Kireçli kil toprakları daha iyi havalanabilen ve suyun da belirli bir ölçüde sızabildiği topraklardır. Kireçsiz kil topraklarında suyun sızması genellikle engellenmiş ve su durgunlaşmış olabilir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Kireçli topraklarda, kireçle reaksiyona girerek arzu edilen çözünebilir kalsiyumu sağlamak ve jipsi oluşturmak yoluyla alkali toprakların ıslahına yardımcı olurlar. Jips, ucuz ve kolay elde edilebilir olması nedeniyle şimdiye kadar alkali toprakların ıslahında en yaygın olarak kullanılan ıslah maddesidir.
Humuslu topraklar çok yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir. Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.
Kükürt toprak ıslahında ve toprak pH düzenini ayarlamada sıkça kullanılır. Kireci çözer, toprağın tuzluluğunu azaltır ve önler.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
TAŞLI toprak suyu tutmaz. KUMLU toprak bitkilerin köklenmesini engeller. En verimli toprak türü HUMUSLU topraktır. KİREÇLİ toprak suyu emer.
TÜRKİYE TARIM ARAZİLERİNDE KİREÇ KULLANIMI
Kireçtaşı tarımda genellikle direkt toprağa karıştırılarak kullanılır. Diğer önemli kullanım sahaları, kompozit gübre yapımı ve hayvan yemi imalatıdır. Asit yağmurlarının neden olduğu zararların giderilmesi için de kireçtaşı kullanılmaktadır.
Toprak tekstürü açısından kumdan killi tekstüre kadar değişen topraklarda yetişebilen çay bitkisi, toprağın derin ve bitki besin madelerince zengin olmasını isterken ağır killi, kireçli ve taban suyu yüksek alanlarda ise bitki gelişmi olumsuz yönde etkilenmeye başlar.
Fazla kireç uygulamasının da bitki gelişimine zarar verebildiğini söyleyen uzmanlara göre kireci genellikle, tohum ekiminden 3-6 ay önce tarlaya uygulamak en doğru yoldur. Çünkü tohum ekiminden hemen önce kireç toprağa verilirse bazik reaksiyonlu olan kireçleme materyali tohumların çimlenmesine zarar verebilir.
Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
Doğrulanmış Cevap. Kireçli toprak bitkilerin köklenmesini engeller. Yani; B şıkkında verilen "kireçli toprak" seçeneği doğru seçenektir.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
Genellikle yıllık toplam yağışın 750-1000 mm'yi aştığı bölgelerde, toprakların köklenme bölgesi derinliğinde serbest kireç bulunmaz. Toprağa asit veya asit-oluşturucu maddelerin katılması yoluyla toprakta ölçülebilen oranlarda bulunan kirecin hepsi çözünerek veya nötralize edilerek toprak pH'sı düşürülebilir.
Kireç ekleme: toprağa uygun asitliği verir, bitkilerin topraktan fosfor toplamasını kolaylaştırarak daha istikrarlı büyüme sağlar, mikroorganizmalar, havalanan solucanlar vb. için elverişli toprak koşulları yaratır.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır.
Kireç, duvarlardaki oluşan mikrop ve bakterileri öldürme, haşereleri barındırmama özellikleri ile diğerlerinden ayrılır. Ayrıca hem beyazlatıcı özelliğinin olması hem de evin kokusunu değiştirmesi ve oturulan mekâna ferahlık vermesi onu tercih ettiren diğer sebeplerdendir.
kireç ve kireç tortusu insan sağlığı için zararlıdır. Kireç içme suyunu sertleştirir. Suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, magnezyum ,özellikle kalsiyum varlığı verir. Bu maddelerin suyun içinde bulunma miktarı etkileri farklı olabilir.
Demir (Fe), Çinko (Zn), Mangan (Mn), Bakır (Cu),Mobilden (Mo), Boron (B) ve Klorin (Cl) topraktan ya da yapraktan gübreleme ile sağlanır.
Toprak pH'sı yüksekse ortamda OH- iyonları fazla demektir. Bu da ortamda bulunan iz elementlerin hidroksil iyonlarına bağlanarak, metallerin hidroksitlerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Kireçli topraklar: İçerisinde çok fazla kireç bulunduran bu toprak humus yönünden de zengindir. Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri