Arka kapak yazısının okuyucuyu kitabın içeriği ve değeri, önemi hakkında doğru bilgilendirmesi beklenir öncelikle. Öte yandan kitabın okuyucunun dikkatine sunulması, okuyucunun satın almaya teşvik edilmesi de bir diğer amaç olduğu için kitabın cazip hâle getirilmesine, metnin albenili olmasına çalışılır.
Tanıtım yazısı, bir kitabın kapağının arkasında yer alan ve kitabın içeriğini anlatan yazıdır. Tanıtım yazısı, kitabı en iyi şekilde tasvir eden ve okuyucuların ilgisini çekecek her türlü bilgiyi içermelidir.
bibliyografya (bibliography)- Kaynakça. Yararlanılan kaynakların yazar,eser adı, yayınevi, cilt, sayfa, yer, tarih bilgileri.
Dolayısıyla arka kapak yazısı okuyucuyu yormayacak, kısa bir yazı olmalı, kitabın muhteviyatı hakkında çarpıcı cümlelerle genel bir bilgi vermelidir.
Kapak yazısı başvurulan pozisyonun gereklerine ve işverenin ihtiyaçlarına göre hazırlanmalıdır. Kapak yazısında kesinlikle CV'nizde yer alan bilgileri belirtmeyin, kapak yazınız CV'nizin özeti olmamalıdır. Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz ve güçlü yanlarınız belirtilmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Yazar: Bir belgeyi yazan veya düzenleyen kişiler veya kuruluşlar.
Önsöz ya da ön söz, kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, mukaddime. Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır.
Kitap girişi, kitabın konusu hakkında bilgiler vermeli ve karakterleri tanıtmalıdır. Girişi yazarken okuyucunun kitapla ilk buluşması olduğu unutulmamalı ve detaylar verilmelidir. Yer ve zaman tam anlamıyla belirtilmeli eğer belirtilmeyecekse de bu durum gerekli cümlelerle okuyucuya aktarılmalıdır.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
Bölümler önemlidir
Kitap bölümü de genel olarak Giriş kısmı, Ana metin, ve Sonuç kısmı olarak 3 ana başlık altında ele alınmalıdır.
Eğer günde 1 sayfa yazarsanız kitabınızı 200 günde, yani yaklaşık 6,6 ayda; Eğer günde 2 sayfa yazarsanız kitabınızı 100 günde, yani yaklaşık 3,3 ayda; Eğer günde 4 sayfa yazarsanız kitabınızı 50 günde, yani yaklaşık 1,6 ayda; Eğer günde 10 sayfa yazarsanız kitabınızı 20 günde bitirebilirsiniz.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Ön Bilgiler okuru kitapla tanıştırıyor. Ön Bilgiler sayfaları ana metin başlamadan önceki sayfalara verilen addır. Birkaç sayfadan oluşur ve kitabın adını, yazarın adını, künye ve telif bilgilerini ve ihtiyaç duyulması halinde bir önsöz ya da giriş metninin kapsar.
Ön bilgiler. Ön bilgiler bir kitabın ilk bölümünü içerir ve genellikle sayfa sayısı açısından en kısa bölümdür. Ön bilgi sayfaları geleneksel olarak küçük harfli Romen rakamlarıyla (i, ii, iii, iv, v, vb.)
Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir.
Kapak (sert ya da karton cilt, tasarım)
Forma demektir. Bir kitap basılırken 8 li, 16 lı veya 32 li formalar halinde basılır ve daha sonra katlanarak kesim işlemi yapılıp ciltlenir. Forma numaraları verilir ki katlamadan sonra ciltlenirken sırası karışmasın.
“Kaç sayfa yazmalıyım” sorusunun kesin bir cevabı yok. Ancak tatmin edici bir kitap için önerim 96-240 sayfa (48-120 A4) aralığı. Sayfa sayısı azaldıkça kitap okudum hissi de azalıyor. Sayfa sayısı arttığında da satın alma, okuma eğilimleri düşüyor.
Yayıncılar ve yazar ajansları roman uzunluğundaki çalışmaların standart olarak en az 50 bin sözcük olması gerektiği konusunda hemfikirdir. Öte yandan, ticari baskısı yapılacak metinlerin çoğu da, birden fazla kitaba bölünmediği sürece 100 bin sözcüğü geçmez.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır. Dinin gereklerini yerine getirmek ve insanları din ile tanıştırmak için kutsal kitaplar inmiştir.
Dört büyük kitap olarak ifade edilen bu kitaplar: Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Tevrat Kutsal kitapların ilki olan Tevrat, Hz. Musa'ya indirilmiştir.
Ortalama 90 dakikada okunur. Yazı tipine, yazı boyutuna, kitabın akıcılığına göre değişir.
Aralıksız normal-hızlı bir okumada 5-6 saat sürer diyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri