Binanın kat karşılığı yeniden yapılması için kat maliklerinden oluşacak bir kurul seçilmesi, gerekli şartların belirlenmesi ve bu şartlara arsa payları itibariyle maliklerinin en az 3'te 2'sinin onayını almak yolu ile yeterli referanslara sahip yükleniciler arasında bir ihale açılması önerilir.
Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk kuralı, 6306 sayılı yasa ile devreye girmiştir.
Özhaseki, “Kentsel dönüşüm kararı için, mevcut yasaya göre kat maliklerinin üçte iki çoğunluğu aranıyor.
Başka bir ifade ile 2/3 çoğunluk sağlanamazsa bu karara katılmayan paydaşların gayrimenkullerinin satılması için öncelikle açık artırma yapılır. Eğer açık artırma ile de satış gerçekleşmezse bu durumda gayrimenkul Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca satın alınır.
Riskli yapıların yıktırılmasından sonra yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile karar alması gerekir. Kanun'da geçen 2/3 çoğunluk, malik sayısının 2/3 çoğunluğu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin 2/3 çoğunluğudur.
İlgili 36 soru bulundu
KAKS yani "Kat Alanı Katsayısı" yetkili belediye tarafından her parsel için ayrı ayrı belirlenir. Parselinizin KAKS oranını imar parseli alanınız (yola terkten sonra kalan net parsel alanı) ile çarparak kullanabileceğiniz emsal alanı hesaplayabilirsiniz.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
Riskli binanın yıkım masrafını kimin karşılayacağı ev sahiplerinin akıllarına takılan sorulardan biri. Bina sahipleri dilerlerse yıkım için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yöntemine başvurabilir. Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
Belediye tarafından maliklere yıkıma dair bilgilendirme yapılır ve 60+30 günlük süre verilir. Bu sürede malikler tarafından yıkılmayan riskli yapılar, belediye tarafından yıkılır.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.
Kentsel dönüşümde daire paylaşımı nasıl olur? Binanın yenilenmesi durumunda müteahhidin alacağı yüzde oranı da arsa payı ve buna bağlı bina değeri üzerinden olmalıdır. Daha açık bir ifade ile %25 Müteahhit karı ile anlaşılmış ise yeni yapılacak binanın toplam değerinin %25 inden söz etmek gerekir.
2 / 3 Çoğunluk Kararı
6306 sayılı yasa gereğince arsa üzerinde bulunan ve yönetimi kat mülkiyeti kanununa tabi olan yapının yıkılıp yeniden yapılmasından evvel, kat maliklerince alınacak her türlü karar, arsa payının 2/3'üne sahip maliklerin imzası ile alınabilir ve bu kapsamda alınan kararlar uygulanabilir.
Kentsel dönüşüm sürecinde toplumdaki genel kanı, üçte iki çoğunluk sağlandığında hukuken hiçbir sorun yaşanmayacağı yönündedir. Ancak üçte iki çoğunluk ile karar alınmış olması, hukuki problem yaşanmamasını garanti etmemektedir.
F. Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında
Kanuna göre kentsel dönüşüm projelerinde en az üçte iki çoğunlukla karar almada yeter sayı arsa payına göre belirlenmektedir. Bu yüzden maliklerin arsa paylarının doğru tespit edilmesi mağduriyet yaşamamaları açısından önem arz etmektedir.
Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Kentsel dönüşüm sürecinde konutların küçülüp küçülmediği, projenin özelliklerine ve amaçlarına bağlı olarak değişebilir.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Konutun metrekaresi 90 ve satış değerinin (rayiç değer) 150.000 TL'dir. Bu konutun arsa payı, evin metrekare oranına göre aşağıdaki gibi hesaplanır: Dairenin metrekaresi: 90 Satış değeri: 150.000 TL, arsa payı oranı: 150.000/1.560.000=15/156 olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri