Kıl biber kurutma işlemi de en az diğer biberlerin kurutulması kadar kolaydır aslında. Kıl biberi hem tatlı hem acı olarak bulunabilir.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta: biberlerin yıkandıktan sonra kesilmemesi sadece üst gövdeden yorgan iğnesi ile delinerek ipe geçirilmesidir.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Kıl Biberin Faydaları
Vücudu bir çok kanser türüne karşı korur. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı vücudu korur. Kötü kolesterolü düşürür.
Biberleri yıkadıktan sonra doğrayıp kilit poşetlere koyup dondurabilirsiniz. Yemeklerinizde kullanırken kilit poşeti açıp kullanacağınız kadarını alıp tekrar ağzını kapatabilirsiniz. Ben doğraması kolay olduğu için ince sivri kıl biber kullanabilirsiniz.
Kıl sivri biber, güçlü, çok erkenci, soğuk toleransı yüksek, verimli. Acı, ince, açık yeşil, 28-30 cm, raf ömrü uzun.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Kurutulmuş sebzelerin tadı bir başkadır. Ama İstanbul gibi nem oranı fazla şehirlerde yaşıyorsanız uzun süre muhafaza etmek biraz zor. Hemen bozulabiliyor. Bu yöntemle uzun süre saklayabilirsiniz ve bu şekilde kullanımı daha pratik oluyor.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Kurutulmuş biberi kilerde muhafaza edebilirsiniz. Bir şey olmaz. Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Meyve boyu ortalama 17-20 cm uzunluğundadır. Gevrek yapılıdır. Bol verimlidir. Dikimden 55-60 gün sonra hasat yapabilirsiniz.
Metabolizmayı hızlandırır: Besin değerleri yüksek olmasına rağmen kalorisi düşük olan yeşil biber, kilo vermek için oldukça faydalıdır. Biber tüketimi, trigliserid seviyelerini düşürürken metabolizmayı artırır. Hem kalori yakmaya yardımcı olurken hem de kolesterol düzeylerini dengede tutar.
Açık saha üretimine uygun bir çeşittir. Meyveler sap tarafı hafif körüklü 18-22 cm. uzunluğunda, tatlı, ince, sivri ve yeşil renktedir. Gevrek ve lezzetli bir çeşittir.Sofralık olarak kullanılır.Çekirdeği azdır.
Kırmızı biberin tohumlarını mutlaka korumalıyız. Çünkü antioksidan ve C vitamini tohumdadır. Taze olmayan besinlerde C vitaminin kaçtığını söylüyorlar ama onun ayağı yok nereye gidecek, besinde durur. Kırmızı biberi tohumuyla beraber tüketmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Mümkünse köy pazarından alın. Biberi kurutmanın en kolay yolu dikine ortadan ikiye kesip balkona açılan temiz bir bezin üzerine aralıklı olacak şekilde dizmektir. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde biber kurusu hazır hale gelir. Çok pratik zaman almayan, fazla yormayan bir saklama ve kurutma yöntemi.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bahçeden aldığınız biberleri ilk olarak büyük bir leğenin içine koyup güzelce yıkayıp kuru bir bezin üzerine serin. - Daha sonra ellerinizin yanmaması için elinize eldiven takın ve biberlerin içini boşaltıp çekirdeklerini ayıklayın. - Ardından içini boşalttığınız biberleri içini de güzelce yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri