Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
1,5 yemek kaşığı kimyon.
* Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, eğer seviyorsanız 1 çay kaşığı toz kişniş ve 1 çorba kaşığı galeta unu. İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin.
Kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 2 yumurta, kimyon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kaba alıp iyice yoğurun. Köfte harcını yuvarlak yassı köfteler şekline getirin. Tavaya çok az zeytinyağı ekleyip ısıtın. Köfteleri önlü arkalı kızartın.
İlgili 31 soru bulundu
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
1/4adetmaydanoz(sadece yaprakları) 1,5çay kaşığıtuz. 1tutamkimyon.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Genellikle Orta Anadolu da erken ilkbaharda 15 şubat- 15 Mart tarihleri arasında mutlaka ekimi yapılmalıdır. Kimyon ziraatı genellikle Orta Anadolu Bölgesinde bilhassa Afyon, Ankara, Eskişehir, Konya, İlleri ile bunların çevresinde bulunan illerde yapılmaktadır.
Kimyon yemeğe ne zaman konur? Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
SULU KÖFTE TARİFİ HAZIRLANIŞI
Yumurta, köftelik bulguru ekleyin ve yoğurun. Ardından toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuz eklenir.
Kadınbudu Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Siz arzunuza göre köfteye kimyon,toz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz ben eklemiyorum…
Genellikle yassı yuvarlak şekli verilen köfteler, kimyon, karabiber, nane gibi baharatlarla zenginleştirilir. Özellikle çocukların çok sevdiği köfteyi basit adımları izleyerek hazırlamak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri