Radye Temel Depreme Dayanıklı mıdır? Radye temel, deprem anında binayla birlikte hareket ederek büyük oranda hasar oluşmasını engellediğinden deprem riski yüksek bölgelerde güvenli binalar inşa etmek için ideal çözümdür.
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Kirişli Radye Temel
Kirişli radye jeneral temeller, kirişsiz temellerin aksine duvar ya da kolonlar birbirine uzak olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bu yöntem kullanılırken kirişler sebebiyle plak kalınlığı azalmaktadır. İlgili durum da bu yöntemin daha ekonomik olmasını sağlamaktadır.
Radye temelin dezavantajlarından biri, yüksek mukavemetli beton ve donatı çubuklarının kullanılması nedeniyle maliyetlidir. Ayrıca, radye temel, düz bir yüzeye sahip olduğu için, yapıya sabit bir zemin oluştururken, zemin hareketlerini de engeller.
Perde beton yönteminin depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruduğunu belirten Avcı, perde betonun bir binanın en önemli taşıyıcı unsuru olduğunu söyledi. Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Zemin yapısı ve temelinin zemine uygun yapılması da bir o kadar kritik. Güçlü bir temel, binanın sel ve deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Fore kazık depreme dayanıklı mı? Fore kazıklar, doğru şekilde tasarlanmış ve uygulanmışsa, depreme dayanıklı bir temel çözümü olabilir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Radye jeneral temel olarak da bilinen yöntem sayesinde, binanın sebep olacağı ağırlık ve yük zemine düzgün ve eşit şekilde yayılıyor. Binanın yükünü eşit şekilde taşıması amaçlanan radye temel için önce kazı işlemi yapılır ve sonrasında üzerine grobeton dökülür.
Üye. 16 KATLI HER KATTA 2 ADET DAİRE OLAN TAMAMEN KARE VE AĞIZLIK MERKEZİ İLE RİJİTLİK MERKEZİ % 99 ÇAKIŞAN BİR BİNA ÇÖZÜYORUM. BİNANIN TAMAMI 25/175 LİK 30 ADET PERDE İLE TAŞINIYOR.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Bu nedenle Radye Temel, depreme en dayanıklı temel tiplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Depreme dayanıklı olmasının yanı sıra, Radye temelin başka avantajları da vardır: Yüksek bina yüklerine dayanabilir ve böylece zeminin taşıma kapasitesini artırır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir.
Yapıların temelleri, üstündeki binayı ömrü boyunca taşıyacak sağlamlıkta olması gereklidir. Ancak, sadece temelin yeterli sağlamlıkta yapılmış olması tek başına uzun ömür için yeterli değildir. Yapılan temellerin mutlaka suya ve suyun korozif etkilerine karşı yalıtılmış olması da gereklidir.
Bu temel kaplaması deprem anında yapıyla birlikte hareket eder. Dolayısıyla yapıda hasar oluşumunu da ciddi anlamda engeller. Radye temel, aslında çelikle güçlendirilmiş, kolonları veya duvarları destekleyen ve yükleri yapıdan toprağa aktaran geniş bir toprak alanına dayanan kalın bir beton levhadır.
Radye temel, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle ikinci dünya savaşı sonrası dönemde, savaş hasarlarının onarımı ve yeni yapıların inşası için radye temel yöntemi daha yaygın hale gelmiştir.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır.
TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor. RADYE TEMEL NEDİR? Radye temel inşaat sektöründe binaların temelleri için kullanılan bir kavramdır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Fore Kazık Temel İle Radye Temel Arasındaki Farklar!
Aslında her iki temel çeşidi de sağlam temeller arasında ama fore kazık radye temele oranla biraz daha maliyetli! Açılacak delik sayıları ve derinlikler değiştiği için fore kazık temelin maliyeti artabiliyor.
Binayı fore kazık üzerine inşa etmek maliyeti arttırır. Ancak, faydası saymakla bitmez. Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri