40 dereceyi aşan sıcaklıkta üreticilerimiz hasat yapıyorlar. Kilis'te 1 milyon 500 bin adet fıstık ağacı bulunuyor. İlimizde her geçen gün fıstık üretimi artmaktadır. Türkiye'de fıstık üretimi açısından Kilis 7'inci sıradadır.
Adana, Aydın, İçel (Mersin), Kahramanmaraş, Osmaniye, Muğla gibi pek çok ılıman ilde yer fıstığı tarımı kolayca yapılır.
Kilis bölge zeytin üretiminde ilk sırada yer almaktadır ve organik zeytin üretimi yapılmaktadır.
Türkiye'de yüzde 40'ün üzerinde fıstık üretimi ile rekor kıran Şanlıurfa'da, nedense fıstık işlemede bugüne kadar söz sahibi olamadı. Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde yer fıstığı rekoltesinin 20 bin tona çıkmasıyla kent, bu alanda ilk üç ilden biri haline geldi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde, üretim alanı 30 bin dekardan 60 bin dekara çıkan yer fıstığında 20 bin ton rekolte elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.
İlgili 22 soru bulundu
20042015_hatay_yer_fistigi_kj. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yer fıstığı ekimine başlandı. Bin 500 dekar alana ekilen yer fıstığından bu yıl yaklaşık 700 ton üretilmesi hedefleniyor.
Yer fıstığı ekiminin en çok yapıldığı iller ise genellikle güney bölgelerde olan illerde yaygın olmaktadır. Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla ve Aydın gibi illerde yer fıstığı üretimi yapılması yaygın olarak mümkün olmaktadır.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Yer fıstığı yetiştiriciliğin hafif ve ılık kumlu topraklarda yapılıyor.
Kilis'in sanayisinin en belirgin özelliği tarımsal ve hayvansal kaynak potansiyeline yönelik olmasıdır. İlimizin tarımında önemli bir yer tutan zeytin, üzüm ve buğday ürünleri aynı zamanda imalat sanayinde; pekmez, alkol, zeytinyağı ve bulgur üretim tesislerinde girdi olarak kullanılmaktadır.
Kilis'te çiftçilerin alternatif ürün olarak ektiği ve ekim alanı son 5 yılda 10 kat artan çörek otundan 5 bin ton rekolte bekleniyor. Tarımsal faaliyetlerde zeytin, üzüm, buğday, arpa, mısır ve biber gibi ürünlerin ekim alanlarıyla ön plana çıkan Kilis'te, çiftçiler son yıllarda alternatif ürünlere yönelmeye başladı.
Vitali CUİNET XIX.Yüzyılın sonlarında Kilis'in sanayi, ticaret ve kültür kenti olduğunu vurgulayarak; kentte 15.000 Türk olmak üzere 20.000 kişi yaşadığını, 47 cami, 12 mescit, 24 medrese, 3 kilise, beş hamam, 740 dükkan, 7 han, 11 fırın, 120 kumaş işliği, 15 kıraathane (kahvehane), 1 eczane ve 4100 hane bulunduğunu ...
2007 yılı değerlerine göre Osmaniye ilinde 34.436 ton kabuklu yerfıstığı üretilmektedir. Bu miktar Türkiye üretiminin %40,4'ünü oluşturmaktadır.
Hasat Zamanı!
Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak 140 ila 150 gün içerisinde hasata başlarlar.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi. Avrupa'nın önde gelen şef ve gurmeleri bünyesinde buluşturan 'Uluslararası Tat Enstitüsü', gerçekleştirdiği '2021 Tat Değerlendirmesi' sonucunda 'Siirt Fıstığı ' Üstün Lezzet Ödülü'ne layık görüldü.
Yerfıstığının anavatanı birçok tarihçiler tarafından Brezilya olduğu belirtilmektedir. Daha sonra Güney Amerika'da özellikle binlerce yıl önce Peru tarımında önemli bir yere sahip olan fıstık; Portekizli tüccarlar tarafından Afrika'ya ve İspanya'ya götürülmüştür.
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.
Yağ ve tuz oranı yüksek olan yer fıstığı, cinsel hayattaki bütün sorunları yerle bir ediyor. Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Şuanda fıstık kilosu ne kadar? Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
CEVAP: Güney Doğu Anadolu Bölgesi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri