KAN PARASI CAİZ MİDİR? Dolayısıyla böyle bir olaydan dolayı mahkemenin takdir ettiği tazminatın tam diyet miktarını (yaklaşık 4250 gr altın karşılığı) aşmayacak kadar kısmını, ölenin yakınlarının alması caiz ve alınan para helaldir.
Ancak sonradan uygulama değişti. Bugün Suudi Arabistan'da bir Müslüman erkek için 100 bin riyal olan kan parası Müslüman kadın ve Hıristiyan erkek için 50 bin riyale düşüyor. Erkeğin Hindu olması durumunda ise bedel bir anda 6 bin 666 riyale kadar geriliyor.
Kan parası kişinin ölümüyle beraber mirasçılarına değil vefat eden kişinin desteğinden yoksun kalan şahıslara aittir. Destekten yoksun kalma tazminatı isteyebilecek kişiler mirasçılardan başka kişilerde olabilir.
İslam dininin ilke ve hükümleri, hiçbir kan davasını haklı görmez.
Ölümlü kazalarda kan parasını kim öder? Ölümlü bir kaza olmuş ise kan parası karşı taraftan ödenir. Ancak ölümlü kazada ölen kişi kusurlu ise kan parası gibi bir durum söz konusu olamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Uygulamada kan parası, ölüm tazminatı, diyet borcu olarak da adlandırılmaktadır. Destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 53. maddesinin birinci fıkrası üçüncü bendinde yer alan düzenleme, sorumluluk hukukunda en çok uygulama alanı bulan hükümlerdendir.
el Cevab: Kan aldırmak ve kan vermek hacamata kıyasla caizdir. -Bir hastaya başka birisinden alınan kanın verilmesi suretiyle tedavi edilmesi hakkında nas ve kıyas edilecek nas yoktur. Kan uzuv olmadığından mubahlık hükümleri geçerli olsa gerektir. Kan nakli hakkında müsbet ya da menfi bir hüküm içeren nas yok.
Kanın haram kılındığını bildiren âyetlerin bir kısmında kan mutlak olarak zikredilmekle birlikte En'âm sûresinde (6/145) “akıtılmış kan”ın yasaklandığı ifade edilmiştir. Dolayısıyla usulüne uygun olarak kesilen hayvanın damarlarında ya da et arasında kalan kan parçacıkları bu yasağın kapsamı dışında tutulmuştur.
Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi mübahtır.
Destekten yoksun kalma tazminatı, halk arasında kan parası olarak bilinir. Hukuki olarak ise iş kazası ya da trafik kazası sonucu vefat eden kişinin destek olduğu bireylere ödenen maddi tazminat türüdür.
Diyet (Arapça دية ; çoğul diyāt) İslam hukukunda, cinayet, bedensel zarar veya maddi hasar durumlarında mağdur veya mağdurun varislerine ödenen mali tazminattır. Kısasa alternatif bir cezadır. Arapça'da diyah ya da diyeh olarak ifade edilen kelime kan parası anlamına gelmektedir.
Şu hâlde ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle değil de haksız yere işten çıkarılan işçinin, hakkaniyet sınırları içinde kıdem tazminatı alması hem sözleşmenin hem kanunun hem de hâkim örfün onayına medâr olduğu için caizdir.
Kanı bedavaya alıp para ile satan kuruluşlar giderler için ücret alıyorsa bir sakıncası yoktur. Zaten kanı satmak caiz değildir. Kanı taşımak, muhafaza etmek ve diğer giderler için ücret almak ve vermek helaldir.
Verilen bu avans kesin rapor sonucu ödenecek olan tazminat miktarından düşülür. 1 Temmuz 2023 Tarihi İtibariyle Ödenen Nakdi Tazminat Miktarları : Ölüm halinde; 484.306,20TL Nakdî tazminat ödenmektedir.
Kan parası kasten ya da ihmalle bir kaza sonrasında bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlerin ölen kişinin ailesine ödediği paradır. Kan parası hukuk sistemimizde herhangi bir kanuni dayanağı olmayan halk dilinde kullanılan bir ifadedir. Dolayısıyla kan parasının hukuki bakımdan bir değeri bulunmamaktadır.
“KAN BAĞIŞI SADAKA-İ CARİYEDİR”
Etkinlik hakkında açıklama yapan Müftü Selami Bayrakçı, “Kan bağışı sadaka- i cariyedir. Nasıl ki hayır yaparak muhtaç durumdakilerin ihtiyacını karşılarız. Hastalanmış sağlığına kavuşmak için bizden yardım bekleyen bir kardeşimize kanımızı vermek de hayırdır.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Kan verdikten sonra, kanama olursa ve belli bir oranda akmaya başlarsa abdest bozulur. Aksi takdirde, abdesti tazelemeyi gerektiren bir durum yoktur. Kan alınan bölgeye birkaç dakika bastırmak çıkmasını ve yayılmasını önler. Fakat, çıkış noktasından küçük bir damla bile aksa abdest alınması gerekir.
a) Normal kan verme yöntemi ile: Bu yöntemde normal kan vermek söz konusu olduğu için abdest bozulur.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 540.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Eğer mağdur kişi vefat etmişse onun vefatıyla maddi ve manevi zarar gören yakınları tazminat alma hakkına sahiptirler. Trafik kazası neticesinde ölen kişinin, eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki kişiler maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkına sahiptir.
Bu gibi durumlarda insanlar trafik kazasının sorumlusuna hem maddi hem de manevi tazminat davası açabiliyor. Anayasamızda da ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi tarafından maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri