Yasaya göre Kuzey Kıbrıs'ta çalışma izni veya iş kurma izni veya her ikisinin toplamı ile kesintisiz altı yıl süre ve kesintisiz 240 günü yurt dışında geçirmemek kaydı ile ikamet eden yabancılar, belirtilen koşulları da taşımaları halinde BEYAZ KİMLİK alabilecek.
KKTC'de izinli olarak ard arda 6 yıl yaşayan ve değeri 125,000-EURO ve üzeri mülkü olan kişiler Beyaz Kimlik başvurusu yapabilir ve bu kimlik sayesinde KKTC'de sınırsız olarak kalabilir. Bahse konu 6 sene içerisinde başvuru sahibinin KKTC'den toplamda 240 günden fazla çıkmamış olması gerekmektedir.
SADECE BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİ KKTC VATANDAŞI OLABİLECEK
Daimi İkamet İzni belgesi kişilere, işsizlik ödeneği, mesleki sürücü belgesi ve iş kurma hakkı gibi birçok avantaj sağlıyor. Meclise yeni sevk edilen Yurttaşlık Yasa Tasarısı'na göre sadece Daimi İkamet İzni sahiplerine vatandaşlık hakkı tanınacak.
Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu
Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
Türkiye'de kesintisiz olarak en az sekiz yıl boyunca oturma izniyle kalmış olan ve Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartları da sağlayan yabancılar tarafından başvurulan oturma izni türüne “uzun dönem oturma izni” denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Daimi İkamet İzni harcı 2000.-TL (İki Bin Türk Lirası)'dır.
KKTC'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır? KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
KKTC Anayasasında belirtilen vatandaşlık hususlarının 67.maddesinde 15 Kasım 1983 senesinden bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar bu kapsama dahil edilmektedir. Kıbrıs vatandaşlığına geçmek için reşit olmak ve Kıbrıs'ta 5 yıldır ikamet etmek yeterli görülür.
KKTC'ye nüfus cüzdanı ile giriş yapan bir Türk vatandaşı 30 günlük turist vizesine sahiptir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyen T.C. vatandaşları ülkeye girişte verilen 30 günlük vize süresi bitmeden İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesine başvurmalıdır.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre 15 Kasım 1983 yılından bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşamış olan herkesin vatandaşlık alma hakkı mevcuttur.
Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine ve Cumhuriyetimizin modern çizgilerine sahip çıkılarak oluşturulan grafikler, banknot basımında kullanılan tekniklerle birleştirilerek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına uygulanmıştır. Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olan Turkuaz rengi tercih edilmiştir.
Kimlik kartı başvurusu için gelen vatandaşlarımızın önce doğum bölümünden sıra numarasını alıp doğum kütüklerini kontrol ettirmeleri ve kimlik kartı başvurusu için tekrardan sıra numarası almaları gerekmektedir. 4. 18 yaşını doldurmuş erkeklerin Lefkoşa Asal Şube'den alınmış mühürlü belge sunmaları gerekmektedir.
1976 yılından beri kullanımda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitireceği yeni kimliklerin dağıtımına bugün düzenlenen programla başlandı.
Müşahedeye alınan hastalarda beyaz renkli kimlik bilekliği kullanılır, alerjisi olan hastalarda, kırmızı renkli kimlik bilekliği ile değiştirilir.
Daimi ikametgah: Bir kişinin daimi ikametgahı sürekli yaşadığı veya yıl içerisinde en uzun süre kaldığı adrestir. Eğer bir kişi yıl içerisinde birden fazla adreste ikamet ediyorsa, en uzun süre kaldığı adres daimi ikamet adresi olarak alınacaktır.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
KKTC'de kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan ve yurtdışına vize cezalı çıkış yapanlar, KKTC'ne (herhangi bir deniz veya hava limanından) giriş yaparak, Polis Muhacerete 1 asgari ücret ( 1834 TL) tutarında ceza ödeyecekler ve kendilerine KKTC'ne girişte 45 günlük giriş vizesi verilecektir.
Bir başka deyişle; sonradan KKTC vatandaşı olan ve Türk vatandaşlığına geçmek isteyen kişiler yetkili makam kararı ile genel yoldan Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin hükümler uyarıncaKanun'un 11.maddesinde yazılı şartların tamamını sağlamaları halinde başvurularını gerçekleştirebilecektir.
KIBRIS ÇİFTE VATANDAŞLIĞA İZİN VERİYOR MU? Kıbrıs çifte vatandaşlığa izin verir. Yani Altın Vize için başvuran kişilerin şu anki vatandaşlıklarından vazgeçmelerine gerek yoktur.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00.- Türk lirası (Brüt) olarak 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecektir."
Ön izin almadan, Kıbrıs'ta çalışmak mümkün olmayacağı için, çalışma izni de ön izin almadan alınamayacaktır. Ön izin alındıktan sonra işveren, 15-30 gün arasında çalışma iznini alması gerekir. Bu süreçte işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs'a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Öğrenciler ise pasaport ile giriş yapmak zorundalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri