MacBride raporunda kitle iletişiminin sekiz önemli işlevine değinilmektedir: Haber ve bilgi sağlama işlevi, toplumsallaştırma işlevi, güdüleme işlevi, tartışma ortamı hazırlama işlevi, eğitim işlevi, kültürün gelişmesine katkı işlevi, eğlendirme işlevi ve son olarak bütünleştirme işlevi.
Kitle iletişim araçlarının amacı ve görevi aşağıda belirtildiği gibidir: Bilgileri, düşünceleri, haberleri ve fikirleri kısa zaman içerisinde geniş kitlelere ulaştırmaktır.
Kitle İletişim Özellikleri
- Çok sayıda insana aynı iletiyi, aynı anda ulaştırabilmektedir. - Yayınları ile belirli bir süreklilik ve düzenlilik gösterir. - Sürekli ve düzenli yayınları ile toplumda kendilerine karşı bir talebin oluşmasına neden olurlar.
Bu araçlar genel olarak iletişim öğeleri yani dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsıyor.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir. Dünyadaki birçok ülke kitle iletişim araçlarını en büyük dördüncü güç unsuru olarak görüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Kitle iletişiminin kavramsal boyutunun ve etkisinin ölçülmesinde daha önce de ifade ettiğimiz iki temel yaklaşım ile karşılaşılmaktadır. Bunlar liberal ve eleştirel yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlara konu olan aslında kitle iletişimdir.
Kitle iletişimde radyo, televizyon, internet, sinema, gazete, dergi ve kitap gibi araçlar kullanılır. İletişim sürecinde bilgi, kaynaktan alınarak çeşitli kanallar yoluyla doğru bir şekilde kodlanarak hedef kitleye ulaşır.
Kitleler halinde yaşayan insanların birbirleriyle iletişim kurmada sorun yaşamamaları için, çeşitli kitle iletişimin araçları geliştirilmiştir. Kitle iletişim araçları, halkın sosyalleşmesinde, siyasal ve sosyal kararlara varmasında, günlük bilgi ihtiyacını karşılamasında önemli rol oynamaktadır.
İleti, egemen anlamıyla mesaj, kitle iletişiminin ürettiğidir. Bu ürün kitle iletişimi örgütünün saldığı son, bitmiş, imal edilmiş üründür. Fakat bunun anlamı kesinlikle ne iletişimin orda bittiği ne de iletinin\ürünün sözler ve görüntülerden oluşan mesaj değildir. Kitle iletişiminin iletisi tek değildir.
Kitle iletişim araçları, insanlara ülkeleri ve dünya hakkında günlük bilgiler sunan yayın organlarıdır. Aynı zamanda insanların birbirleriyle iletişim kurmalarını da sağlar. Uygarlık tarihindeki en eski iletişim aracı, gazetedir. İlk gazete 1608 yılında Almanya'da yayımlanmıştır.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
Cevap: Kitle iletişim araçlarını kullanarak çok sayıda kişiyi etkileyecek biçime getirilmesine "kitle iletişimi" denir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
İletişim araçları, bilginin akışını ya da iletilmesini sağlayan araçların genel ismi olarak tanımlanabilir. İletişimde önemli bir rolü olan algılama iletişim araçları yoluyla sağlanmaktadır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan iletişim araçları sürekli olarak değişiklik göstermektedir.
Kitle iletişim araçlarının toplumsal işlevleri ile ilgili olarak 1980 yılında yayınlanan Mac Bride Raporu'nda şu şekilde sıralanmakta- dır: Habercilik, toplumsallaştırma, motivas- yon, tartışma ve diyalog, eğitim, kültürel geliştirme, eğlence ve bütünleştirme.
İzler kitle çeşitli toplumsal gruplardan oluşan ve farklı özelliklere sahip insan topluluklarıdır. İzler kitle kimliksiz bir topluluğu ifade eder. Dernek, okul ve iş yeri gibi belirli toplumsal kimliklerin birleştirici unsurlarını içermemektedir. Kitle iletişimi kamusal ve içerik olarak herkese açıktır.
Kitle iletişim araçları,bireylerin ufuklarını genişleterek evrensel bazda düşünmeyi eğitmeyi sağladığı gibi,birey ve toplumun bilincini de sağlamakta,böylelikle modern bir topluma geçişi de kolaylaştırabilir. Kitle iletişim araçların,bireyin üzerinde etkisinde psiko-sosyal gelişiminde önemli değişim oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri