İdrar Kaçırma Üriner inkontinans köpeklerin çoğunlukla uyku esnasında idrar kaçırmalarına nenden olabilen ve bu nedenle "köpeğim yatağına işedi" sorununu sıklıkla gündeme getiren bir durumdur. Her ne kadar idrar kaçırma uyku esnasında daha fazla görülse de köpekler uyanık olduklarında da sonuç değişmeyebilir.
Genel olarak yetişkinlik dönemine yaklaştıkça idrar tutma sürelerinin uzadığı söylenebilir. Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 - 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir.
Yani üç aylık bir köpek yavrusu idrara çıkmak için üç saat bekleyebilir. --Yetişkin köpekler bir yaş ve üstü: Sekiz saate kadar, ancak ideal olarak altıdan fazla değil. --Yaşlı köpekler sekiz yaş ve üstü: Boyutuna ve sağlığına bağlı olarak, iki ila altı saat arasında değişiyor.
Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir. Bu süreler aynı zamanda köpeklerin aya göre çişlerini tutabilme süreleridir. Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir.
Yavru köpeklerin üriner kasları yavaş gelişir. Bu arada tuvaletlerini oldukça sık yaparlar. Bir köpeğin, tuvaletini tutabileceği zaman, ortalama olarak ay sayısı kadardır diyebiliriz. Yani normal şartlarda, 4 aylık bir yavru köpek, tuvaletini 4 saat kadar tutabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasının nedeni herhangi bir hastalığın da işareti olabileceğinden iyi gözlenmesi ve önlem alınması da gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları, hormon bozuklukları, tümör oluşumu, zehirlenme ve ishal gibi fiziksel rahatsızlıklar köpeklerin tuvaletlerini tutamamalarının sebepleri olabilir.
Köpeğim neden uyurken işiyor? Pek çok farklı faktör idrar kaçırmaya neden olabilirken, en yaygın nedenlerden bazıları idrar yolu enfeksiyonları, mesane enfeksiyonları, kısırlaştırma (dişi köpekler için) ve yaşlılıktır. Üriner inkontinansı olan köpekler uyurlarken idrarlarını tutamazlar.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Heyecan idrarı genellikle tam kontrolü olmayan mutlu, hiperaktif, genç köpeklerde daha sık görülür. Köpekler duygusal olarak daha sakinleştikçe, bu idrar şeklinin büyük bir kısmı zamanla ortadan kalkar.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
İnsanlar için güvenli olan musluk suyu, köpekler için de güvenlidir. Çoğu durumda, köpeğiniz için musluk suyu uygundur. Ancak, musluk suyunun ya da kuyu suyunun güvensiz olduğu bir yerde yaşıyorsanız, köpeğiniz için şişelenmiş veya filtrelenmiş su sağlama seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşün.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
Yavru köpeklerin çoğu önüne koyulan mamayı hemen yer ancak bazı köpekler mama konusu seçici olup önündeki mamayı yemeyebilir. Köpeklerdeki seçici alışkanlıkları yok edebilmek için köpeğinizi düzenli aralıklarda, düzenli öğün miktarlarıyla besleyin. Öğünleri köpeğin önünde 20 dakikadan fazla tutmayın.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır. En son kalan köpek tuvalet pedinin mama yediği ve uyuduğu yere en uzak ped olmasına dikkat edin.
Köpeğiniz eve işiyorsa yapmanız gereken ilk şey veteriner hekim ile konuşmaktır. Köpeklerin evde idrar yapmasına yol açan sağlık sorunlarını belirler. Eğer muayene sonucu temiz çıkarsa davranışsal olarak gözlem yapmak gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri