Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir.
Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kuvvet ile alakalıdır. Ağırlık bir kuvvettir ve yeryüzüne yakın olan her şey bu kuvvetten etkilenerek bir kütleye kavuşur.
Bunun için tartı kullanılır. Tartılar çeşit çeşittir.
İlgili 37 soru bulundu
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
Ölçümde stadiometre kullanılır. Vücut ağırlığı ayakta yetişkin tartı aleti ile ölçülür. Vücut ağırlığı ölçümü mümkün olduğunca bireyler sabah açken, dışkılama sonrası yapılmalıdır. Kişilerin üzerindeki giysi ağırlığını da gereğinde toplam ağırlıktan çıkarınız.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
KÜTLE: Madde miktarı demektir. Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
Kilogramın tarihçesi
İlk önce ağırlık biriminin tanımı 1793'te Antoine Lavoisier tarafından yapıldı ve 0.1 metre küp hacmindeki bir buzun erime derecesindeki ağırlığı olarak belirlendi.
SI sisteminde, kuvvet birimi newton dur. 1960 öncesinde bütün dünyada yaygın bir şekilde kullanımda ise de günümüzde de, eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Çin'de hala kullanılmaktadır. 1 kg kütle üzerine tesir eden yer çekimine 1 kg-f (kilogram-kuvvet) veya kp denir.
Bir cismin ağırlığı kutuplarda daha fazla ölçülürken ekvatorda daha az olarak ölçülür.
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Ağırlık , yer çekimi kuvveti için kullanılan bir diğer kelimedir. Ağırlık, Dünya yakınındaki nesnelere daima etki eden bir kuvvettir. Dünya, tüm nesneleri yer çekimi kuvvetiyle aşağıya Dünya'nın merkezine doğru çeker.
Öncelikle maddeleri ölçebilmek için bazı araç ve birimler kullanırız. - Kütlemizi ölçebilmek için kilogram kullanılır. - Uzunluk ölçümü yapabilmek için ise metre kullanılır. - Sıvıları ölçmek amacıyla ise litre kullanırız.
İki kavram arasında önemli farklar vardır. Öncelikle kütle kavramı, cismin değişmeyen miktarını ifade eder. Ağırlık ise cismi etkileyen yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü anlatır. Kütlenin ölçü aleti eşit kollu terazi iken ağırlığı ölçmek için dinamometre kullanılır.
Kuvvet ölçmeye yarayan dinamometre modellerinin halk arasında kullanılan hali olan mekanik el kantarı ise yüzyıllardır kullanılan pratik aletler olarak öne çıkar.
“Kütle birimi kilogramdır ve uluslararası kilogram pro- totipinin kütlesine eşittir.”
Buna göre; öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen nitelikteki madde miktarıdır. Fakat ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki etmekte olan yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü tanımlamaktadır. Kütle'nin ölçümü eşit kollu terazi ile gerçekleştirilir. Fakat ağırlığın ölçümü dinamometre ile yapılmaktadır.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri