Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz. Hazneye gerekli olandan fazla klima gazı koymak, kompresörü bozacaktır. Kompresöre sıvı halde klima gazı gelmesi de klima kompresörünü bozacaktır.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Kompresör Çalışmaz
Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
Klima neden ısıtmaz sorusuna sıklıkla yanıt olarak verilen sebepler işte şunlar: Klimanın gazı olması gerekenden az ya da fazla olabilir. Klimanın kompresörü arızalı olabilir. Bakır boru hattında ezilme ya da kırılma gibi bir sorun olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Klimalar sayesinde ekonomik ısıtma sağlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir.
Klimanın Fan Motoru Çalışıyor Ne Soğutuyor Ne De Isıtıyor
Ekovat termiği arızalı olabilir, Ekovat termiği kontrol edilir. Akım geçmiyorsa termik yenisi ile değiştirilir. Ekovat rölesi arızalı olabilir, röle kontrol edilir.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur. Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Bu yüzden kış aylarında araç klimasının ayda en az iki kez çalıştırılması ve klima gazı seviyesinin yılda bir kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Klimanın aktif halinde olduğu durumda, dış ünitesindeki ince boru alt taraftan incelenmelidir. Borunun alt bölgesinde buzlanma var ise veya herhangi bir karlanma olayı oluşmuş ise, bu demektir ki, klimanın ya gazı eksilmiştir, ya da tamamen bitmiştir.
Oto klima gazı dolum miktarı aracın model ve kapasitesine göre değişmekle birlikte 300 - 1200 gr aralığında değişiklik gösterebilmektedir. Servisimizde aracınıza klima gazı dolumu yapılırken üretici firma değerleri göz önünde bulundurularak doğru basınçlarda dolum işleminiz yapılmaktadır.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür. Bu tür ısıtma sistemlerinin birçok avantajı vardır. Klimanız ters çevrilebilir olmasa bile, kış aylarında yine de biraz kullanabilirsiniz.
Klima sıcak modu kaç derece olmalıdır diye merak edenler için mekan özelliklerine ve hava şartlarına göre değişmekle birlikte 23-24 derece arası olması gerektiğini söyleyelim.
KLİMA PETEĞİ HİÇ BİR ZAMAN ISINMAZ. VE HAVAYI DA ISITMAZ. KOMPRESÖR AÇILDIĞINDA HAVAYI SOĞUTUR... KALORİFER PETEĞİ DE HİÇBİR ZAMAN HAVAYI SOĞUTMAZ, MOTOR ÇALIŞTIĞINDA ISITIR...
Klimanızın gazı zamanla bitebiliyor, gaz eklemesi yapacağız. Klimanızın gazı mevsim geçişlerinde azalabiliyor bittikçe yıllık ekletmeniz gerekir. Klima bakımı yapıldığında klimanızın gazının da eksik olduğunu ve eklenmesi gerekmektedir.
Hizmet alanlarımızın ortak sorunlarından olan klima gazı bitti algısı, aslında bilinenin aksine yanlış bilgilendirme den kaynaklıdır. Hiç bir klimanın durduk yere yıllar geçse bile gazı bitmez, azalmaz yada eksilmez.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Mevcut evaparatör ve fanı bunu karşılayamayacağından, buzlanma meydana gelerek, fanların sağladığı havanın lamel aralarından geçişi imkânsızlaşır. Böylece buharlaşamayan akışkan kompresöre düşük basınçlı sıvı olarak girer. Kompresörün yağsız kaldığı anda mekanik arızaya uğrayacağı aşikârdır.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Açma/kapatma düğmesine basarak klimanızın kumansını açın. Isıtma konumu için mod tuşuna, kumanda ekranında "Güneş" simgesi görünene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşlarıyla klima sıcaklık derecesini ayarlayın. Klimanızın ön panelinde en sağda bulunan ikinci lamba yanacak.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri