Cezbedici kendine has hoş aroması, iyi pişirme kalitesi, yumuşak dokusu ve uzun taneli yapısı ile basmati pirinci birinci sınıf pirinç kategorisinde yer almaktadır.
Kepekli pirinç beyaz pirinci göre işleme tabi tutulmadığı için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Kepekli pirinç işleme sürecinden geçmediği için oldukça sağlıklıdır. Kepekli pirinç karbonhidrat, yağ, demir, protein ve kalsiyum açısından diğer pirinç türlerine oranla daha zengindir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
İlgili 23 soru bulundu
Mutlaka baldo pirinç kullanılmalıdır. Pirinçler en az 12 saat suda bekletilmelidir. Pilav tenceresine mutlaka limon suyu damlatılmalıdır. Ayçiçek yağıyla pilav yapılmamalıdır.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin %80'ini oluşturmuş Osmancık, Baldo ile birlikte ülkede en çok tüketilen pirinç kültivarından biridir. Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır.
Pilav yaparken et, kemik ya da sebze suyu kullanabilirsin. Bu şekilde pilav çok daha lezzetli olacaktır. Pilavını pişmeye bıraktığında ocağın altını kıstığından emin olmalısın. Pişen pilavını demlendirirken tencerenin üstüne kağıt havlu ya da temiz bir bez yerleştirmeli, daha sonra tencerenin kapağını kapatmalısın.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır. Duru, en taze ve en kaliteli baldo pirinçleri hasatında özenle seçerek ISO 22000, IFS ve BRC sertifikalarına sahip fabrikalarında uzmanlıkla paketler.
Gökbayrak Osmancık Pirinç ile yapacağınız pilavın tadının diğerlerinden daha lezizdir.
PL GIDA TEDARİK A.Ş.
Özellikle Tip 2 diyabetliyseniz, beyaz pirinci mönünüzden çıkarmanızı, onun yerine kepekli pirinç ya da bulgur kullanmanızı tavsiye ederim. Amerika'da yapılan bir çalışmada haftada beş veya daha fazla porsiyon beyaz pirinç tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
Pirincin en çok yetiştirildiği coğrafya, Uzakdoğu ülkeleridir. Kolay yetiştirilen bu bitkinin ülkemizde de yaygın bir tarım alanı vardır. Karadeniz ve Trakya, pirinç yetiştiriciliği için uygun coğrafyalardır. Karadeniz Bölgesi'nde de Kastamonu'nun Tosya ilçesi öne çıkar.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Kullanmanız gereken malzemeler 2 su bardağı pirinç, 4 su bardağı su, 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz. Pirinci bir süzgeçte yıkayın ve süzgeçte 20-30 dakika kadar bekletin. Bu işlem, pirincin fazla nişastasının gitmesine ve pilavın taneli olmasına yardımcı olur.
İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor. Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya'da, neredeyse üç öğün sofralardan pirinç eksik olmuyor.
👉Osmancık Pirinç; Çin'den. 👉Yasemin Pirinç; Romanya'dan. 👉Baldo Pirinç; A.B.D.'den.
Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde "sarıkılçık" başta olmak üzere "yaşar", "maratelli" ve "Osmancık" pirinç çeşitleri üretiliyor. Lezzetiyle Türkiye genelinde rağbet gören Tosya pirinci, "sarıkılçık" türüyle ön plana çıkıyor.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Bulgur pilavı pirinç pilavına göre daha sağlıklı ve besleyici olsa da karbonhidrat içeriğinden dolayı haftada en fazla 1-2 defa tüketilmesi diyet sürecine katkı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri