Kişnişin tohumları zayıflamak amacıyla da tercih edilir. Bu amaçla kullanımında genellikle taneler çay gibi demlenir ve bu şekilde tüketilir. Kişniş çayı yemeklerden hemen önce bir çay fincanı kadar tüketilir.
Kişniş içeriği lif yönünden zengindir. Bu da zayıflamaya yardım eder. Ancak aynı zamanda kişnişin iştah açıcı bir özelliği de bulunmaktadır.
Kolayca demleyebileceğiniz ve aşırıya kaçmadan tüketebileceğiniz bu çay sayesinde bağışıklık sisteminize bir kalkan oluşturabilirsiniz. Ancak fazla kullanımda alerjik reaksiyonlar verebilen kişniş çayı günde 1 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.
İç yağlanmayı önleyen kişniş ile kalıcı kilo verin. 'Viseral yağ' olarak da bilinen iç yağlanmayı durdurarak kalıcı kilo vermek mümkün. Akdeniz coğrafyasına özgü olan kişniş bitkisinin yaprakları, tohumları, çiçeği ve meyvesi iç yağlanmayı önlemede adeta doğal ilaç.
İlgili 36 soru bulundu
Turşuya eklenebileceği gibi toz haline getirilerek hemen hemen her yemeğin içine dahil edilebilir. Faydalarından yararlanmak için doğrudan yemek isterseniz kişniş tozunu balla karıştırarak yiyebilirsiniz. Son olarak tohumlarını demleyerek kişniş çayı da yapabilirsiniz.
Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir. Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir. Ayrıca hamile kadınların kullanmamaları önerilir.
⭐️Kullanım Şekli : 👉🏼Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir.
Sağlıklı tohumlar grubunda yer alan kişniş tohumu ise çay olarak tüketilebilir ve yemeklere katılabilir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı azaltır. - İyi bir lif kaynağıdır. Dolayısıyla bağırsak sağlığını korur.
Bağışıklık sistemini her mevsim güçlü tutarak hastalıklara karşı vücudu savunur. En önemli faydaları arasında yine ağız kokusunu gidermesi gelir. Ağızdaki tüm bakterileri yok ederek kokuya neden olan tüm oluşumları geçirir. Kişniş tohumunun tespit edilmiş bir zararı yoktur.
Ümit Aktaş “Roka, kişniş otu, kırmızı pancar, pazı, fesleğen… bu sebzelerin ortak özelliği kanı sulandıran özel bir molekül olan nitrat içermeleridir.
İçilecek kıvama gelinceye kadar bekletilip günde 1 bardak şeklinde tüketilebilir.
KİŞNİŞ: Erkeklerde cinsel arzuyu artırır.Günde bir kahve kaşığı kullanılır.Sinir sistemine de cok yararlıdır.Et yemeklerine veya yemeklerde soslara konur.Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı kişniş karıştırılıp,yemek üzerine içilebilir.
Bununla birlikte kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır, iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
Zengin bir antioksidan olan kişnişin, bağışıklık sisteminden göz ve kalp sağlığına, sindirim sisteminden sinir sistemine kadar pek çok yararı bulunuyor. Yüksek kan şekeri, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olarak görülüyor. Kişnişin tohumu, özü ve yağları kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Kişniş, kinzi ya da aşotu (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.
Tiroidi iyileştiren yiyecekler arasında yaban mersini, Brüksel lahanası, kişniş, sarımsak, kenevir tohumu, Brezilya fındığı ve kızılcık gibi mucize besinler bulunuyor. Tiroitlere zarar veren EBV hücrelerini öldüren bu besinler, tiroit bezini onarıyor.
👉🏼Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. 👉🏼Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.
Bazı hayvan ve tüp çalışmaları, kişnişin yüksek tansiyon ve LDL (kötü) kolesterol düzeyleri gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabileceğini göstermektedir. Kişniş özü bir idrar söktürücü gibi davranıyor ve vücudunuzun fazla sodyum ve suyu atmasına yardımcı oluyor. Bu da kan basıncınızı düşürebilir.
Kişniş tohumları geçmişten günümüze basur şikayetlerini azaltmak amacıyla sıklıkla kullanılır. Tek yapmanız gereken, bir miktar kişniş tohumunu bir gece suda bekletmek ve ertesi gün bu suyu içmek. Kişniş tohumları kanama, kaşıntı ve yanma gibi şikayetleri ortadan kaldırır.
Kişiler tarafından merak edilen konulardan biri de kişnişin zayıflama üzerindeki etkisidir. Kişniş tek başına zayıflamaya yardımcı olan bir bitki değildir ancak sindirim sistemini düzenleyici ve yağ yakıcı etkisi olduğundan dolayı kişniş diyet yapan kişilerin daha hızlı kilo vermesine yardımcı olabilir.
İçerisindeki diyet lifi sayesinde vücuda sağlık verir. Aynı zamanda A, C, E, K vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum kaynağı olarak görülür. K vitamini ve kalsiyum sayesinde kişniş, kemikleri güçlendirir. Diş ve saçlar için oldukça faydalı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri