Pastörize etmeden düşük sıcaklık uygulaması yapılmış (termizasyon) sütten yapılan peynir klasik peynirdir. Pastörize süt kullanılmadığı için klasik peynirler 90 günlük olgunlaştırma yapılmadan piyasa verilmez.
Beyaz peynir inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden yapılabildiği gibi, bu sütlerin karışımından da yapılmaktadır.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Olgunlaştırılmış Peynir Nedir? Olgunlaşma, peynirin kendine özgü yapısının ve tadının oluşması için belirli koşullarda bekletilmesi sürecidir. Peynirin bu fiziksel ve mikrobiyolojik değişimlerinde olgunlaştırılmış peynir denir. Ambalaj paketlerinde olgunlaştırılmış peynir yazısı sıkça görülmektedir.
Ezine Peyniri Çeşitleri Nelerdir? Ezine peyniri, günümüzde keçi, inek ve koyun sütlerinden üretilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Pastörize etmeden düşük sıcaklık uygulaması yapılmış (termizasyon) sütten yapılan peynir klasik peynirdir. Pastörize süt kullanılmadığı için klasik peynirler 90 günlük olgunlaştırma yapılmadan piyasa verilmez.
İnek Tulum Peyniri, inek sütünden yapılan bir peynir çeşididir. Peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin ülkemiz, birçok farklı lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. Kahvaltılarımızın vazgeçilmez peynirlerinden biri olan tulum peyniri; inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Her öğünde keyifle tüketilebilen bir besin olan ve sağlığımıza da oldukça faydalı olan peynirler; saklanma koşullarına dikkat edilmezse ve uzun süre boyunca tüketilmezse kolayca bozulabiliyor.
Peynirlerin bilinen en büyük yararlarından kemikleri güçlendirmesidir. İçeriğindeki kalsiyum minareli sayesinde kemikleri güçlendirir, diş sağlığını korur. Bu da çocuklarda büyüme ve gelişmede, yaşlılarda ise özellikle kadınlarda görülen kemik erimesine iyi gelmektedir. Köy yapımı doğal peynir kanser riskini azaltır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
İnek sütünden yapılan Ezine peyniri daha beyaz rengi ile ayırt edilir. Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır. Markette peynir gibi süt ürünlerinin alışverişi en son yapılmalıdır.
Koyun sütünden yapılan peynirlerin rengi krem, inek sütünden yapılanlar, kirli sarı, keçi sütünden yapılanlar ise parlak beyaz oluyor.
Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır. İş yerlerimizde denediğimiz çoğu müşteri koyun peynirini inek peyniri olarak tattırdığımızda çok güzel inek peyniriniz var demekte… Asıl olan kalitedir.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Pastörize sütten doğal olarak üretilmiştir. İçerisinde sadece İnek, Koyun ve Keçi sütü, Kaya tuzu ve Şirden mayası bulunmaktadır. Vakumlu kalıplar halinde Bergama Tulumu benzeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri