Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Oldukça lezzetli olan kızartmalar çok sık tüketildiğinde sağlığımızı tehdit eder. Kızartılmış yiyeceklerin en çok sebep olduğu sorun kalp rahatsızlıklarıdır. Bunun sebebi, içerisinde bulunan trans yağların damarları tıkayarak kalp krizine yol açmasıdır.
Kızartılmış yiyeceklerin yüksek oranda yağ içerdiğini vurgulayan Kendilci, aynı zamanda bunun mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa da yol açtığının altını çizdi. Kendilci, kızartma yerine ızgarada, fırında, haşlayarak veya buğulayarak pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı.
Patatesin Zararları
İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir. Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
Cips ve patates kızartması da mide yanmasına neden olan hazır yiyeceklerden biridir. Çok fazla cips tüketimi mideye zarar vererek yanma hissi oluşturur ve kilo alımına neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
CİNSEL GÜCÜNÜZÜ ARTIRMAK İÇİN İLACINIZ patates KIZARTMASI... 1 KAŞIK YAĞDA YAPILAN PATATES KIZARTMASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN! Sindirimi kolaylaştırır ve mide gazlarını giderir. Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur ve tansiyon hastalığında faydalıdır.
Böbrek hastalığı ve inme riskini artırır
Patates kızartması, bazı sağlık problemlerine neden olan tuzla doludur. Yüksek oranda tuza sahip olan yiyecekleri tüketmek yüksek tansiyon riskini artırır. Dolaşım sistemine zarar veren bu beslenme, aynı zamanda kalp ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
YETERSİZ SU İÇMEK. Yetersiz su tüketimi de böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli etkenlerden biri. Zira yeterince su içmediğimizde kandan süzülen zararlı maddeler vücudumuzdan atılamadığı için böbreklerimiz daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve hızla yıpranmaya başlıyor.
Kızartmalar. Patates kızartması, kızarmış tavuk, hamur kızartması ve diğer tüm kızartmalar aslında beyin sağlığımızın gizli düşmanlarıdır. Bol miktarda kızartma içeren beslenme düzenleri özellikle hafıza rezervlerinin zamanla bozulmasına ve unutkanlık problemlerinin başlamasına sebep olur.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Aynı zamanda bazı baharatlarla patatesi lezzetlendirerek gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanında çok yağda kızartma yapmak, gaz oluşumuna yol açar. Bu nedenle olabildiğince az yağ kullanarak patatesleri pişirmeniz önerilir.
Amerika'da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı. Buna göre paketten çıkan soyulmuş, dilimlenmiş ve tam pişirilmemiş dondurulmuş patates yenmeden önce çok kısa bir süre kızartılıyor.
DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.
Patates tüketmek faydalı olduğu kadar aşırı ve sağlıklı şekilde tüketilmemesi zararlı olabilmektedir. Özellikle kalıtsal rahatsızlığı bulunan kişilerde patates tüketimine dikkat edilmelidir. İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir.
Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır. Öğüne ilave olarak soslarla ve yanında farklı protein kaynakları ile tüketildiğinde size kilo olarak geri dönecektir. Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Patates, kızgın yağda 120 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta piştiği için, akrilamid denilen zararlı bir madde oluşuyor. Patates, işte o zaman gerçek anlamda bir zehre dönüşüyor. Bu yüzden bu akrilamid maddesi içeren ürünlerin uzun süre tüketilmemesi sağlık açısından büyük önem taşıyor.
Patatesin içeriğinde bulunan demirin oldukça faydalı olabilir ancak güneşe maruz kaldığı için de zararlı maddelerin oluşumu önlemez ve gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. İşte bu yüzden filizlenen patatesleri tüketmek sağlıklı bir seçim değildir.
Madrid Otonom Üniversitesi'ndeki uzmanların 40 bini aşkın yetişkin üzerinde yaptığı araştırmaya göre, zeytinyağı ya da ayçiçek yağında kızartılan yiyecekler kalp hastalığı, ya da yeme alışkanlıklarına bağlı erken ölümlere yol açma riskini artırmıyor.
Hücre zarının yapısını bozarak, hücrelerin fonksiyon gösterememelerine neden olabilir. Ayrıca kızartma yöntemi ile yiyeceklerin kanserojen özellik kazandığı unutulmamalıdır. Bu durum kanser gelişme riskini arttırabilir. Bunun yanı sıra fazla kalori alımına neden olup obezite gelişimini tetikler.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri