Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima kompresörü çalıştığı takdirde aracın kliması içini çok geç soğutuyor ya da hiç soğutmuyorsa, büyük ihtimalle klima gazı azalmıştır. Kış aylarında ise uzun süre klima kullanmayınca sistemde klima yağı dolaşmaz ve sızdırmazlık azalır, bu sebeple de bahar aylarında klima gazının azaldığı görülebilir.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Klima eğer ki gaz eksiltmişse, klimanın soğutma gücü azalır. Klima dolayısıyla da yeteri kadar soğutma yapamaz. Klima gazı eksilmişse, nem tutucu filtrede daha az klima gazı olacaktır.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Basit bir örnek vermek gerekirse split tipi klimanın gazı dolum fiyatı 800₺ ile 1100₺ arasında, daha büyük klima için 1300₺ ile 1600₺ arasında değişebilir. Çağrı merkezimizi arayarak klima gaz dolumu ile ilgili fiyat alabilirsiniz.
Klimanızın gazı zamanla bitebiliyor, gaz eklemesi yapacağız. Klimanızın gazı mevsim geçişlerinde azalabiliyor bittikçe yıllık ekletmeniz gerekir. Klima bakımı yapıldığında klimanızın gazının da eksik olduğunu ve eklenmesi gerekmektedir.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Klimanın alacağı gaz miktarına göre ortalama bir klima gaz dolum fiyatı söylemek gerekirse, klimaların klima gazı dolum fiyatı 750 ₺ ile 1950 ₺ arasında, daha büyük klimalar için 1500₺ ile 2500 ₺ arasında değişebilir. Klimanız için kesin bir klima gaz dolum ücretini kaçak tesbitini yaptırıp öğrenebilirsiniz.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Klimaya ne zaman gaz basılır? Sistem içerisinde bulunan klima gazının bitmesi mümkün değildir ancak bakır boru tesisatlarında oluşan kırılmalar sonucu klima gazları bitebilir. Klimalara ise gazları bittiği zaman gaz basılır. Bu durum ise tesisatlarda hasar görmeler sonucu oluşabilir.
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
5. Araç klima gazı neden biter veya eksilir? Araç klima gazının eksilmesinin temel nedeni sızıntıdır. Sistemde kırık veya çatlak yoksa bile, özellikle kış aylarında klimayı kullanmadığımız için sızdırmazlığın en önemli unsurlarından biri olan klima yağı sistemde devridaim yapamaz ve maalesef işlevini gerçekleştiremez.
Hava kompresörü veya hava hattı kaçaklarını tespit etmek için en güvenilir araç, ultrasonik akustik dedektördür. Bu dedektörler, hava kaçaklarıyla ilişkilendirilen yüksek frekanslı tıslama seslerini tanıyabilir.
2018 yılında ev tipi klimalarımızda çevreci R32 gazı kullanılmaya başlanmıştır, 2020 yılı itibariyle tüm ev tipi klima modellerimizde R32 gazı kullanılmaktadır.
R32 (CH2F2 – diflorametan) karışım olmayan bir gazdır ve özellikleri R410a'ya benzer. R32'nin çalışma basınçları R410a gazına benzer (1.2 – 2.6 M Pa civarı), ancak R32 gazı R410a'dan daha fazla ısı taşıma kapasitesine sahiptir. Sonuç olarak, R32 gazı 60% daha fazla verimlidir.
Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır. Periyodik bakımlara ek olarak her yıl klima gazının ve klima sistemlerine ait olan diğer aksamların kontrol edilmesi gerekir.
1-Servis vanalarının kapaklarını açın. 2-Klimayı soğuk çevirimde çalıştırın. 3-Basma hattı “presyon” yani ince borunun servis vanasını kapatın.
Klimanın filtresinin temiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kirlenen ve tozlanan filtre tıkanarak soğuk sıcak hava üflenmesini engelleyebilir. Filtreyi çıkararak yıkayıp kuruttuktan sonra tekrar takmalısınız. Klimanın fan ayarının doğru yapılmış olması önemli bir etken.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri