Kireçli bir içme suyu vücudunuzda zaman geçtikçe çeşitli deformasyonlara neden olabilir. Böyle durumlarda profesyonel arıtma sistemlerini tercih edebilirsiniz. Arıtma sisteminiz bulunmuyorsa suyun kaynatılarak içilmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle bebekler için mümkün olduğunca arıtılmış su içirilmesi önem taşıyor.
Evinizde bulunan limonu yarıya bölerek musluğunuzu çok sert olmayan hareketlerle temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra limon suyundan faydalanmak da mümkün. Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır.
Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
Kireç soda prosesi: Kireç-soda prosesinde sert su önce kireç (CaO veya Ca(OH)2) ile, daha sonra da soda ile muamele edilir. Bu süreçte sertlik, kalsiyum karbonat veya magnezyum hidroksit halinde çöktürülerek uzaklaştırılır.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kireçli Su Cildi Kurutur mu? Sert suyun yol açtığı en önemli cilt problemlerinden biri kuruluktur. Kirecin içeriğindeki yoğun mineral oranı, temas ettiği tüm noktalar gibi cilde de zarar verir.
Özellikle süt alkali sendromuna yatkın kişilerde bu tarz kireçli sular olumsuz etkiler yaratabilir. Kireç oranı fazla olan sular zamanla damar sertleşmesine, tıkanmasına ve böbreklerde taş oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman sağlıklı su tüketmeye gereken önemi vermek gerekir.
Kireç suyu genellikle karbondioksit (CO2) tutucu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle karbondioksitin bulunduğu yerlerde bulanık bir hal almaktadır. Kireç suyu içerisinde eritilmiş kireç bulunmaktadır. Bu su özellikle çocuklarda mide iltihabı gibi durumlarda tedavi edici olarak kullanılır.
Hayır, arıtılmış, kalsiyumu azaltılmış yumuşak su içilmesi taş oluşumunu etkilemez.
Ayrıca, kireçli su ile duş alındığı, banyo yapıldığı takdirde ciltte kurumaların oluşmasına, aşınmaların meydana gelmesine veya saçın sertleşmesi, saç derisinin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle de kireçli suların mümkün olduğunca tüketilmemesi önerilir.
Su yumuşatma cihazı varsa eğer sertlik kiti ile de suyun kireçli olup olmadığına bakabiliriz. Kullanım şekli Paket içerisinden çıkan ölçü kabı içerisine 5ml su doldurulur.Daha sonra koyu damla ile eğer fransız değerleri ile ölçülecek ise 3 damla damlatılıyor.Eğer renk pembe ise su kireçli demektir.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur .
Su arıtma ve dezenfektan tabletlerini kullan.
Bir tablet normalde 1 litre suyu arıtır. Bu tabletlerin işe yaraması için çoğunlukla aradan 30 dakikadan dört saate kadar bir zaman geçmesi gerekir. Arıtma tabletleri, tek hücreliler ya da kimyasallarla kirlenmiş suyu temizlemez.
Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir. Su kokar ve kireç oluşur.
Çeşme Suyu Kaynatılıp İçilebilir mi? Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir.
“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir.
Kireçli Su Saç Döker mi? Uzun süreler boyunca kireçli suları saçlarınızın temizliğinde kullanmak, saç tellerinizin kırılmasına ve dökülmesine yol açar. Kirecin etkisiyle kuruyan ve zayıflayan saç telleri, bu sebeple çok daha kolay kırılır, kopar ve dökülür.
Bu gibi badana çeşitlerinde hiç kireç kullanılmaz. Pudra haline getirilmiş tutkal ve boya birbirine karıştırılır. Tutkalın erimesi, boya ile iyice kaynaşması için iki saat kadar ılık suda bekletilir. Genel olarak bir kilo boya ve tutkal eriyiğine 5-6 litre su katılarak iyice karıştırılır.
Kepeklenmenin en temel nedeni aslında duş suyunun kireçli olmasıdır.
Sönmemiş kireç, temas edildiği zaman ciltte tahrişe; solunduğu zaman öksürüğe, hapşırmaya ve nefes darlığına sebep olur. Solunduktan sonra vücuda girerse, bulantı kusma ve ağrıya sebep olur.
Su Arıtma suyu zararlı mı? Bu sorunun en basit cevabı hayır. Bir su arıtma cihazının suyunu içmenin insan sağlığına zararlı hiç bir etkisi yoktur.
RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT
Sağlıklı bir su, berrak, renksiz, kokusuz, tortusuz olmalı, toksit maddeler içermemeli, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, kimyasal yönden içerdiği mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalıdır. Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri