Havalar ısınmaya başladıktan sonra evinizde serin bir yer kalmıyorsa bu aşamada cennet hurması kurularını buzdolabına koyabilir, tüketmek istediğinizde buzdolabından çıkarıp bir süre oda sıcaklığında beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
Meyveyi olgunlaşmamışsa 1 ila 2 hafta oda sıcaklığında saklayın. Bu olgunlaşma sürecine yardımcı olacaktır. Onları hızlandırmak için elma veya ananasın yanında saklayabilirsiniz, ancak birkaç hafta boyunca sert ve sağlam kalırlar. Hurmaları bir tepsiye dizin ve 1-2 saat dondurun.
-1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir. Oryantal hurma veya Kaki'nin depolama ömrü hasattan önce püskürtme yolu ile giberellik asit uygulaması veya ağzı sıkıca kapalı polietilen poşetlerde depolama ile uzatılabilir.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir. Meyveler, daha çabuk yumuşamaları için armut, muz ya da elma ile birlikte plastik torba içine konularak bir hafta süresince bekletilmelidir. Trabzon Hurması kurutularak da muhafaza edilebilir.
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Hurmalar diğer kurutulmuş, işlenmemiş meyve ve sebzeler gibi serin yerde tutulmalı ve nakledilmelidir. Hurma için tavsiye edilen nakliye sıcaklığı 7 °C'yi geçmemelidir. Çok daha sıcak zamanlarda bu 2-4 °C arasında olmalıdır.
Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır.
Mis gibi cennet hurması kurularını hazırladık, sıra geldi onları doğru şekilde muhafaza etmeye, tüm yıl boyunca bozulmadan saklamaya. Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz.
Cennet hurması kurutulduğunda oldukça lezzetli olan bir kış meyvesidir ve kurutulduğu zaman içerisindeki değerleri kaybetmez. Cennet hurması kurusu hazırlanırken ilk önce meyveler tam olgunlaşmadan toplanır ve ardından kabukları soyulur.
Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC'ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC'ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Şöyle yumuşacık olsunlar: Trabzon hurması
Ama yumuşak ve sulu olması gereken Trabzon hurmaları, yer yer sert ve tatsız bir halde satışa sunuluyor. Tam da bu sırada bir başka meyve devreye giriyor ve onun olgunlaşmasına yardımcı oluyor. Bu yardımcı meyve; elma.
0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
Yaş hurmayı buzdolabının derin dondurucu kısmında -16 derecelik bir ısıda muhafaza etmek gerekir. Kuru hurmayı ise buzdolabının sebze kısmında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Bununla alakalı olarak da çok fazla tüketilmemesi gerekir." dedi. Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Olgunlaşmaya yüz tutmuş veya henüz olgunlaşmamış trabzon hurması, oda sıcaklığında 30 güne kadar dayanabilir. Eğer sert dokusunu koruyarak, geç yumuşamasını isterseniz buzdolabında saklamalısınız. Trabzon Hurması Buzdolabında Nasıl Saklanır?
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Kurutulmuş Cennet Hurması dışı neden beyaz? Cennet Hurması kurutma süresi 1-3 ay arasında değişmektedir. Cennet Hurmasının kuruması ile meyve şekeri yüzeye çıkarak beyaz bir tabaka oluşturmaktadır. Bu oluşan tabaka küf değildir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir.
Kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri için cennet hurması sabah aç karnına tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri