RAVZA-i MUTAHHARA - TDV İslâm Ansiklopedisi.
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber ...
Peygamber (asm)'in kabri ile minberi arasındaki bölüme “Ravza-i Mutahhara” denilir. Sözlükte "tertemiz bahçe" anlamına gelen ravza-i mutahhara adlandırması, Hz. Peygamber (asm)'in eviyle minberi arasının cennet bahçelerinden (ravza) bir bahçe olduğunu bildiren hadisine dayanır.
Ravza (Arapça: روضه) bahçe anlamındadır.
Ravza ismi ülkemizde kız çocuklarında kullanılan bir isimdir. Ravza isminin kökeni Arapçadır. Fakat ülkemizde de kullanılmaktadır. Ravza isminin anlamını sözlüklerde ve Türk Dil Kurumunda bulmak mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Ebu Bekir ve Hz. Ömer (r.a.) de defnedilmiştir. Medîne'de Mescid-i Nebevî'de Peygamber Efendimiz'in kabri ile minberi arasındaki bu bölüme "Ravza-i Mutahhara" denir.
Muhammed (s.a.s)'in kabr-i saadetine yaklaşıp başı hizasında durarak, Resulullah'ın kendisini gördüğünü ve sözlerini duyduğunu düşünerek selâm verip dua okur. Ravza-i Mutahhara adı verilen alan içinde "Ebu Lübâbe" ve "Hannâne" adında direkler vardır.
Hac ve umre ibadetlerini ifa etmek için Medine'ye giden hacılar arasında meşhur (yeşil halı ) olarak tabir edilen peygamber efendimiz s.a.v. in evi ile minberi arasında kalan yere ravza-i mutahhara ( cennet bahçesi) halk arasında da yeşil halı olarak tabi edilir.
Peygamber'in kabrinin de bulunduğu mescid. Resûl-i Ekrem'in defnedildiği Hz. Âişe'nin odası. Hz. Peygamber'in mescidiyle kabrinin bulunduğu hicret yurdu, İslâm'da iki Harem bölgesinden biri, Resûl-i Ekrem ve Hulefâ-yi Râşidîn döneminin başşehri.
632'de, Veda Haccı'nı tamamladıktan ve Veda Hutbesi'ni verdikten birkaç ay sonra hastalandı ve Medine'de öldü.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Yeşil Kubbe (Arapça: القبة الخضراء, romanize: al-Qubbah al-Khaḍrā), İslam peygamberi Muhammed ve Müslüman Halifeler Ebu Bekir ve Ömer'in türbesinin üzerine inşa edilmiş yeşil renkli bir kubbedir. Kubbe, Medine'de Mescid-i Nebevî'nin (Peygamber Camii) güneydoğu köşesinde yer almaktadır.
Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, (Arapça: مسجد قباء: Mescid El Kuba) İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit.
Ravza, Arapça dil köküne sahip olmasına rağmen ülkemizde sıklıkla kullanılan ve dilimizde yer etmeyi başarmış bir isimdir.
Ravza ismi Arapça bir kelimedir. İslam'ın kabulü ve Arap toplumları ile olan kaynaşma sonucunda bu isim dilimize geçmiştir.
Ravza Yayınları sahibi Mustafa Kasadar'ı ziyaret.
Kerahet vakti değilse iki rekat tahiyyetül mescid namazı kılar. Bu namazı mümkünse, Hz. Peygamberin (sas) kabrinin bulunduğu hücre ile minberinin arasında bulunan ve “Ravza-i Mutahhare” diye anılan yerde, değilse mescidin uygun bir yerinde kılar.
Doğduğu yer ise -şuan Suudi Arabistan sınırları içerisinde- Mekke'dir. 8 Haziran 632'de Medine'de vefat etmiştir (yılın kesinliği bilinmemektedir).
Evine geldiğinde yatağına yattı ve "Beni örtün!" dedi. Uyandığında başından geçenleri Hatice'ye anlattı.
Ziyaretlere düzenleme getirildi
Hacılar, daha önce sıkışık bir şekilde sıra bekleyerek yaptıkları Ravza-i Mutahhara ziyaretlerini artık geldikleri kafileye verilen randevu sistemi ile düzenli olarak yapıyor. Otel yetkilileri, ziyaret için dijital ortamda hacıların isimlerini tek tek girerek randevu alıyor.
Mide asidinin azalması, mide, barsak ve yemek borusunda bulunan ülserlerin (peptik ülser) iyileşmesini ve ağrının giderilmesini sağlar.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Alya ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Yükseklik, yüksek yer, gök, sema. Gökyüzü. Cennet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri