Gaz giderici özelliğe sahiptir, özellikle kuru baklagiller gibi gıdaların pişirilmesi sırasında kullanılarak gaz oluşumu engellenir. Mide ağrılarına iyi gelir. İştah açar, kilo almak isteyenlerin tüketebileceği bir besindir.
Hafif acımsı tadı ve keskin aromasıyla mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan kimyonu, sağlık açısından önemli kılan içeriğindeki vitamin ve minerallerdir. Kimyonun faydalarını sıralayacak olursak; Etkili bir iştah açıcıdır.
Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır.
Kimyon Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Dr. Murat Topoğlunun şiddetle önerdiği, yağ yakımına ve sindirim sistemimize iyi çalıştıracak kür, cezvemizin içerisine 1 bardağı su ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu koyarak bir taşım kaynatıyoruz, soğuduktan sonra süzerek içerisine yarım limon sıkarak tok karnına içmemiz gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Yaklaşık 7 kaloriye sahip olan 1 fincan kimyon çayı, ödeme yer vermeyerek daha kolay yağ yakılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler.
Toz haline gelmemiş ve henüz öğütülmemiş kimyonu tohumlarının çayını yapmak mümkündür. Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Bir bardağın içine silme 1 yemek kaşığı kimyon tohumu koyun ve üzerine su ekleyin. Karışımı bir gün önceden akşam hazırlayın ve ağzını kapatıp sabaha kadar bekletin. Sabah uyanır uyanmaz hazırladığınız karışımı süzerek için. Bu çayı her gün sabah 15 gün boyunca düzenli olarak tüketin.
Henüz öğütülüp toz haline gelmemiş tohumlarından kimyon çayıda yapmak içinde kullanılabilir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde, B, B12, A ve C gibi vitaminleri barındırdığı için vücut fonksiyonlarının aktif çalışabilmesine de yardımcı olur.
Kimyon, sindirim sorunlarına karşı doğal bir çözüm sunar ve gaz, şişkinlik ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kimyonun yağ yakımına destek olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak; kimyonun faydalarını sıraladı, kimyon çayı tarifi verdi. Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
*Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor.
Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer. - Yemeklerden sonra bir kaşık bu karışımdan tüketildiğinde besinlerdeki yağların vücutta tutulmasının önüne geçer.
Fazla tüketildiğinde geğirmeyi arttırabilir. Aralıksız kimyon tüketimi karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabilir. Bazı kişilerde karın ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilir. Hassas ciltli ve alerjiye yatkın olan kişilerde deri döküntüsüne yol açabilir.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Limondaki sitrik asit, mide asidini dengeler ve hazmı kolaylaştırırken, kimyonun sindirim enzimlerini uyarıcı etkisi vardır. Bu karışım, mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Sindirim ve bağışıklık sistemine iyi geldiği düşünülen zengin bir manganez ve demir kaynağı olan kimyon çayı, kilo verme sürecini de olumlu yönde etkiler. Kanser hastalıkları ile kötü huylu kolesterol gibi problemlerle savaşabilen kimyon çayı, bebeklere de içirilebilen stres ve gaz giderici bir gıda takviyesidir.
Kimyon çayı, şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Sinir yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Yağ yakıcı özelliklere sahip olan kimyon çayı, kilo vermeye destek olur. Kimyon çayının çeşitli karışımlarda kullanıldığı ve afrodizyak etkisi olduğu da söylenmektedir.
Dr. Tetiker, kimyonun, idrar söktürücü, sinirleri uyarıcı, iştah açıcı ve terletici etkisinin de bulunduğunu kaydetti. Mide ve bağırsak gazı şikayetlerinin kadınların hamilelik dönemlerinde yoğunlaştığını belirten Prof.
Yapılan araştırmalar da günde iki kez 3 gram kimyon ile yoğurt tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve vücut yağı kaybettiğini göstermektedir.
gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Çay Kaşığı Kimyon 7,50 kaloridir. Kimyon içeriğinde 0,88 Karbonhidrat(g), 0,36 Protein(g), 0,45 yağ(g), 0,21 lif(g), 3,36 Sodyum(mg), 35,76 potasyum(mg), 18,62 Kalsiyum(mg), 25,40 A Vitamini(ui), 0,15 C Vitamini(mg), 1,33 ve Demir barındırır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
Sağlığınıza oldukça faydası bulunan kimyon çayını gün içerisinde kolaylıkla tüketebilirsiniz. Toz kimyon çayı nasıl demlenir konusunda farklı tarifler olsa da bu çayı 5-10 dakika içerisinde demlemek mümkündür.
8. Uzun ve Parlak Saç: Kimyon tohumları size bu uzun ve parlak saçlar sağlayabilir. Bunun için, 1,5 su bardağı tohumu ¾ su bardağı suda 10 dakika kaynatılır.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri