Kitap okudukça hızınız artacaktır. Kitap okuma hızınızı test etmek için linke bakabilirsiniz.
Buna karşı ise “yavaş okuma” yapılması şiddetle öneriliyor. Yavaş okuma hareketi ile yazıların internetten değil kitaptan, gazetelerin de geleneksel baskılarından okunması öneriliyor. Uzmanlar, sadece bilgisayardan okuma yapanların iletişim yeteneklerinin de gerilediğini belirtiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyorsa yaşıtlarıyla birlikte oynanması daha uygun olur. Oyun dışında çocuğun okuduğu metin ya da kitap seçimide okumanın hızlanmasında oldukça etkilidir. Çocuklar anlayabildikleri yazıları daha hızlı okuduğundan dolayı kitaplar yaşına uygun seviyede olmalıdır.
Beş dil konuşan kişiler üzerinde test edilmiştir. Disleksi olan kişiler bile teknik bir metni dakikada 3.000 kelime veya dakikada 10 sayfa hızında okuyabilmektedir. Her 6 saniye bir sayfa.
Gözünüz ile Okuyun
Bir kitap okuyorsanız bunu içinizden ya da sesli bir şekilde yapmak hem okuma hızınızı düşürür hem de cümleleri anlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bir kitabı sesli okumak aynı zamanda konsantrasyon eksikliğine yol açar. Hızlı okumayı öğrenmenin en etkili yolu, kitabı gözünüz ile okumaktır.
Birçok insan ortalama dakikada 250 kelimelik bir hızla okur. Bunun anlamı bir kitap veya belgedeki ortalama bir sayfayı okumanın 1-2 dakika sürmesidir. Yine de dakikada 500 kelime hıza çıktığınızı düşünün.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
Hızlı Okuma Hız Testi Değerlendirmesi
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Ortalama 90 dakikada okunur.
Dakikada 200-250 kelime sayısı : Normal okuma hızıdır. Dakikada 450 kelime sayısı : Okunulan her şeyi anlamaya olanak verecek hızlı okumadır. Dakikada 600-700 kelime sayısı : Okunan çoğu şeyi anlamayı sağlayacak okuma hızıdır.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
Günde 50 sayfadan 6 günde hazmederek okursun. Aralıksız normal-hızlı bir okumada 5-6 saat sürer diyorum. Aralıksız normal-hızlı bir okumada 5-6 saat sürer diyorum.
Her çocuk farklı bir yapıya sahip olduğu için, okuma düzeyleri de birbirinden farklıdır. Hepsinden aynı düzeyde başarı beklenemez. ALGILAMA GÜÇLÜĞÜ, DİKKATİ OKUNAN METNE YOĞUNLAŞTIRAMAMA, KONUŞMA BOZUKLUĞU, ÇOCUĞUN SAHİP OLDUĞU KELİME HAZİNESİNİN AZLIĞI gibi etkenler çocuğun okumasını olumsuz olarak etkiler.
-Öğrencinin karşılaştığı okuma güçlüklerinin kaynakları şöyle sıralanabilir: Okula başlama olgunluğu, görsel ayrım (görme bozuklukları), işitsel ayrım (işitme engelleri), sözel dil gelişimi / gecikmiş dil becerisi, dikkat eksikliği, duygusal açıdan olgunlaşma, duygusal olgunluk düzeyi, ev çevresi, okul çevresi, ...
Motivasyonunuzu Kolaylaştırır
Dikkatinizi dağıtan bazı şeyleri unutmanızı ve kitap okumaya odaklanmasını sağlayarak, motivasyon yetisi kazanmanızı sağlar. Zihninizi hızlı bir şekilde çalıştırır. Ses ve zihin arasında bir bağlantı olduğu için, hafızanızı da güçlendirir. Odaklanma kalitenizi arttırır.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Kısaca, eğitim süreci kişide okuma alışkanlığı yaratır ve geliştirirken, okuma alışkanlığı da eğitimde verimliliği ve başarıyı artıran bir unsur olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri