Yoksunluk Ketiapin kullanılmasına aniden son verilmesinden sonra uykusuzluk, bulantı, baş ağrısı, diyare, kusma, sersemlik ve aşırı duyarlılık gibi akut yoksunluk semptomları tanımlanmıştır. Tedaviye en az bir ila iki haftalık bir periyotta yavaş yavaş son verilmesi önerilir (Bkz. Bölüm 4.8).
Nefes alma güçlüğü veya şoka neden olabilen ciddi alerjik reaksiyonlar (anaflaktik reaksiyonlar). Deride kabarcıklar, deride şişme ve ağız çevresinde şişme dahil alerjik reaksiyonlar. Deride ani kabarma, genellikle göz çevresi, dudaklar ve boğazda şişme (anjiyoödem). Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Özel kullanım durumları Böbrek/Karaciğer yetmezliği Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur. KETYA, karaciğer yetmezliği olduğu bilinen hastalarda, özellikle tedavinin başlangıç döneminde dikkatli kullanılmalıdır.
Elde edilen verilere göre 3. haftada aditif etki ortaya çıkmıştır. Hatalı ve kötüye kullanım Hatalı kullanım ve kötüye kullanım vakaları bildirilmiştir. Alkol veya ilaç kötüye kullanımı öyküsü olan hastalara ketiapin reçetelenirken dikkatli olunması gerekebilir. Laktoz KETYA tabletler laktoz içerir.
KETYA XR Majör Depresif Bozukluğu (MDB) olan, antidepresan monoterapisine yetersiz cevap veren hastalarda majör depresif nöbet tedavisinde, güçlendirme tedavisinde endikedir (Bkz.
İlgili 16 soru bulundu
Ketiapin depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni tedavisi için yaygın olarak kullanılan antipsikotik bir ajandır. Ketiapin santral sinir sisteminde dopamin ve serotonin başta olmak üzere pek çok reseptörle etkileşir (1). Oral alım sonrası hızla absorbe olarak, pik plazma konsantrasyonuna 1-2 saat içerisinde ulaşır.
Ketiapin 200 mg (230,3 mg ketiapin fumarat, 200 mg ketiapin'e eşdeğerdir.)
İlacın en az 1 ila 2 haftalık bir periyotta kademeli olarak kesilmesi önerilir. • Kilo alımı, • Anormal kas hareketleri.
Bileşenin en sık görülen yan etkileri uyuklama, kabızlık, kilo alma ve ağız kuruluğudur. Daha az ortaya çıkan yan etkileri ise ayağa kalkınca oluşan düşük tansiyon, nöbetler, uzun süren ereksiyon, hiperglisemi, tardiv diskinezi ve nöroleptik malign sendromdur.
Baş dönmesi, sedasyon, kilo alımı gibi çok yaygın yan etkileri; taşikardi, kabızlık, halsizlik, ortostatik hipotansiyon gibi yan etkileri; sarılık, adet düzensizliği, priapizm gibi nadir yan etkileri vardır (2, 3).
Son yıllarda ketiapin kullanımı sırasında ortaya çıkan ve madde kötüye kullanımı ölçütlerini karşılayan çeşitli vaka örnekleri bildirilmeye başlanmıştır (5-10). Ketiapinin bağımlılık potansiyeli olabileceği yönünde bildirimler olmasına rağmen, ketiapin bağımlılığı olan vaka henüz bildirilmemiştir.
Ancak sıklıkla ek ilaç kullanımı veya mevcut ilacın dozunun azaltılması ile (doktor kontrolünde) birkaç günde azalmaya başlar ve düzelir. Diğer yan etkiler; Uyku hali, hipotansiyon ve baş dönmesi (ketiapin, olanzapin, klozapin ile daha sık) İştah artışı (olanzapin, klozapin ile sık)
KETYA XR şizofreni tedavisinde endikedir.
Uzatılmış salınım, tablet ya da kapsüllerin yavaşça çözülmesi ve içerdikleri etken maddeyi belli bir zamanda salıvermeleridir. Uzatılmış salınımlı tablet/kapsüllerin avantajı hızlı salınımlılara göre doz sıklığının daha düşük olması ve kanda ilaç düzeyinin daha sabit kalabilmesidir.
MAOI'leri dışındaki diğer antidepresanlar ile gıdaların etkileşimi yoktur. Yemekten önce veya sonra alınmaları emilimlerini etkilemez, etkinliklerini değiştirmez.
LUSTRAL tedavisinin aniden kesilmesi halinde sersemlik, titreme, uyku bozukluğu, huzursuzluk, kaygı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve uyuşma görülebilir. Eğer LUSTRAL almayı kestiğiniz sırada sizde bu yan etkilerden herhangi biri ya da başka yan etkiler gelişirse lütfen doktorunuzla konuşunuz.
Kan damarlarının daralmasına yol açan bir maddenin (anjiyotensin 2) üretimini bloke eden ilaçlardır. Bu olay, kan damarlarının direncinde düşme oluşturarak kanın akışını kolaylaştırır. Günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır (coversyl, kaptoril, rilace, delix, zestril, enapril, monopril, gopten, inhibace vb).
Diğer antipsikotik ajanlarla mukayese edildiğinde ketiapin diğer antipsikotiklerden daha fazla hipotansiyon yapmaktadır. Akut ketiapin aşırı dozunda koma ,respiratuar depresyon ve hipotansiyonla sonuçlanabilmektedir ve diğer antipsikotik ajanların aşırıdozundan daha sık görülmektedir .
Bazı hastalarda bazı ilaç tipleri daha ön planda kullanılır. Bazı hastalardaysa bazı tansiyon ilaçları tercih edilmez. Ayrıca, ağrı kesiciler (NSAID'ler), oral kontraseptifler ve nazal dekonjestanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar kan basıncı kontrolünü bozabilir.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Antidepresan ilaçlar aniden bırakılmaması gereken ilaçlardır. Bu ilaçların doktor kontrolünde azaltılarak bırakılması gerekir. Antidepresanlar sıklıkla 4 hafta süresince azaltılarak bırakılır. Bazı ilaçlarda bu süre daha da uzun tutulabilir.
Orta Süreli Yan Etkiler: İlaç kesildikten sonraki ilk hafta içerisinde ortaya çıkan yan etkiler genellikle birkaç hafta içinde azalır ve kaybolur. Uzun Süreli Yan Etkiler: Bazı bireylerde, yan etkiler birkaç hafta boyunca devam edebilir ve bazen birkaç ay sürebilir.
Ketiapin etken maddesi içeren ilaçlar: Seroquel tb, Serex tb, Quet tb, Ketya tb, Ketilept tb, Gyrex tb, Cedrina tb.
Sedasyona, kilo artışı, baş ağrısı, iştah artışı, baş dönmesi, ekstremitelerde ağrı, yorgunluk, ağız kuruluğu, kabızlık, nazofarenjit, ishal, huzursuzluk, karaciğer enzimlerinde (ALT, AST) yükselmeb, dispepsi, burun kanaması, solunum yolu enfeksiyonuc, sinüzit, artralji, kas-iskelet sertliği.
Her tablet etkin madde olarak 100 mg sertraline eşdeğer sertralin HCl içerir. SELECTRA, 28 film tabletlik ambalaj ile kullanıma sunulmaktadır. SELECTRA, Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGİ'ler) adı verilen, ruhsal çöküntüye (depresyona) veya takıntılı davranışlara karşı etkili ilaçlar grubuna dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri