Teolojik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Tanrı bilimiyle ilgili.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Teolog TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tanrı bilimci.
Teleoloji veya erekbilim, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder.
İlâhiyat ya da Teoloji ya da Tanrıbilim Tanrı kavramı ve din olgusunu inceleyen bilim dalı. Günümüzde sıklıkla, dini konular ile ilgilenen bilim anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişilere teolog, ilâhiyatçı, dinbilimci veya tanrıbilimci denir.
İlgili 23 soru bulundu
Tanrı, yaratılış, cennet, cehennem, din, ibadet gibi konuları inceleyen bilime Teoloji denir. Bu bilim dalında insanın ''kul'' olarak dünyadaki konumu ve görevleri de incelenir. Teolojide diğer bilim ve felsefe dallarından farklı olarak gözlem ve araştırma kadar sezgi de önemli bir yer tutar.
Teolojik evre, toplumdaki ve doğadaki tüm olayların tinsel güçler tarafından yönetildiğine inanılan evredir. Bu dönemin toplumun çocukluk dönemi olduğu ileri sürülmektedir. Teolojik dönemde insanlar bilemediği, anlamlandıramadığı olay ve olguları doğaüstü güçler tarafından idare edildiğine inanmaktadırlar.
TELEOLOJİ KELİMESİNİN ANLAMI
Erek bilimi anlamına gelir. Bu kelime genellikle teleğoloji şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı teleoloji şeklinde olmalıdır.
Dinin Teolojik Tanımları: Teolojik tanıma göre din "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir. Dinin Ahlaki Tanımları: Buna göre din, "duyguyla karışık ahlak" ve görevlerimizi yerine getirme bilincidir.
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır.
Ortaçağda tarihsel olaylar tanrısal bir iradeye bağlı olarak açıklanmıştır. Tarihin tanrısal bir gücün aksiyonu ile açıklanmasına teolojik tarih anlayışı denir.
Filoloji; dillerin yapısını, tarihsel gelişimini ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunancada philos (sevgi) ve logos (söz) sözcüklerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır ve birebir çevirisi "kelime sevgisi"dir. "Betikbilim" olarak da adlandırılmaktadır.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Teleolojik etik, (Yunan telosundan gelen teleolojik, “son”; logolar, “bilim”), ulaşılacak bir amaç olarak iyi veya arzu edilen şeyden görev veya ahlaki yükümlülük getiren ahlak kuramıdir.
Tanrı'nın varlığının bir kanıtı olan teleolojik kanıt da bu şekilde adlandırılır. Bu tür bir adlandırılma; genelde, maddesel evrenin özü gereği amaçlı, hedef odaklı olması ve buradan hareketle, Tanrı'nın varlığının maddesel evrenin tasarımcısı, mimarı olarak görülmesinden kaynaklanır.
Teolojik Delil: Bu kanıt veya delil türü kainatın neden, niçin yaratıldığı konuları üzerinde durarak alemin yaratılışında ve işleyişinde herhangi bir amaç veya önceden planlanan bir şey olup olmadığını inceler.
Din Fenomenolojisi, dinlerde görülen şeyleri, yani kutsalın tezahür- lerini anlamaya çalışan bir alandır. Bu makalede klasik dönemde çoğu kez Dinler Tarihi ile özdeşleşmiş görülmesine rağmen günü- müzde fenomenleri inceleyen bir alan haline gelen Din Fenomenolojisi ele alınmıştır.
Dinci ise şahsi ve dünyevi bir takım menfaatler uğruna dini çıkarlarına alet eden, kullanan kimsedir.
Geçerli bilgiyi olguların bilgisinden ibaret gören ve metafizikle dinî bilgiyi geçersiz sayan felsefe akımı.
Tellak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - ''Hamamda hizmet veren ve erkek müşterileri yıkayan adam'' olarak betimlenmektedir.
Aristoteles'e göre ontoloji varlığın mahiyetinin (neliğinin) bilimidir veya varlıkların özsel incelenmesidir. Ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar.
TDK – Türk Dil Kurumu.
Diğer sosyal bilimler ise şu şekilde sıralanabilir:
Nümizmatik, siyaset bilimi, dil bilimi, teoloji, uluslararası ilişkiler, tarih ve eğitim bilimleri.
Bilimsel devrimden etkilendi. Auguste Comte, sosyoloji ismini öne süren ilk sosyologtur.
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri