Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır. Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
Asya'da yaygın kullanımı ile popüler olan bu değerli bitki Çin, Hindistan gibi ülkelerde boğaz ağrılarına, soğuk algınlığına, artrite ve ayrıca sindirime yardımcı olarak kullanılır. Kimyonun bilinen tüm faydalarından evinizin rahatında bir fincan kimyon çayı yaparak faydalanabilirsiniz.
Toz Kimyon Faydaları Nelerdir? Toz kimyon, sindirim sistemini destekleyerek gaz ve sindirim sorunlarına yardımcı olurken, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltır. Antioksidan etkileri, hücresel hasarı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Kimyonlu su, metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran bileşiklere sahiptir. Özellikle sindirimi iyileştirmesi, şişkinliği gidermesi ve hazmı kolaylaştırması sıklıkla kullanılmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca ağrıları hafiflettir ve mide sorunlarına iyi gelir.
Kimyon toz veya tohum haliyle mutfaklarda büyük yer kaplıyor. Özellikle kebap, lahmacun ve güveç gibi etli yemeklerde kullanılan kimyon, sebzelere ve baklagillere de ilave edilebiliyor. Çay olarak da tüketilebilen kimyon aynı zamanda meyve sularının içerisine aroma katması için de eklenebiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Organik Tane Kimyonun Faydaları Doğal kimyon soğuk algınlığından kaynaklanan solunum yolları hastalıklarına iyi gelir. Özellikle öksürük için faydalıdır. Sürekli olarak organik kimyon tüketen kadınların adet döngüsü düzene girer. Nezle, grip, öksürük ve balgam gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer. - Yemeklerden sonra bir kaşık bu karışımdan tüketildiğinde besinlerdeki yağların vücutta tutulmasının önüne geçer.
Uykudan önce içeceğiniz kimyon çayı, daha rahat uyumanızı sağlar. Sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı kimyon çayı içen kişilerin kesintisiz uyuduğu bilinmektedir.
Bu nedenle pek çok uzman tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir. Ayrıca kimyon çayının içerisine limon sıkılarak da tüketmek mümkündür.
Limondaki sitrik asit, mide asidini dengeler ve hazmı kolaylaştırırken, kimyonun sindirim enzimlerini uyarıcı etkisi vardır. Bu karışım, mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Türkiye'de, Ege ve Karadeniz Bölgesinde kültür olarak yetiştirilir. Hindistan'da kimyon jiira olarak, Pakistan/İran'da ziira olarak, batı Çin'de ziran olarak, Azerbaycan'da ise cirə [cire] olarak adlandırılır.
Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.
Kimyon tohumu faydaları nelerdir? Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyerek belli bir süre kaynatın. Süzdükten sonra isteğe bağlı içine bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Kimyonun mide asidini dengeleyici ve hazımsızlığı giderici bir özelliği vardır. Eski zamanlarda enfeksiyonlara karşı ilaç olarak da kullanılırmış. Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir.
Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1'er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.
Rezene ve kimyon ikilisinin sakinleştirici, gaz konusunda rahatlatıcı etkisini pek çoğumuz biliyoruz.
Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Dilerseniz tarçınlı yoğurt kürünün faydalarına hep birlikte bir göz atalım. 1- Tokluk hissi yaratır ve bağırsak problemlerini çözerek kilo vermemize yardımcı olur. 2- Kolesterol ve yüksek kan şekerini dengede tutar. 3- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Zerdeçal yoğurt ile birlikte mükemmel bir ara öğün oluşturur ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur.
Bu bol malzemeli yoğurt kürü, düzenli tüketildiğinde metabolizmayı adeta uçuruyor. Yağ yakımını destekliyor. Özellikle göbek ve basen bölgesinde depolanan yağları parçalıyor. Altın yoğurt kürü her gece 1 kase tüketildiğinde tokluk hissi sağlıyor ve açlık krizlerini engelliyor.
Doğal besin kaynağı olan yoğurdun bir çok faydası bulunuyor
Aşağıdaki diyeti kurallarına göre uygularsanız, bir haftada 7 kilo verebilirsiniz. Yoğurt diyetinde, asıl amaç olan bağırsakların düzenli bir şekilde çalışması sağlanır. Ayrıca yoğurt, kişiyi tok tutmasıyla bilinir.
Diyet için en az iki hafta boyunca her gün yoğurt içerisine limon karıştırılarak hazırlanan kür tüketilmelidir. Eğer limonu ekşi buluyorsanız aynı kürü maden suyu ile de deneyebilirsiniz. Özellikle bu kür, göbek yağlarının yakılmasında oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri