Kullanılan yöntemler arasında filtreleme, çökeltme ve damıtma gibi fiziksel işlemler; yavaş kum filtreleri veya biyolojik olarak aktif karbon gibi biyolojik işlemler; flokülasyon ve klorlama gibi kimyasal işlemler; ve ultraviyole ışık gibi elektromanyetik radyasyonun kullanımı vardır.
Su içindeki zararlı mikroorganizmaları temizlemenin en basit yolu kaynatmaktır. 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikroplar yani mikroorganizmalar insanlarda hastalıklara neden olabilirler. Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz.
Kaynatarak Arıtma
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Çamurlu suyu arıtması ile içme suyu kalitesinde su elde edilmek isteniyorsa ters ozmoz arıtma yöntemi kullanılmalıdır. Büyük tesislerde ileri dezenfektasyon gerektiren çamurlu sular için klor gazı gibi kimyasal uygulamalar gerekebilir.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Kabasını Alma: Bu daha çok nehir sularına uygulanır. Bu aralıkları 2,5-7,5 cm olan ızgaralardan ve göz çapı 3,2-3,4 mm olan eleklerden geçirilerek kaba maddelerden ayıklanır. Basit çökeltim (Sedimentasyon): Bulanık suların 1-3 gün durulmaya tabi tutulması, bulanıklığın gitmesi bakımından önemlidir.
Su arıtma cihazlarında bulunan filtrasyon sisteminin yetersizliği içme sularının bulanık olmasına neden olur. Verimli bir filtreleme yapılamaması suda kum, demir, kil, sülfür gibi maddelerin ve tortuların asılı kalmasına neden olur. Bunun sonucunda da içme suyu bulanık olur.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
Çeşme suyunu düdüklü tencere kaynattıktan sonra, suyun yavaş soğuması için üzerine bir bez veya havlu atın. Su yavaş yavaş soğurken, aynı zamanda buharlaşıp distile olmaya devam edeceği için, içerisindeki yabancı maddeler dibe çökelir. 6/8 saat sonra elimizde steril saf temiz bir su olmuş olur.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Su, en önemli yıkama gerecidir. Tek başına çok etkili bir temizleyici olmamakla birlikte bazı hafif kirler su ile çıkarılabilmektedir. Bir yüzeydeki bakterilerin % 4'ünü tek başına giderebildiği bilinmektedir. Suda kalsiyum ve magnezyum tuzları bulunur.
Hatta ve hatta bu süreç buluta ulaşmadan yıllarca, yüzyıllarca, milyonlarca yıl devam edebilir. Ne zaman ki su buharı bulutlara ulaşır, işte o zaman su temizlenerek yeryüzüne geri döner. Yeryüzünde kirlenen su, bulutta su döngüsü sayesinde temizlenir. Su döngüsü kirlettiğimiz suyu temizler.
Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3. Ayrıca tüketilmeyi bekleyen musluk suyunda geosmin ve 2-Metilisoborneol adı verilen kimyasal bileşenlerin bulunması, suda güçlü bir toprak ve çamur kokusuna neden olabilir4.
İçme suyunda ise, yerçekimi çökelmesiyle ayrışmayan bazı çok küçük parçacıklar ikili filtreleme adı verilen işlemle ayrıştırılıyor ve su , hem kömür hem de kumdan süzülerek geçiyor. Filtrelerin temizlenmesi için su, filtrelerden ters yönde geçiriliyor.
Aktif karbon filtresi, suyu bir dizi filtre tabakası üzerinden geçirerek kireç ve diğer kirleticileri filtreler. Bu filtreler, yüksek miktarda kireç içeren suların arıtılması için özellikle kullanışlıdır. Aktif karbon filtresi, suyu birkaç aşamada arıtır ve sonuçta daha temiz ve daha az kireçli su elde edilir.
Kireçli suyun zararlı olduğunu bilen pek çok kişi suyu kaynatarak kireci önleme yolunu izler. Bu nedenle sürekli kaynamış su içer. Kaynayan suyun içindeki mineraller çöktüğü için su mineralli yapısını kaybeder. Ayrıca su kaynatıldığında içindeki magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker.
Ancak gene de kaynatılmış suda da başka tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerden ilki, kaynamış suyun içinde bulunan karbonat, magnezyum ve kalsiyum gibi maddelerin kireç hâline dönüşmesidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Örneğin, suyun kirlenmesi, bitkilerin fotosentez için ihtiyaç duyduğu maddeleri almasını, gelişmesini imkânsız hale getiriyor. Ayrıca, kirli suyla beslenen bitkiler, virüs, bakteri ve mikroplara konukluk yapıyor. Elbette bu bitkilerin tüketimi, insan ve hayvanlarda birçok hastalığa, salgına davetiye çıkarıyor.
Evde alkali su hazırlanışı: 2 litre suya eczaneden alınan 1 çay kaşığı karbonatı ekleyip karıştırdıktan sonra suyun birkaç saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenme sürecinden sonra hazırladığınız alkali suyu içebilirsiniz. Kullanılan suyun içerik bakımından kaliteli olması gerekir.
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri