Kozmetik bir sorun olan kılcal damar problemi orta ve kalın varislere göre tehlike içermeyen hatta tedavi olmadan ömrünüzü geçirebileceğiniz bir yapıdadır.
C1 seviyesindeki varisler yani kılcal damar çatlamaları tedavi edilmez ise büyük boy varislere dönüşmez. Yalnızca örümcek ağına benzer şekilde yayılırlar. Bu durum sağlık açısından bir şikâyete neden olmaz. Ancak estetik açıdan rahatsız edici bir görüntüye neden olurlar.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Kılcal varis tedavisinde iki yöntem kullanılır. Bunlar sıvı skleroterapi ve köpük tedavisidir. Damarın yerine genişliğine bağlı olarak tedavinin hangi yöntemle yapılacağına doktor karar verecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Damar çapındaki genişlemeye bağlı olarak damar içinde bulunan kapakçıklar birbirini karşılayamaz.
Kılcal Damar Varisleri Neden Oluşur? Oluşum nedeni tam olarak bilinmese bile kılcal damar varisleri aşırı sıcak banyo, aşırı güneşlenmek, alkol kullanımı, uzun süre ayakta durulan mesleklerde çalışmak, venöz yetmezlik, gebelik gibi durumların varisleri tetiklediği bilinir.
KADINLARDA HORMONAL DEĞİŞİMLER VARİSE NEDEN OLUYOR
Tüm bunlar dışında; genetik faktörler, obezite, kabızlık, ileri yaş, uzun sürede ayakta ve ya sabit pozisyonda durma, bacak yaralanması, yüzeysel toplardamar iltihabı ve doğumsal sorunlar varis oluşuma neden olabilmektedir.
Basınç artışı olunca ince kılcal damarlar genişler ve bacakta mavi damar, yani varis oluşur. Bacakta ince mor damarlar neden olur sorusunun yanıtından önce konuyu ele almakta fayda olacaktır. Varis olarak adlandırdığımız genişlemiş kılcal damarların çapı inceyse ve damarlar cilde yakınsa kırmızı ve mor görünüm oluşur.
Varis, toplardamar içindeki kan basıncının yükselmesi nedeniyle ortaya çıkar. Fazla kilo, uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, ilerleyen yaş, genetik yatkınlık varise neden olan faktörlerdir. Güven Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanları, varis hakkında bilgi verdi.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
Oysa ki varis problemi ciddi bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarlarda kapakların fonksiyonlarının yitirilmesi sonucunda açığa çıkan varis problemi ihmal edilmemelidir. Aksi halde birtakım semptomlar gelişecektir.
Varis patlaması olursa yapılabilecek ilk ve en önemli şey, o bölgeye temiz bir peçeteyi top şekline getirip bastırmak, sonrasında da uzanıp mümkünse bacağı yukarı kaldırmaktır. Bu şekilde oradaki basıncı azaltıp kanamayı durdurabilirsiniz.
Tedavisi Sadece 5 Dakika Sürmektedir
Genelde hasta sayısı yoğun olan hastaneler kılcal varis tedavisi yapmaktan kaçınırlar. Çünkü devlet hastanelerinde genelde ameliyat ile yapılan varis tedavileri kılcal damarlarda uygulanamaz. O nedenle teknolojik alt yapı ve tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları gerekmektedir.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık tedavileriyle etkili ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 4D Lazer, KTP Lazer ve IPL uygulaması sık kullanılan yöntemler arasındadır. Uygulama sırasında kılcal damar boyunca lazer ışını uygulanır. Lazerle kılcal damar tedavisi, ince kılcal damar çatlamasında kullanılır.
Kılcal damar çatlaması ise birçok kılcal damarın birbirine yakın bir şekilde yırtılması sonucunda meydana gelir. Böylelikle cildin alt yüzeyinde kan birikir ve morluklar oluşabilir. Bu boyutu değişebilen mavimsi-mor veya siyah bir morluktur. Kılcal damar çatlaması tedavisinde genellikle lazer tercih edilir.
Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Variste Sülük Tedavisi Tercih Edilemez
Variste sülük tedavisi asla tercih edilebilecek bir yöntem değildir. Sülükler doğaları gereği bataklık gibi durgun sularda yaşayan canlılardır ve bünyelerinde mikrop barındırmaları muhtemeldir. Hiçbir yöntemle de bu canlıların dezenfekte edilmesi mümkün değildir.
Hakkı Serkan Şahin), aşırı kilo, hareketsiz kalmak ve sürekli ayakta kalmak gibi durumlarla da tetiklenen varis ve venöz yetmezliğinin tedavi edilmediği takdirde kalp damar sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabildiğini belirtti.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor. Bunun dışında şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra derin toplardamarların tıkanıklığı ve bu damarlardaki kapak yetersizlikleri sonucunda da gözleniyor.
Kılcal damar çatlaması bir varis midir? Evet, kılcal damarlar telenjiektazi ismini verdiğimiz bir varis tipidir. Kılcal damarlarda husule gelen bir sorundur. Genel olarak oluşabilecek varislerin en erken hali olarak da tanımlanabilir.
Kılcal damar varisi diğer varislere dönüşen bir rahatsızlık değildir. İlerleyebilir, genişleyebilir ancak daha büyük olan varis çeşitlerine dönüşmez. Bu varislerin içerisinde bulunduğumuz zaman diliminde tedavisi mümkündür.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda varis hastalarının %30'nda stres seviyesinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Günlük strese bağlı olarak ortaya çıkan gerginlik çoğu zaman kişiyi kontrol altına almakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Birçok hastalığı tetikleyen aşırı stres, varis oluşumunda etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri