Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.
2. Bağlaç olan “ki” ise kendi başına bir sözcük olduğundan her zaman ayrı yazılır ve bağımsız bir sözcük olarak kendisinde önceki sözcüklerin ünlülerinden etkilenmez. Örnek cümle: sandım ki, siz ki, diyorlar ki…
Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir.
Ki eki nasıl yazılır? "Ki" ekinin sonuna -ler, -lar çoğul eki getirin. Eğer sözcük anlamlıysa bitişik, anlamsızsa ayrı yazılır. Sendeki(ler), oradaki(ler) = anlamlı > bitişik yazılır.
İlgili 15 soru bulundu
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
İyiki kelimesinin doğru yazımını en doğru yerden öğrenmenin yolu Türk Dil Kurumuna başvurmaktır. TDK'ya göre iyi ki kelimesi ayrı olarak yazılır. 'iyiki' şeklindeki kullanım yanlış bir kullanımdır.
Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır. Bu kelime bitişik yazılmaz. Bir cümle içinde kullanarak örnek vermek gerekirse: Hasta bu yemeği sevmediği söylemişti.
Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
BENİMKİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Her zamanki kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre “her zamanki” şeklinde yazılarak –ki birleşik kullanılır. Her zamanki kelimesinin “her zaman ki” veya “herzaman ki” şeklinde yazımları hatalı bir kullanımdır.
Türkçede üç çeşit “ki” vardır: Bağlaç olan“ki”,sıfat yapan “–ki” ve zamir olan(ilgi zamiri) “–ki” dir. Bağlaç olan “ki” daima ayrı yazılır.Sıfat yapan “–ki” ve zamir olan “-ki” eklendiği sözcüğe bitişik yazılır.
Bağlaç olan ki -mademki ve sanki gibi istisnalar dışında- ayrı yazılır ve kaldırıldığında cümlenin anlamı pek değişmez. İlgi zamiri eki -ki kaldırıldığında ise cümle ya anlamsız hale gelir ya da apayrı ve kastedilmeyen bir anlam kazanır: Her gün gel ki bir şeyler öğrenesin.
En fazla kullanılan bağlaçlardan birisi olarak ifade edilebilir. Diğer tüm bağlaçlar da olduğu gibi ki bağlacının da tek başına kullanıldığında bir anlamının olmadığını söylemek mümkündür. Cümlelerde kullanıldıklarında ise bir anlam kazandıklarını söylemek mümkündür.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir:diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
Yüz yüze kelimesi genellikle bitişik bir şekilde yazılarak yazım hatası yapılmaktadır. Yüz yüze kelimesinin doğru yazım şekli yüz yüze şeklinde ayrı yazılmaktadır. Kelimelerin yanlış yazılması anlam bozulmalarına sebep olduğu için doğru bir şekilde yazılması cümle kalitesini yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri