Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler, kanun hükmünde olmalarına rağmen, Anayasanın 148. maddesinde sözü edilen kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamayacağı düzenlenmiştir.
Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan, OHAL KHK'sı ile kamu görevinden çıkarıldıktan sonra görevine iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmaları dolayısıyla tazminat talebinde bulunamayacaklarına ilişkin hükümdür.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
Kamu görevinden çıkarma iptal davası, 375 sayılı KHK ile kamu göreviyle ilişiği kesilen personelleri ilgilendirir. Bu kanunla birlikte çeşitli meslek gruplarından kamu personellerinin görevleriyle ilişkileri, tekrar kabul edilmemek üzere kesilmiştir.
459. Kural kapsamında göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacakları öngörülmekle bu kişilerin tedbir işleminin haksız uygulanmasından dolayı uğrayabilecekleri maddi ve manevi zararları giderme fırsatını ortadan kaldırılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Sendikaya 3 ay 5 ay gibi kısa süreli üyeliği bulunan ve meslekten ihraç kriterlerinden diğerlerinden herhangi birini de sağlamayan kamu personelleri göreve iade edilecek.
375 Sayılı KHK'nın Geçici 35. maddesinin geçerliliği 31/07/2022 tarihinde son bulacak ve bu madde uyarınca kamu görevinden çıkarma işlemleri 31/07/2022 tarihinden sonra yapılamayacaktır.
Bu sebeple “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” şeklindeki 129.madde ile hüküm altına alınmıştır. 375 Sayılı KHK 25/7/2022 tarihinde son bulacaktır. Bu tarihe kadar 375 sayılı KHK kapsamında meslekten çıkarma işlemi tesis edilebilir.
KHK'nın onayı, sadece Meclisin denetim yaptığını gösterir, fakat o KHK'yı KHK olmaktan çıkarıp kanuna dönüştürmez. Bu sebeple, OHAL bitince KHK da biter. Bir KHK'nın değiştirilerek veya değiştirilmeyerek onayı, onu kanun yapmaz.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Kanun hükmünde kararnameler, yerini yeni sistemin yeni düzenleme aracı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine (CBK) bırakmıştır.
İtiraz sonucunda da olumlu karar alınamadığı takdirde 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru yapılmalı, olumlu sonuç alınmaz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılmalıdır.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
KHK ile görevden alındığınız tarihte sosyal güvenlik primlerinizin tamamı Emekli Sandığı'na yatırılmış ve çalışma sürelerinin tamamı sadece kamuya bağlı geçmiş ise Emekli sandığından emekli olabilir, ikramiye, emekli maaş ödemelerinizi alabilirsiniz.
691 sayılı KHK'yla, daha önceki KHK'lar ile işlerinden atılan FETÖ'cülerin arabuluculuk veya bilirkişilik yapmaları yasaklandı Bakanlar Kurulu, 22 Haziran 2017 tarihli mükerrer Resmi Gazetede, 691 sayılı 14 maddelik yeni bir kanun hükmünde kararname yayınlandı.
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
Bunun yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan personele özel güvenlik olma yolu kapatıldı.
KHK İLE KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILAN EMNİYET PERSONELİ EMEKLİLİK TAZMİNATI (YOLLUĞU) TALEP EDEBİLİR Mİ? Bu hüküm kapsamında KHK ile kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra emekli olanlar, EMEKLİLİK YOLLUĞUNU En son görev yaptığı İl Valiliğinden (İl Emniyet Müdürlüğünden) talep etme hakkına sahiptir.
Anılan Yönetmeliğin 11. maddesinde de "(Değişik:RG-31/10/1998-23509) Meslekten çıkarılan veya memuriyetten ihraç edilen personel ile asaleti tasdik olmadan herhangi bir nedenle meslekten veya memuriyetten ayrılan personelden satışı yapılan zati demirbaş tabanca geri alınır.
Rütbelerin geri alınması, olağanüstü hal (OHAL) döneminde hukukumuza giren bir kavramdır. OHAL KHK'ları ile emekli olan, meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılan veya müstafi sayılan kişilerin rütbeleri, bu kişilerin terör örgütlerine irtibatı veya iltisakı iddiasıyla alınmıştır.
Müracaat yapılacak yer ise Sosyal Güvenlik Kurumu olmaktadır.
Diğer taraftan OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılma İş Kanunu kapsamında kıdem tazminatından yoksun kalma nedenleri arasında yer almamaktadır. 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi iş akdinin işverence haklı nedenle feshi durumunda kıdem tazminatı ödenmeyeceğini hükme bağlamaktadır.
Uygulamada herhangi bir suçun soruşturma veya kovuşturulması aşamasında genellikle koruma tedbirlerine başvurulmaktadır. Koruma tedbirlerinin kişiyi mağdur ettiği durumlarda yasa koyucu kişiye tazminat verilmesini hükme bağlamıştır.
Bu sebeple, bir daha kamu hizmetinde çalışamayacak şekilde bir KHK ile kamu görevinden çıkarılmış olmak, serbest meslek olan yeminli mali müşavirlik mesleğinin icrası için bir engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri