Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Başkalarına hak tanımayan uyumsuz davranışların olduğu kişilik yapısıdır. Suç işleme eğilimi, sürekli yalan söyleme, dürtüsellik, kavgacılık, sorumsuzluk, vicdan azabı çekmeme temel bulgularıdır. Tam genellikle 18 yaşından sonra oluşur. 30'lu yaşlardan sonra kendiliğinden düzelme olabilir.
Kişilik bozuklukları, yaşam boyu sürer, yaklaşık %10 oranında görülür. Tedavide dinamik psikoterapi, bazen de davranışçı psikoterapi uygulanabilir. İlaç tedavisi semptomatik olarak kullanılır.
Kişilik bozukluklarında tedavinin ana unsuru psikoterapidir. Kişilik bozukluğunun türüne bağlı olarak psikoterapi metodu değişebilmektedir. Psikoterapi sürecine gerektiği zamanlarda ilaç tedavisi de eklenebilmektedir.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Kişilik bozukluğu hastanın ilişkilerinde, sosyal aktivitelerinde, iş ve okulda önemli sorunlara ve sınırlamalara neden olur. Bazı hastalar, kişilik bozukluğunun olduğunun farkında olamayabilir, çünkü düşünme ve davranış tarzı kendilerine son derece normal gelmektedir.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Paranoid kişilik bozukluğu şizofreniye dönüşür mü? Paranoid kişilik bozukluğu eğer tedavi edilmezse ileri süreçlerde şizofreniye dönüşebilir.
Çoklu kişilik bozukluğu genellikle yaşanan travmalar sonucu kişide her kimliğin kendine özgü adı ve kişisel özellikleri olabilen birden fazla kimliğin oluşması ile sonuçlanan zihin bölünmesidir. Kişide kafasının içinde konuşan veya yaşayan iki veya daha fazla insan vardır.
Paranoid Kişilik Bozukluk (Paranoya) Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar zaman içinde şizofrenik durum geliştirebilir. İş aile ve sosyal ilişkilerini sürdüremedikleri bir tablo oluşabilir. Ayrıca paranoid kişilik bozukluğundaki şiddete eğilim göz ardı edilmemeli ve mutlaka ona uygun tedbirler alınmalıdır.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çoklu Kişilik Bozukluğu vakaları tedavi edilmezse: Kişi kendisi için tehlike oluşturabilir. Daha önce bölünmüş kimlikle beraber farklı psikolojik rahatsızlıkların da görülebileceğinden bahsetmiştik.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığının belirli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavisi uygun bir psikoterapi yöntemi ile mümkün olabilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının birçoğu hasta ile terapi sürecinde ortaya çıkar.
Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir, dolayısı ile tedavi edilebilir olsa da ancak bireyin kendisi değişim isteği göstermelidir. Bu yüzden tedavi narsist kişilik bozukluğu tedavisinde uzun süreli psikoterapi yöntemi uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Psikopati nedir? Psikopati, uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir bozukluktur: yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, antisosyal sapkınlıklar ve kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Psikopatlar, işlenen suçların büyük bir oranından sorumludur.
Nevroz genel olarak nevrotik bozukluğun hafif bir türü olarak görülür. Hafif nevrotik davranışlar arasında fobi olarak adlandırılan mantıksız korkulara tepki vermek veya belli durumlarda kaygılı hale gelmek bulunuyor. Bu tip bir nevroza sahip olan insanlar bu fobi ve anksiyeteleri ile başa çıkabilirler.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar.
Borderline hastalığı; kişinin sağlığından kişisel hayatına, maddi durumundan adli sicil kaydına kadar birçok değişik alanda sonucu iyi olmayan sorunlara sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri