Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'dur.
Maydanozgiller familyasından tek yıllık otsu bitki türüdür. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Türkmenistan'dır. Dünyada en fazla kimyon üretimi Hindistan'da yapılmak- tadır. Suriye, İran, Pakistan, Fas, Şili, Mısır, Meksika ve Türkiye'de tarımı yapılmaktadır.
Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40-60 cm boyunda, otsu bir bitkidir. Sezonu bir yıldır. Tohumlari Mısır piramitlerindeki mumyaların yanında bulunmuştur. Mısır kökenli olup Akdeniz havzası, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yetiştirilir.
Kimyon bitkisi olarak tanımlanan bu bitki, maydanozgillerden bir türdür.
İlgili 17 soru bulundu
Gramaj seçenekleri: 40 gr410,00 TL/kg.
Kimyonun Toprak İsteği
Çorak ya da kepir olarak tanımlanan topraklarda da yetişebilir ancak yıllık yağışın yeterli olması şarttır.
Karasal iklimin hakim olduğu Orta Anadolu Bölgesi kimyon bitkisi için önemli ekolojik avantaj sağlamaktadır.Sulanmadan yetiştirilen kimyonun yıllık yağış isteği 300-400 mm. civarındadır. Önemli olan bu yağış miktarının büyük bir kısmının bitkinin büyüme ve gelişme dönemine rast gelen ilkbaharda düşmesidir.
Kimyon ekildikten sonra genellikle 30-40 gün içinde toprak yüzüne çıkar.
Tür: P.anisum L. Ülkemizde Pimpinella cinsine dahil 23 tür vardır.
Kimyon, son zamanlarda kilo vermeye yardımcı bitkiler arasında ilk sıralara yerleşti. Gaz problemlerine, şişkinliğe ve birçok şeye faydası olan kimyon aynı zamanda en etkili zayıflatan bitkiler arasında yer alıyor.
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Kimyon Sıkça Sorulan Sorular
%51 indirimle İpek Değirmen Toz Kimyon 2 KG 109 TL'ye, %10 indirimle Kimyon Toz 50 Gr 63 TL'ye, %23 indirimle Ahmet Arifoğlu Değirmen Kimyon Tane 50 G 63 TL'ye, %14 indirimle Kimyon Öğütülmüş 500 Gr 122 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Havuç, Maydanoz, Çakşır, Kişniş, Kimyon, Rezene, Anason, Kereviz, Dereotu gibi meşhur mutfak bitkileri bu aileye bağlıdır. Ayrıca zehirli oldukları bilinen Baldıran, Subaldıranı, Delimaydanoz gibi cinsler de bu aileye bağlıdır.
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur. Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur.
Hint mutfağının ana malzemelerinden birisi olan kimyon, maydanozgiller familyasına ait, bir yıllık otsu bir bitki türü. Bilimsel ismi Cuminum cyminum olan bu bitkinin, bizim bildiğimiz baharata dönüşen kısımları ise tohumları.
Tohum ekimi toprağın 2-3 cm derinliğine yapılmalıdır. Daha derine ekilen tohumların çimlenmesi imkansızdır. Bu nedenle toprak hazırlığı çok iyi yapılmalı ve tohum ekiminde çok dikkatli olunmalıdır. Ekimi yapılmış olan tohumların çimlenmesi ortalama 30-40 gün sürmektedir.
Yıkanmış kimyonu tel süzgece alın, suyu süzülsün. Ardından temiz bir mutfak bezini tepsiye serin, suyu süzülmüş diş kimyonu yayın. Benim kimyonum tozsuz kapalı cam balkonda 3 günde kurudu. Yine de havalar şuara çok sıcak olmadığı için, kurumuş kimyonumu 1-2 dk teflon tavada son kalan nemini almak için ısıttım.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
Frenk kimyonu; Mısır, Nil kıyıları ve Batı Asya'da sınırlı bir bölgeye özgüdür. Eski yıllardan beri İran'ın doğu bölgeleri ve diğer ülkelerde yetişen frenk kimyonu, dünyanın en önemli tıbbi baharat bitkileri arasında yer almaktadır.
Farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılan kimyon, parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında, beyaz-pembe çiçekleri olan otsu bir bitki. Mayıs ya da haziran gibi olgunlaşan bu bitkinin meyve kısımları alınır ve kimyon baharatı bu kısımlardan elde edilir.
20-60cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde dik, tüysüz, çok dallıdır. Yaprakları saplı, sıklıkla gelişmemiş ana eksen yaprakçıklarının altında gelişmemiş bir çıkıntı yer almaktadır.
Kimyon tohumunun sağlık üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Öğütülmüş haliyle de etkili olan tane kimyon özellikle sindirim açısından rahatlama sağlamaktadır. Gaz problemlerinde oldukça etkilidir. Bağışıklığın arttırılmasından uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Kimyon tohumu, çayı demlenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra kimyon tohumundan elde edilen yağ, türlü konular için yararlıdır. Tohum şeklinde kullanılacak olan kimyon, yemeklerde kullanılmalıdır. Bununla beraber bu tohumu, yağda hafifçe kavurmak, yemeklere lezzet katacaktır.
Toz haline gelmemiş ve henüz öğütülmemiş kimyonu tohumlarının çayını yapmak mümkündür. Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri