Afyonkarahisar il merkezine uzaklığı 106 km. dir. Büyük Menderes nehri kaynaklarından ikisi; Suçıkan ve Düden kaynaklarının içerisinde bulunduğu bir alanda yer almaktadır. Dinar'ın bilinen geçmişi MÖ.1200 yıllarına kadar uzanır.
Dinar Şehri, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nin kuzeybatısında yer almakta ve aynı zamanda Isparta-Denizli, Afyon-Denizli, Konya-Denizli ve Afyon-Antalya karayollarının kesişme noktasında bir kavşak merkezinde bulunmaktadır(Şekil 1).
İçine tanrıların, kralların karıştığı masallar ve efsaneler şehridir. İlçe 1874 yılında belediyelik, 1908 yılında ilçe olmuştur. Afyon iline bağlı olan ilçe Dinar, Akdeniz ve Ege Bölgesi arasında kalır. İlçe merkezi ve güneyindeki köyler Akdeniz Bölgesi'nde, kuzeyindeki köyler Ege Bölgesi'ndedir.
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine bağlı Kızıllı köyü yakınlarında meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Dinar Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili jandarma tarafından inceleme başlatıldı.
Afyonkarahisar ili nüfusu içinde en fazla nüfus Merkez, Sandıklı ve Dinar ilçelerinde bulunmaktadır. Merkez ilçe 263297 kişi ile ilk sırada yer almakta iken, 57843 kişi ile Sandıklı ikinci ve 48529 kişi ile de Dinar ilçeleri ilk üçüncü sırada yer almaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı. ADNKS verilerine göre ilçe nüfusu 55.331, merkez nüfusu 33.018, Akharım beldesi 2.811 ve 19.502 köy nüfusu olarak açıklandı.
101,5 102,0 102,5 103,0 103,5 104,0 108 107 106 100 105 101 Nis 01 Nis 03 Mar 30 Nis 05 12:00 18:00 Nis 03 06:00. Kuveyt dinarı, Kuveyt Devleti tarafından kullanılan resmi para birimidir.
Kamil Koç ile İzmir - Dinar yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 321 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 4 saat 50 dakika kadar sürer.
Osmanlı dönemindeki adı Geyikler (Yüregir ya da Salur boyundan Geyikler cemaatin- den adını alıyor) olan Dinar, buraya Orta Asya'dan gelerek yerleşen Kitiş Bey'in oğlunun adı olan Dinar Bey'den almak- tadır. Oğuzlar da geri hizmeti yapan kabile ve yamaklardan bazıları yaptıkları işlerle adlandırılıyorlardı.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Dinar'da çavdar, Bolvadin'de darı ekilir. Buğdaydan sonra en çok ekilen arpadır. Sulu arazilerde mısır ve yulaf yetiştirilir. Yüz yirmi beş bin hektarlık sahada baklagil ekimi yapılır.
Antalya - Dinar arası toplam 287 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 4 saat 30 dakika sürüyor.
Dinar, uzun süren köy ve kasabalık (GEYİKLER) kılığından sonra 1874 yılında Belediyelik 1908'de İlçe olmuştur.
Bunlardan birisi de Apameia(Dinar) dır. Apameia, Afyon'un güney kesimi yani Güney Frigya'nın önemli bir merkezi konumundadır. Apameia şehri, Hellen krallarından Antiochos III tarafından Persli annesi Apama adıyla eski Kelenia şehri yakınında kurulmuştur. Günümüz Dinar Şehri de bu alan üzerinde bulunmaktadır.
İzmir'dan Dinar'ye tren ile yolculuk 267,48 km'dir ve 7 sa. 17 dk. sürer.
Ne zaman isterseniz biletinizi alarak, yola çıkabilirsiniz! Bursa ile İzmir arasındaki mesafe 334 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 3 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Kelime Grek-Latin menşeli denariustan (aureus) Arapça'ya geçmiş ve İslâm dünyasında genel olarak altın para karşılığında kullanılmıştır. Ağırlığı bir miskal olarak darbedildiğinden bu adla da anılan dinar (çoğulu denânîr) aslında bir Bizans para birimiydi.
II. Yakub Bey'in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri