Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Genel iklim ve sıcaklık özellikleri kivi ağacının yetişmesi için elverişlidir. Yalova ve Ordu illeri Türkiye'de en fazla kivi ağacı yetiştiriciliği yapılan yerlerdir.
Türkiye'de 1988'de üretilmeye başlanan kivi, aslında yabancısı olduğu bu topraklara çoktan alıştı. Her yıl artan üretim rakamları da bunu gösteriyor. İklim koşulları ve bereketli topraklarıyla Türkiye, pek çok tarım ürününün yetiştirilmesi için uygun imkanlara sahip.
Türkiye kivi üretimi Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. Üretimin %66,27'sini Karadeniz, %32,01'ini Marmara bölgeleri gerçekleştir- mektedir. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde üretim düşük düzeydedir.
Özellikle Karadeniz bölgesi yoğun miktarda nemlidir. Dolayısıyla bu bölgeler aynı zamanda güneş de almaktadır. Dolayısıyla kivi ağacı bu bölgelerde de yetişir. Ülkemizde güney doğu bölgesinde de yetişir.
İlgili 28 soru bulundu
Ekonomi Haberleri. Türkiye'ye Turgut Özal'ın yol arkadaşı, eski bakanlardan Adnan Kahveci tarafından getirilen kivi ülke ekonomisine büyük yarar sağladı. Türkiye'ye Turgut Özal'ın yol arkadaşı, eski bakanlardan Adnan Kahveci tarafından getirilen kivi ülke ekonomisine büyük yarar sağladı.
Tarihçe. Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Mustafa İNAN, Barış BUDANOĞLU/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak kıyısında 400 dönüme kurulan kivi ormanında yılda yaklaşık üretilen 1200 ton kivi başta İngiltere ve Rusya olmak üzere dünyaya ihraç ediliyor.
ADANA - Son yıllarda Karadeniz Bölgesinde üretimi artan kivi Adana'da da popüler ürün olma yolunda hızla ilerliyor. Adana'nın kivi köyü olarak bilinmeye başlayan Yeşil Düşmüş'te kivi hasadı, üreticiyi memnun ederek başladı.
Kivi, sonbahar ve kış meyvesi olarak bilinir. Ekim ayının sonları, Kasım ayının başlarında hasat edilir. Hasat edildikten sonra olgunlaşması için 2 hafta bekletilmesi gerekir. Bu yüzden kivi, Kasım ve Aralık aylarında afiyetle tüketilebilir.
İlk olarak Çinliler, bu meyveyi Chang Kiang Vadisi'nde yaklaşık 700 yıl önce yetiştirmiş.
İnce tüylü, yeşil etli kivi parlak kırmızı domates ile pek çok geni paylaşıyor. Ayrıca kivi kendini tekrarlayan DNA'sı ile tam bir genetik canavar! Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu komik meyvenin sırlarını açığa çıkardı. Yaklaşık 27 milyon yıl önce ve 80 milyon yıl önce, kivinin tüm DNA dizisi ikiye katlandı.
Türkiye'de belirli bölgelerde yetiştirilmekte olan kivi, dünya üzerinde en çok Çin ve Yeni Zelanda'da yetiştirilmektedir. Ayrıca İtalya, Şili, Yunanistan gibi ülkelerde bunun için son derece uygun yerlerdir. Kivi Hangi İklimde Yetişir? Kışları ılık ve yazları sıcak olan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Akdeniz ve Ege bölgelerinde de kivi üretimi söz konusu olmaktadır. Ancak deniz seviyesinde üretimin olması mümkün olmaz. Deniz seviyesinden 400-500 metre yüksekliklerde, nemli vadilerde üretim mümkün olmaktadır.
Erkek organlar (stamen) hem erkek, hem dişi çiçeklerde çok sayıda bulunmaktadır. Flament'ler (ipçikler) uzun, yeşil beyaz olup dişi çiçeklerde genellikle daha kısa ve sırt kısmı sarı renktedir. Erkek ve dişi çiçekler arasındaki en önemli fark ginekeum'un gelişimidir.
Olgunluğunu anlamak için kivinizi nazikçe sıkın. Biraz yumuşaksa olgun demektir. Biraz sert ise oda sıcaklığında 3-4 gün bekletirseniz daha tatlı hale gelecektir.
Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirini yaptığı açıklamada, bölgede son yıllarda sulama ve teknolojik şartların değişmesiyle ürün çeşitliliğinde artış yaşandığını söyledi. Uygun şartlarda her bitkinin her yerde yetişebileceğini belirten Öztürkmen, "Şanlıurfa'da muz da kivi de fındık da yetişir.
Marmara, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yetişen, ana vatanı Yeni Zellanda olan kivi meyvesi Orta Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Tokat'ta da yetiştirilmeye başladı.
Kivi kuşları Yeni Zelanda içerisinde yaşamaktadırlar ve ülkenin simgelerinden bir tanesi haline gelmiştirler. Kivi kuşları esasen soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Öbür kuşlardan farklı şekilde kivi kuşlarında kuluçkaya dişi değil erkek kivi kuşu yatmaktadır.
Fransa, Güney Afrika, İspanya, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelerde de kivi üretimi yaygınlaşmaktadır.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde kivi hasadı başladı. Kivinin kilosu kalitesine göre 1.5 liradan 5 liraya kadar alıcı buluyor. İlçede yıllık ortalama 310 ton kivi üretiliyor.
Ülkemizin ilk yerli kivi çeşidi "İlkaltın" ismiyle tescil edildi. Enstitümüzde kivi ıslah çalışmalarına 2008 yılında başlanmış olup, 2011 yılında projelendirilerek devam edilmiştir.
Türkiye'de kivi üretimi iç talebi karşılayabilecek düzeye gelmiştir. Son yıllarda azalsa da kivi ithalatı devam etmektedir. Ülkemizde 2018 FAO verilerine göre 62 bin ton civarında tüketim yapılmıştır. 2019 yılında TÜİK verilerine göre Türkiye'de 63.798 ton kivi üretilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri