bu nedenle oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Eğer domatesler çok fazla olgunlaşmışsa bu durumda buzdolabı tercih edilebilir. Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur.
1) Oda Sıcaklığında Kalması Gereken Sebzeler
Buzdolabındaki soğukluk bu tür sebzelerin yapısını bozacağı için tüketim ömrü çok kısa olacaktır. Sivri biber, salatalık, dolmalık biber aldığınızda güneş görmeyen serin ve oda sıcaklığı korunan yerlerde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Sıcaklığın 30 °C' nin üzerine çıkması hıyarlarda solgunluk meydana getirir. Sıcaklığın 40 °C' nin üzerine çıkması ise bitkilerde bazı fizyolojik hastalıklara neden olur. 0 °C ve altındaki sıcaklıklar bitkinin donmasına, yüksek sıcaklıklar ise aşırı su kaybı nedeni ile bitkilerin ölümüne yol açar.
Aslında bu bir savunma mekanizmasıdır. Normalde bu madde yapraklardayken herhangi bir stres altında meyveleri korumak için yapraktan önce meyvenin dip kısmına stres şartları da devam ederse tüm meyveye yayılır. Bu nedenle bitkiyi strese sokmamak gerekir. Bu acılaşma toprak kaynaklı da olabilir.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri