Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına çok uygun. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da yenilebiliyor.
Kinoayı Kimler Kullanamaz
Kinoa aslında çok yararlı ve herhangi bir zarar vermeyen bir yiyecektir. Hatta glütensiz olduğu için çölyak hastalarının da tüketebileceği bir yiyecektir. Ancak kan cıvıtıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmeden önce doktora sorması önemlidir.
Linoleik asit açısından zengin olması tohumun besin değerini artırmaktadır. Kinoa yağı sarımtırak, keskin kokulu, acı ve yakıcı bir aromaya sahiptir.
Kinoa genellikle yemeği yapılarak tüketilir. Yemeklerde kullanılmadan önce suyla haşlanarak yumuşatılır ve kinoanın taneleri haşlanınca irileşen bir özellik taşır. Haşlanarak çorba gibi sulu yemeklere katılabilir ya da haşlanmadan un haline getirilerek kek gibi hamur işlerine eklenebilir.
Tat Superfoods Kinoa 500 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
İlgili 21 soru bulundu
Kinoa'nın protein içeriği yüksek olduğu için, tokluk hissi yaratır. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırıcı zengin kalsiyum içeriğine sahiptir. Spor yapanlara enerji verir, diyet yapanlar ise kilo, yaş ve sağlık durumlarına göre miktarını ayarladıklarında kilo aldırmadan birçok besin ihtiyacını Kinoa ile karşılayabilirler.
Kinoa 1 kg Fiyatı 115,14 TL.
KİNOA GLUTENSİZ Mİ ?!
Gluten içeren tahıllarla yapılan tüm yemeklerde gluten etkisi görülecektir ve ÇÖLYAK hastaları ya da glüten intoleransı yaşayanlar bu besinleri tükettikleri zaman, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, uyuşukluk, sersemlik, yorgunluk gibi belirtiler gözlenebilir.
Kinoa Bağırsak Çalıştırır mı? Farklı tahıllara oranla daha yüksek lif içeriği taşır. Lif özelliği ile uzun süre tok tutar. Bağırsak hareketlerini düzenler.
Beyaz kinoa tıpkı bulgur ve pirinç gibi her yemeğe katabileceğiniz, diğer tahıllardan daha etkili ve sağlıklı bir tahıl türüdür. Son zamanlarda diyet listelerinde ve diyet programlarında adını sıkça duyduğumuz beyaz kinoa sizi tek başına zayıflatmaz.
Kinoayı pişirmeden ve haşlamadan önce soğuk suyla, mutlaka iyice yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz. Eğer yıkamazsanız tüketirken acı ve buruk bir tatla karşılaşabilirsiniz.Yaklaşık 1 bardak kinoa, 2 bardak suda haşlanmalıdır.
Kinoa ve bulgurun kalori içeriği benzerdir ancak bulgurun kalori içeriği biraz daha azdır. Bir küçük kase pişmiş kinoa 222 kalori iken bulgur 122 kaloridir. Kinoanın protein içeriği bulgurdan yüksektir. Kinoanın öne çıkan özelliği öncelikle yüksek protein içeriği ve kalitesidir.
Kinoa kan sulandırıcı özellikte bir bitkidir. Dolayısıyla, aşırı ya da kontrolsüz tüketimi kanamalara neden olabilir. Aynı zamanda, içerdiği saponin ve fitik asit nedeniyle, bazı vitamin ve minerallerin emilimlerini azaltabileceğinden, tüketilmeden önce titizlikle temizlenmesi gerekir.
Kinoa, kolaylıkla sindirilebilmesi bir yana boşaltımı kolaylaştırması açısından, kabızlık vakalarında da tavsiye edilmekte. Aynı zamanda, glüten alerjisi nedeniyle tahıllardan uzak durmak zorunda kalanlar, kinoayı gönül rahatlığıyla tüketebilir. Kolesterol problemi yaşayanların da tüketimi için uygundur.
M Life Beyaz Kinoa 500 G - Migros.
Kinoa yararları oldukça yüksek bir besindir. Pirinç, buğday gibi tahılların aksine 8 temel amino asitin tümünü ihtiva eden kinoa oldukça besleyici bir protein kaynağıdır. Lif içeriği yüksek olan kinoa kilo koruma programlarında sıklıkla kullanılır. Kabızlığı önleme ve tedavi edilmesinde kullanılabilir.
Kinoayı pişirmeden yarım saat önce suda bekletmek gerekmektedir. Kinoanın tadında bulunan acılığın giderilmesi için süzgeçte bol su ile ovularak yıkanmalıdır. Et veya tavuk suyunda kaynatılan kinoanın pişmesi için yüksek ateş kullanılmaktadır. Pişirilen kinoa, bir süre dinlenmeye bırakılmaktadır.
Kinoa Günde Ne Kadar Yenmeli? Kinoanın kalori miktarının çok düşük olmadığını biliyorsunuz. Bu nedenle kinoa ile zayıflayanlar, günde 3-4 yemek kaşığından fazla kinoa tüketmemeye dikkat etmeliler.
Kinoa başta Konya Ovası olmak üzere Toroslar'ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu'nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.
Çünkü kinoa, büyürken kuşlar ve böcekler tarafından yenilmesini önleyen saponin adı verilen doğal bir kaplaması vardır. Acı lezzetten kurtulmak için pişirmeden önce kinoayı yıkayın.
Orta ateşte zeytinyağında soğan ve sarımsağı 3 dk soteleyin. Zerdeçal ve köriyi de ekleyip karıştırın. Su, tuz ve karabiber ilave edip, kaynama noktasına getirin. Kinoayı önce soğuk sudan geçirip yıkayın, ardından kaynar suya atıp, karıştırın ve pişmeye bırakın.
Bu yüzden diyetlerde kinoa yerine, lif bakımından daha değerli olan bulgurun tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bulgurun tercih edilmesinin bir diğer nedeni de kinoaya göre daha az yağlı olması.
Tepeleme bir yemek kaşığı kinoa: 66 kalori. Klasik bir yemek kaşığı kinoa: 44 kalori. 1 çay bardağı kinoa: 316 kalori. 1 su bardağı kinoa: 462 kalori.
Kinoa (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 120 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Su Bardağı (200 ml lik) yani 185 gramlık miktarında Kinoa (Pişmiş) 222 kalori bulunmaktadır.
Örneğin bir bardak kinoa için iki bardak su olacak şekilde kinoayı, suda, et suyunda ya da tavuk suyunda kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte pişirin. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılarak altı kısın. 15 dakika kadar kısık ateşte pişen kinoa 5 dakika dinlenmeye bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri