Kivi suyu seven bir bitkidir. Düzenli sulama verimi artırır. Kivi bitkisinin kökleri toprak üstü kısımlara göre oldukça zayıftır. Köklerin toprak üstü kısımlara yeterince su sağlaması düzenli sulamayla mümkün olmaktadır.
Kivi bahçesi kurulurken sulama sistemi de kurulmalıdır. Kivi bahçesi için en uygun sulama sistemi; dört yaşına kadar olan zamanda damlama sistemi, daha sonra yağmurlama sistemidir. Haftada 2 kez sulama yapmak yeterlidir.
Aralık ortasında yaprak dökerler. C'nin altında 400–600 saat soğuklama ister.
Kivi, kışları ılık, yazları ise sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir. Deniz seviyesinden yüksek ve uygun nem oranına sahip olan iklimler, kivi yetiştiriciliği için uygundur. Ayrıca kivinin yetiştirileceği iklimde don olaylarının olmaması da son derece önemlidir. Aksi takdirde meyveleri büyük zarar görür.
Kivi ağacı en iyi Akdeniz ikliminde yetişir ve yetiştirilir. Ülkemizde kivi ağacı yetiştiriciliği en çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapılır. Bu bölgeler denizden yüksek, dağlık, nem ve yağış alan bölgelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat 3-5 yıl arası verimli değildir.
Kivi gövdesi soğuğa dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Ancak odunlaşmış bir gövde en fazla -15 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir. Hafif eğimi bulunmakta olan, güneş gören ve rüzgar almaya araziler bu meyvenin yetiştiriciliği için son derece uygundur.
Kivi suyu seven bir bitkidir. Düzenli sulama verimi artırır. Kivi bitkisinin kökleri toprak üstü kısımlara göre oldukça zayıftır. Köklerin toprak üstü kısımlara yeterince su sağlaması düzenli sulamayla mümkün olmaktadır.
Tam verim çağında olan bir kivi bitkisi için 500 gr saf azot karşılığı, azotlu gübrelerden üre için 1kğ, Amonyum nitrat için 1.5 kğ olmak üzere üçe bölünerek 1/3 Mart, 1/3 mayıs, 1/3 haziran, ayında verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler bir defada sonbaharda verilmek üzere 200 gr P2 O5 300 gr K2O verilmelidir.
Kivi genel olarak pH değeri 6.0 ile 6.5 arasında olan hafif asidik toprağa gereksinim duyar. Aynı zamanda toprağın nemli olması da gerekir. Kivi ağacının kaliteli bir toprak ve yeterli alan ihtiyacı karşılandıktan sonra düzenli sulanması, gübrelenmesi ve budanması da şart.
Kivi Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlarlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır. Asmalar bölgelere göre değişmekle birlikte nisan başında yapraklanır.
- Erkek kivi fidanları meyve verimi sağlamazlar, dişi kivi fidanlarını tozlayan fidanlardır.
En uygun toprak pH'sı 6.0-6.5 olmasına rağmen 5.5-7.6 pH aralığında da yetişmektedir. Bitki Özellikleri:Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlarlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır.
Kivi Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ülkemizde son yıllarda yetiştiriciliği oldukça fazla olan ve uyum sağlayan kividen bakım koşullarına ve çeşit özelliğine bağlı olarak ortalama 70kg verim ürün alınır.
Kiviler dikimi takip eden ilk yıl bitki başına 2-3 günde bir iki saat süre ile 8 litre suya ihtiyaç gösterirler. Daha sonraki yıllarda omcalar geliştikçe su ihtiyaçları artar. Olgun bir kivi bahçesinin yıllık su ihtiyacı iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak 700-10000 mm/ha ulaşır.
Kivinin asitli yapısı döküntülere ve pişiklere neden olabilir. Bebeğinizin bu tür döküntülere ve pişiklere yatkınlığı varsa onu kivi ile tanıştırmak için 10-12 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Kivi yetiştiriciliğinde budama işlemi yaz ve kış budaması olarak ikiye ayrılır. Kış budaması bitkinin yaprağını döktüğü dönemden su yürüyünceye kadar olan dönem içinde yapılır. Yaz budaması ise bitkinin yapraklı olduğu dönemde yani haziran, temmuz aylarında yapılır. Kivi bitkisi hızlı ve kuvvetli gelişme gösterir.
Çiçek küfü veya tomurcuk çürümesi olarak adlandırıl, erken belirtileri, açılmamış çiçek tomurcuklarının çanak yaprakları üstündeki çökmüş bölgelerdir. Tomurcuk içinde enfeksiyon olduğu zaman çiçek yaprakları sarı ve portakal rengindedir.
Anavatanı Çin olan ve alternatif ürün olarak tercih edilmeye başlanan, nemi sevdiği gibi yüksekliğe de ihtiyaç duyan kivi, 600 metre ve üzeri rakımda yetişiyor.
Kivi bitkisi iki evciklidir. Dişi ve erkek çiçekler ayrı bitkiler üzerinde bulunur. Bahçe düzenlenirken erkek ve dişi bitkilerin uygun şekilde dikilmesi gerekir. Sekiz dişi fidana karşılık bir erkek fidan dikilmelidir.
Kivi Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir.
Kivi ağacı yedi buçuk metreye kadar büyür ve tırmanır.
Kivi Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı? Kivi ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür.
Türkiye kivi yetiştiriciliği iller bazında inceleyecek olursak (Çizelge 4), en fazla üretim sırasıyla Yalova, Ordu ve Rize illerinde gerçekleşmiştir. Bu 3 il Türkiye Kivi üretiminin %68'ini karşılamaktadırlar. Bu illeri Gi- resun, Samsun, Kocaeli, Trabzon, Bursa ve Artvin illeri izlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri