Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Toz kimyon ile çay yapmak oldukça pratiktir. Bir bardak kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı kadar kimyon eklemeniz gerekiyor. Kimyonu ekledikten sonra kaynatarak süzmelisiniz. Sonrasında içerisine yarım limon da sıkabilirsiniz.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
Toz Kimyon Faydaları Nelerdir? Toz kimyon, sindirim sistemini destekleyerek gaz ve sindirim sorunlarına yardımcı olurken, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltır. Antioksidan etkileri, hücresel hasarı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Kimyonlu su, metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran bileşiklere sahiptir. Özellikle sindirimi iyileştirmesi, şişkinliği gidermesi ve hazmı kolaylaştırması sıklıkla kullanılmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca ağrıları hafiflettir ve mide sorunlarına iyi gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Uykudan önce içeceğiniz kimyon çayı, daha rahat uyumanızı sağlar. Sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı kimyon çayı içen kişilerin kesintisiz uyuduğu bilinmektedir.
Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer. - Yemeklerden sonra bir kaşık bu karışımdan tüketildiğinde besinlerdeki yağların vücutta tutulmasının önüne geçer.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.
Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle her gün düzenli içildiği zaman stresi azalttığı ve kan şekerini normal seviyelere düşürüldüğü bilinmektedir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Limondaki sitrik asit, mide asidini dengeler ve hazmı kolaylaştırırken, kimyonun sindirim enzimlerini uyarıcı etkisi vardır. Bu karışım, mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Hindistan'da kimyon jiira olarak, Pakistan/İran'da ziira olarak, batı Çin'de ziran olarak, Azerbaycan'da ise cirə [cire] olarak adlandırılır.
Böbrek ve karaciğer temizlemekte olan kimyon çayı, demir eksikliğini önlemek içinde kullanılabilmektedir. Evde tek başınıza kimyon çayı demleyip tüketmek ise sanılanın aksine oldukça kolaydır. İlk olarak kimyon çayı hazırlamak için ezilmemiş olan kimyon tohumlarını kullanmak gerekiyor.
Yapılan araştırmalar da günde iki kez 3 gram kimyon ile yoğurt tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve vücut yağı kaybettiğini göstermektedir.
İbn-i Sina, bin yıl öncesinden zayıflamak isteyenler için reçeteyi yazdı. Vücutta ödem ve yağ bırakmayan dağ kekiğini tavsiye eden İbn-i Sina, vücudun eski işlevselliğini kazanması için dağ kekiğinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
İştah kesici etkiye sahiptir. Kimyon: Lif ve protein bakımından zengin olup uzun süre tokluk sağlar.
Doğal besin kaynağı olan yoğurdun bir çok faydası bulunuyor
Aşağıdaki diyeti kurallarına göre uygularsanız, bir haftada 7 kilo verebilirsiniz. Yoğurt diyetinde, asıl amaç olan bağırsakların düzenli bir şekilde çalışması sağlanır. Ayrıca yoğurt, kişiyi tok tutmasıyla bilinir.
Bir kaseye yoğurdu alın, üzerine taze taze sıktığınız yarım limonun suyunu ekleyin. Ardından dilerseniz 1 çay kaşığı toz zerdeçalı dilerseniz de 1 çay kaşığı pul biberi ekleyip güzelce karıştırın. İşte bu kadar.
Bu bol malzemeli yoğurt kürü, düzenli tüketildiğinde metabolizmayı adeta uçuruyor. Yağ yakımını destekliyor. Özellikle göbek ve basen bölgesinde depolanan yağları parçalıyor. Altın yoğurt kürü her gece 1 kase tüketildiğinde tokluk hissi sağlıyor ve açlık krizlerini engelliyor.
*Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor.
Kimyon içerdiği kumin aldehit ile diyabet oluşumunda rol alan enzimleri bastırır ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreastaki beta hücrelerini koruyup, insülin düzeyini artırır. Böylece glikoz seviyesini kontrol altına alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri