Buradan yola çıkarak kalfalık belgesine sahip olan kişiler ve aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyen kişiler kalfalık belgesini ibraz ederek yine Mesleki Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmadan direkt olarak sınavlara katılarak ve sınavlardan başarılı olarak ustalık belgesi alabilir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Meslek derslerini başarmak kaydıyla 11. Sınıf sonunda kalfalık, 12. Sınıf sonunda ustalık sınavına girebilirler. Başardıkları takdirde belge almaya hak kazanırlar.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır
Eğitime katılmadan direkt olarak ustalık sınavına girme hakkı sadece mesleğini uzun yıllar yapan kişilere sunulmaktadır. Bunun içinde başvuru yapan kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirlenen çalışma sürelerinin tamamlanmış olması zorunlu tutulmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler daha önce o meslekte yeteri kadar çalışmadıysa ve hala belgeyi almak istiyorsa yine mesleki eğitim merkezlerinde açılan uygulamalı ve teorik kurslara katılıp daha sonrasında sınava girerek başarılı sonuç alırsa ustalık belgesini almaya hak kazanabilirler.
dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir. Bazı mesleklerde farklı alt iş dalları olduğunda işçi bir işi yapabilmek için ortalama 8-10 meslek dalının sınavına girerek ve ücretini ödeyerek belge almak zorunda kalmaktadır. Ustalık belgesi bu gerekliliği ortadan kaldırmaktadır.
Madde 35 – (Değişik: 2/12/2016-6764/46 md.) Kapsamı, şartları ve süresi Bakanlıkça belirlenen telafi eğitimi veya tamamlayıcı eğitime katılan ve bu eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve ortaöğretim kurumu mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diploması verilir.
Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava giren adaylar daha sonra MTEGM tarafından gerçekleştirilen beceri sınavına girer. Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
USTALIK BELGESİ
Belge talep edilen meslek/dalı üzerinden olmak şartı ile toplam 5 yıl SGK/BAĞ-KUR pirim ödeme yaptığını belgeleyenler. (SGK pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır.
Mesleki yeterlilik belgesinin, geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirlenmektedir. Yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş (5) sene olarak tanımlanmıştır.
Sınıflar ve Hazırlık Sınıfı) 2024/İOKBS ise 21 Nisan 2024 tarihinde uygulanacak. Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı (2024/MTSK), Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik Teorik e-Sınav, haftanın 7 (yedi) Günü 81 İl/İlçedeki e-Sınav salonlarında, randevulu sistemle gerçekleştirilecek.
Kalfalık ve Ustalık sınavları ŞUBAT, NİSAN, HAZİRAN, AĞUSTOS, EKİM ve ARALIK aylarında yapılmaktadır.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
2023 - 2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Usta Öğretici Başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği'nin 26. Maddesine göre 01 Ağustos 2023 tarihinden itibaren e-Yaygın sistemi üzerinden yapılacaktır.
Yani mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi? Sorusunun cevabı hayır olarak cevap bulmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi, farklı tehlike gruplarında yer alan mesleklerin, bireyler tarafından icra edilmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösteren belgedir.
kimlik no ve e devlet şifresi yazılarak giriş yapılır. Belgesi Sorgulama (Milli Eğitim Bakanlığı) butonuna tıklanır. 4-) Barkodlu belge oluştur butonuna tıklanır. 5-) Sağ üstten dosya indir butonuna tıklanarak evrak bilgisayarımızın masaüstüne kaydedilir. belgenizi çok önceden aldığınız için sisteme yüklenmemiştir.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
'Kalfalık Belgesi'ni almış olup mesleği ile ilgili 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişi 'Ustalık Belgesi' sınavına girmeye hak kazanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri